- Det er en journalists jobb å stille kritiske spørsmål, sier Flikke om Fredrik Skavlans intervju med lederen for Sverigedemokraterna, Jimmie Åkesson.

I etterkant av fredagens «Skavlan» har mange reagert på hvordan intervjuet ble gjennomført. Mandag ettermiddag hadde Kringkastingsrådet mottatt over 3000 klager på det. Blant annet sier programleder og NRK-profil Tore Strømøy at det er naturlig at folk reagerer på intervjuet.

Åkesson ble sykmeldt etter den svenske valgkampen i september i fjor, men er nå på vei tilbake. I intervjuet med Skavlan fortalte han om fraværsperioden, før Skavlan stilte flere kritiske spørsmål om det omstridte partiets politikk.

- Dyrker offerrollen

- Intervjuet var et ledd i en planlagt relansering av Åkesson, og vi vet at Sverigedemokraterna er spesialister i å dyrke offerrollen. Åkesson snakket om sykdommen, men han kan ikke vente å bare få kosespørsmål. Svenske aviser som Aftonbladet skriver at Skavlan gjorde sin journalistiske plikt. Vi vet at svensk politikk er i krise på grunn av rollen Sverigedemokraterna har, sier Flikke, og legger til.

- Velgerne til Sverigedemokraterna utmerker seg med ekstra fremmedfiendtlige holdninger, det viser en undersøkelse som Dagens Nyheter offentliggjorde for ikke lenge siden, sier Flikke.

I intervjuet fortalte Åkesson at han hadde bedt om å bli informert dersom partikameratene ville felle regjeringen. Da han fikk en sms fra generalsekretæren om at partiet ville stemme for Alliansens budsjett, svarte Åkesson «Give them hell».

- Kjenner ikke partiet

Flikke mener det viser at Åkesson ikke har vært helt ute av politikken under sykmeldingsperioden.

- Selv om han var sykmeldt var han i dialog med sin generalsekretær. Han er en maktperson i Sverige, og selv om han var sykmeldt måtte han få de spørsmålene, sier Flikke.

- Hvorfor tror du intervjuet har ført til så mye debatt i ettertid?

- De fleste i Norge kjenner kanskje ikke godt nok til rollen Sverigedemokraterna og Åkesson spiller i svensk politikk. Det hadde vært merkelig å lage et program uten å komme inn på dette temaet, sier Flikke.

Han viser til at selv om Skavlan også har fått kritikk i Sverige, så har den ikke vært så kraftig som i Norge.

- Ble veldig engasjert

- Skavlan ble veldig engasjert, og det er lov for en journalist. Han skal ikke ta parti, men være kritisk og uavhengig. Skavlan har vært kritisk også til andre grupperinger, selv om det ikke er så ofte han er revolverjournalist, sier Flikke.

Han vil ikke ha noen mening om hva utfallet blir når Kringkastingsrådet skal debattere programmet og kritikken.

- Lederen, Per Edgar Kokkvold, vil ikke kritisere Skavlan, men et blir interessant å følge med debatten i rådet. Det skal være en motsetning mellom makta og mediene, sier Flikke.

- De fleste i Norge kjenner kanskje ikke godt nok til rollen Sverigedemokraterna og Åkesson spiller i svensk politikk, sier tidligere sjefredaktør i Adressa, Gunnar Flikke. Foto: Morten Antonsen