- Ønsker du en vin med færre kalorier så skal du faktisk få mulighet til å velge dette, sier Karianne Tung, som er stortingsrepresentant fra Sør-Trøndelag.

Merking av øl, vin og sprit er ett av forslagene Trondheim Ap fremmer til partiets landsmøte i helga.

- Alvorlige konsekvenser

Karianne Tung, som sitter i helse – og omsorgskomiteen på Stortinget mener dette er et viktig forslag.

- Merking av alkohol med innhold og kalorier er et viktig tiltak for å sikre at forbrukerne, altså vi som handler, faktisk vet hva vi putter inn i kroppen. All annen drikke og mat, som brød, pålegg og potetgul, kommer med denne informasjonen. Men når det gjelder alkoholholdig drikke som vin og øl, er den fraværende. Denne retten er faktisk nedfelt som en helt grunnleggende forbrukerrettighet av FN, framholder Tung.

Tung beskriver forslaget som både en helse – og forbrukersak.

- Ved å få vite innhold og kalorinivå kan man som kjøper ta bevisste valg som påvirker på egen helse. Vi vet også at mange diabetikere og allergikere faktisk får unødvendige reaksjoner når de drikker alkohol nettopp fordi det ikke er merket. Det kan gi alvorlige konsekvenser for de det gjelder, sier Tung.

Advare gravide

Stortinget behandlet en tilsvarende sak i februar i år, der fleratllet – Ap, KrF, Sp, Venstre og SV – gikk inn for en slik merking av alkoholholdige drikkevarer. Flertallet viste blant annet til hensynet til folkehelsen, og tok også til orde for å minne forbrukerne om farene knyttet til alkoholbruk under graviditet og kjøring:

«Alkohol gir økt risiko for en rekke krefttyper, hjerte- og karsykdommer og leverskader. Forbrukerne vet fortsatt for lite om en del av disse sammenhengene, og bør derfor få mer informasjon om helserisikoen ved bruk. Det er dessverre også god grunn til å minne forbrukerne om farene knyttet til alkoholbruk under graviditet og i forbindelse med kjøring. Daglig foretas det om lag 30 000 kjøreturer under alkoholpåvirkning over promillegrensen. Dessuten vet vi at om lag 40 prosent av de gravide drikker noe underveis i svangerskapet, noe som fører til at om lag 1 prosent av ban i Norge fødes med alkoholrelaterte skader», skrev flertallet i en merknad.

Tror på flertall

- Jeg mener at hensynet til folkehelsen er viktig. Norge har forpliktet seg overfor WHO til å redusere risikofaktorer for livsstilssykdommer som kreft og diabetes. Jeg mener det også er grunn til å se på om vi også bør minne forbrukerne på om helsefarene generelt ved alkoholforbruk som det å drikke under svangerskapet og kjøre i alkoholpåvirket tilstand, sier Tung.

Hun har stor tro på at forslaget blir vedtatt på landsmøtet når partiets nye helsepolitikk skal behandles.

- Nordmenn skal selv få bestemme hva de ønsker å spise og drikke, men da må de også ha muligheten til det.