OSLO: Når Senterpartiets sentralstyre samler seg i slutten av uken, kan partiet bli det fjerde som vedtar krav om at Norge bør hente 10000 syriske flyktninger til Norge.

Fra før har SV, Venstre og, nå i helgen, Ap gjort lignende vedtak.

KrF samler seg til landsmøte i Trondheim om halvannen uke. Fylkesleder Heidi Pawlik Carlson i Sør-Trøndelag fastslår at det er helt utenkelig at ikke partiet også stiller seg bak kravene om å hente 10 000 syriske flyktninger.

- KrFU har allerede lansert forslaget på 10 000, og her i Sør-Trøndelag støtter vi dette. Og det gjør resten av partiet også. Det er helt utenkelig at KrFs landsmøte ikke gjør det samme, sier Carlson.

Dermed øker presset mot regjeringspartiene Høyre og FrP. Frem til nå har partiene vært avmålt til å gå ut over 2015-budsjettets 2120 kvoteflyktninger, hvor om lag 1500 skal gå til mennesker rammet av Syria-krisen

I vippeposisjon

Senterpartiets sentralstyre møtes i slutten av uken. Den viktigste saken blir en diskusjon om flyktningsituasjonen.

Klassekampen skriver tirsdag at halvparten av sentralstyret allerede har bestemt seg for å gå for et krav om å hente 10 000 flyktninger rammet av Syria-krisen.

Resten av sentralstyret vil også gå inn for betydelige økninger av antallet kvoteflyktninger, men vil ikke binde seg til et konkret tall på forhånd.

Nestleder Ola Borten Moe er i denne gruppen.

- Vi skal ikke ta stilling til forslag fra Ap og Venstre, men diskutere saken på våre egne premisser. Vi vil gå inn i dette med et bredt perspektiv. Problematikken handler om mye enn om vi skal si ja eller nei til tallet 10 000.

Ola Borten Moe er likevel klar på at det blir et utfall som vil sette regjeringen under press:

- Uten at jeg vil binde meg til ett konkret tall nå på forhånd, er jeg helt sikker på at sentralstyret kommer til å gå inn for å ta i mot flere flyktninger, sier Borten Moe til adressa.no.

Sp-kommuner dårlige på mottak

Borten Moe mener alvoret i verdens flyktningsituasjon er større enn noen gang.

- Antallet flyktninger er det største siden andre verdenskrig. Norge har et stort ansvar. Syria-krisen er den mest synlige. Men det er kriser over hele verden. Mens vi snakker nå, drukner nordafrikanere i Middelhavet. Norge må hjelpe mer, men vi må være sikker på at ressursene vi har blir godt brukt. Når det er sagt, handler det ikke om «enten eller», men om «både og».

Borten Moe er også opptatt av de 5000 bosettingsklare flyktningene som sitter og venter i landets mottak. Han har tatt til orde for en nasjonal dugnad. Forslaget om at Trondheim kommune skal ta i mot 200 ekstra i denne dugnaden blir behandlet i neste måned.

Samtidig viser tall NRK har hentet inn at kommuner med Sp-ordførere bosetter 30 prosent færre enn kommuner med ordførere fra andre partier.

- Hvorfor er det slik?

- Jeg har ikke merket noen uvilje. Det virker som det stopper på det praktiske med ledig boligmasse, anstrengt kommuneøkonomi og kompetanse. Sp leder mange små kommuner, det kan også være en del av bildet.

Må forhandle

At det i løpet av halvannet uke kan være etablert et politisk flertall i Norge for å ta i mot flere - 10 000 - flyktninger fra Syria, vil utløse en hektisk møteperiode for regjeringspartiene og KrF og Venstre.

Venstre og KrF kan nemlig ikke uten videre gå til sine meningsfeller i opposisjonen og påføre regjeringen et nederlag i Stortinget.

Ifølge samarbeidsavtalen mellom de fire partiene, er alle gjensidig forpliktet til først å forhandle med hverandre.