Den tidligere partilederen i Ap har allerede oppnådd legendestatus i eget parti.

- Jeg har vært på Aps landsmøter siden 1973. Dette er første gang siden starten på -80-tallet at jeg ikke har hatt noe ansvar. Det er rart, men det er veldig flott å være tilbake. Det er godt å se at det går så bra, at det er så god stemning her, sa Stoltenberg til et stort presseoppbud.

Derfor blir jeg rørt

- Var mottakelsen større enn alminnelig høflighet skulle tilsi og gleder du deg til kona kommer til Brüssel, spurte TV2.

- Det er to forskjellige ting. Begge deler er fint. Jeg blir rørt - jeg er glad i dette partiet. Det er det som er mitt liv. Jeg har drevet med det siden jeg var 14 år. Det er rart å være her uten å være på talersstolen og holde appell. Og det går inn på meg, dette er meg, dette er mitt liv. Jeg har tilbragt mye tid i dette huset. Det er et politisk miljø og mennesker som er viktige for meg, derfor blir jeg rørt, sa Stoltenberg og fortsatte:

- Når det gjelder Ingrid, så er jeg glad på hennes vegne. Jeg gleder meg til at hun flytter permanent ned til Brüssel. Hun har jobbet mye i Europa i mange år. Så på mange måter var det jeg som flyttet ned til henne. Nå kommer hun helt permanent, et område hun har jobbet mye med og kan godt. Jeg gleder meg til hun skal være enda mer sammen med meg, smilte den tidligere statsministeren som også får fikk spørsmål om hva han synes om at Ap skal ta stilling til heroinassistert behandling. Et forslag hans far Thorvald Stoltenberg har arbeidet for i mange år, og foreslo da han ledet Stoltenberg-utvalget.

Lærte mye av Nini

- Mine tanker om det er at det er bra at at vi forsøker å tenke nytt. Det er mye som ikke har fungert i norsk narkotikapolitikk. Jeg respekterer det engasjementet Nini (Stoltenbergs avdøde søster, som også kjempet for dette, red. anm) hadde og Thorvald har. Jeg lyttet og lærte mye av dem. Men jeg er varsom med å gå inn i en aktuell politisk debatt i Ap. Det blir feil å bli tatt til inntekt for ulike fløyer i Ap, selv om Thorvald tilhører den ene.

Må regulere nettbruk

- Rykker det litt i foten, får du tid til å følge med på norsk politikk, undret Dagbladet.

- Ahhh. Det er både og. Jeg merket at jeg har mistet litt av oversikten, er ikke like nerd, mer normal vil jeg si. Jeg er ikke like ajour. Det er en fordel for meg, for Norge og Nato. Samtidig merker jeg at det er en ulempe i vår digitale verden at det er lett å gå inn på norske nettsteder. Det er nærmest et problem jeg har, jeg prøver å regulere antall minutter jeg gjør det. På bilturer og sånn blir det fort til at jeg titter på norsk politikk. Og da tenker jeg at her ville jeg ment noe og her ville jeg sagt det, og så klikker jeg det vekk og går over på noe mer alvorlig. Jeg er ikke på noen måte der jeg var, norsk politikk sklir mer og mer i bakgrunnen. Men man kan ikke bare legge bak seg alle de årene og bare glemme dem, erjente Stoltenberg og avslørte:

- Det er mange ting jeg har lyst å komemntere om vår regjeringstid, men det har jeg avstått fra. Det kommer om noen år. En flom av kommmentarer om hvordan det egentlig var, smilte han.