I sin tale til Venstres landsmøte i Tromsø sa Trine Skei Grande at avtalen med Frp om asylbarna har kostet mye, men at den var nødvendig for å få rettferdighet for asylbarna. Samtidig rettet hun harde angrep mot Arbeiderpartiets håndtering av asylbarnsaken.

- Vi må være ærlige om følgende: Alle de 58 barna kommer neppe tilbake til Norge, men alle får en mulighet til å få prøvd sakene sine på ny. Det var enkelte av innstramningene Frp fikk gjennomslag for som vi helst skulle vært foruten. Men det var nødvendig for å få rettferdighet for asylbarna, sa Trine Skei Grande da hun åpnet landsmøtet fredag ettermiddag.

Ville skape flertall med Ap

Skei Grande minnet landsmøtet i Venstre om at Arbeiderpartiet ikke var villig til å forhandle frem en løsning med Venstre som kunne sikre ny vurdering av de utsendte barna.

- Ap har vært tydelig på at det er helt uaktuelt å åpne for ny behandling. Vi har hatt flere møter med Ap for å se om det var mulig å bli enige, og vi var klare for å lage et flertall den veien. Svaret deres var et entydig nei. Støre og Ap mener Anders Anundsens videreføring av Aps kompromissløse linje overfor de lengeværende asylbarna er grunnlag for mistillit, men de er ikke villige til å gi barna en ny sjanse, sa Trine Skei Grande.

Flyttet flertallet

Venstrelederen mener partiets bidrag i norsk politikk etter valget har skapt en endring i asylpolitikken som ikke var mulig i de åtte årene de rødgrønne styrte. 1. juli i fjor innførte regjeringen sammen med KrF og Venstre en engangsløsning for asylbarn som sikrer opphold for mange som ellers ville blitt sendt ut av landet.

- Dette amnestiet var det ikke flertall for på Stortinget. Ap, Høyre, Frp og Senterpartiet var mot. Men vi flyttet flertallet fordi vi har makt og fordi vi bruker makten på det som er viktigst, sa Skei Grande.

Venstrelederen mener endringene i asylpolitikken overfor barn har gitt resultater.

- Bare siden denne løsningen kom på plass i desember i fjor har 80 barn som tidligere har fått avslag på oppholdstillatelse, fått omgjort sine vedtak. De er sikret en fremtid her. Bare i løpet av mars fikk 25 barn og deres familier omgjort sine tidligere utvisningsvedtak. 152 barn og deres familier. Familier som Arbeiderpartiet ville sende ut, får nå bli, sa Skei Grande.

Grønt skifte

Venstres leder brukte mye av sin taletid fredag på å snakke om grønn vekst og et grønt skifte i norsk økonomi. Fremfor å snakke om redusert vekst for å møte klimautfordringene skal Venstre nå snakke om grønn vekst.

- Det er mulig å bygge et samfunn med økt velferd uten å bruke opp grunnressursene i samfunnet og øke CO2-utslippene. Kampen mot vekst er en kamp mot teknologisk utvikling, en kamp mot fremtiden. Vår oppgave er ikke å bekjempe vekst, men sørge for at veksten bidrar til å løse vår tids største utfordring – klimautfordringen, sa Skei Grande.

Venstrelederen skisserer en rekke konkrete satsinger for å skape det grønne skiftet. Mer penger til forskning som bidrar til grønn vekst, Investinor, Argentum og Innovasjon Norge skal brukes til å stimulere dette skiftet, oljefondet skal trekkes ut av alle kullselskap og forurensende olje- og gasselskaper og bysentrum skal være fossilfrie innen 2020.