Men før Giske vitset om klemmen Jens Stoltenberg ikke ville gi han, rørte han hele landsmøtet. Han leste fra en epost han hadde fått da han var næringsminister fra nå avdøde Gizem Dogan.

«Kjære, godeste, Trond Giske», skrev hun. «Jeg møtte deg på landsmøtet og legger ved et bilde som bevis på det. Jeg vil gjerne lage en video om skolepolitikk som jeg vil vise til klassen, sammen med Sør-Trøndelag AUF.»

Gizem ble 17 år.

Brenner videre

– Gizem var en av de yngste vi mistet på Utøya. Vi har lovet at vi aldri skal glemme. Vi glemmer aldri. Det som brant i hjertene som sluttet å slå, brenner videre i oss.

Giske takket først sin mor og far, som begge var til stede i landsmøtet, og han gratulerte sin mor, Norunn Giske, på forhånd med 80-årsdagen neste uke.

– Jeg vil starte med å takke familien, som sjelden får en takk, sa han og så takket han for støtten og varmen fra partiet, LO og AUF.

Også deg, Jens

– Jeg gleder meg enormt til alt vi skal få til. Til karbonadsmørbrød og kaffekopper. Og til folkene i pilotkommuneprosjektet. Dere er mine gode venner. Jeg skulle gitt dere alle en gode klem, og det gjelder også deg Jens, smilte Giske med referanse til episoden da en motvillig Stotenberg ikke ville klemme Giske på Giskes egen 40-årsdag - og landsmøtet brøt ut i latter.

Mor til Utøya-offer Gizem Dogan, Gulderen Yilnaz, ved avdukingen av monumentet ved Gizem Dogans læringssenter skole i Tyrkia. Foto: Jens Petter Søraa