Regjeringen er i ferd med å få politisk flertall mot seg med krav om å hente langt flere syriske flyktninger til Norge.

SV, Venstre og senest Ap nå i helgen, krever alle at Norge henter 10 000 syriske flyktninger.

Om halvannen uke gjør KrF etter alt å dømme det samme på sitt landsmøte. Og i slutten av uken er Senterpartiets sentralstyre forberedt på å vedta likelydende krav.

- Gal prioritering

Statsminister Erna Solberg samler Høyre til landsmøte på fredag. Overfor adressa.no legger hun ikke skjul på at hun er svært skeptisk til de ulike vedtakene om å hente 10 000 flyktninger til Norge.

- Jeg mener det er en utfordring å ta i mot så mange. Vi har allerede 1000 syrere og flere tusen andre på mottak som skal bosettes og integreres, sier Solberg som peker på at mange av disse blir fortrengt om man øker andelen kvoteflyktninger.

- Men det er først og fremst et spørsmål om det å hente til Norge er riktig prioritering av kronene. Skal vi hjelpe de få fremfor å hjelpe de mange, spør Solberg retorisk.

50 millioner til Nord-Afrika

Statsministeren mener prislappen for å hente 10 000 flyktninger vil ligge i området 10 milliarder kroner. Om hun virkelig vil at Norge skal bruke tilsvarende penger i omrder med syriske flyktninger lar hun foreløpig henge i luften.

Tirsdag formiddag slapp kunngjorde regjeringen at de vil bruke 50 millioner kroner i humanitær bistand til flyktninger på nordafrikansk side av Middelhavet gjennom FNs høykommissær for flyktninger.

- Ved å bruke pengene der flyktningene er, kan vi hjelpe mange, mange flere. Nå bruker vi 50 millioner i Nord-Afrika. Det er en hjelp som vil nå betydelig flere enn det de vi har mulighet til å hente til Norge.

Vil diskutere entusiasmen

Solberg konstaterer at det politiske flertallet i Norge, inkludert hennes to støttepartier Venstre og KrF, er uenig med henne – og vil hente flere syrere til Norge.

- Vi skal ha en åpen og ærlig diskusjon med de andre partiene om disse spørsmålene. Noe av det vi er nødt til å finne ut av er om entusiasmen på Arbeiderpartiets landsmøte har spredt seg til partiets ordførere. Til tross for at vår barne- og familieminister har gjort en fantastisk jobb med å få kommunene til å bosette, er det mange som står i kø.

Solberg har nå bedt barne- og familieministeren sin om å ta nye runder med landets ordførere. Hun er ikke særlig optimistisk.

- Personlig tror jeg dette blir en for stor utfordring. Jeg tror vi får mest effekt ved å bruke pengene systematisk ute i nærområdene, sier Solberg.

Samtaler

To dager etter KrFs landsmøte om halvannen uke legger regjeringen frem revidert nasjonalbudsjett. Solberg vil ikke avsløre om stortingsflertallets vilje kan komme vil bli ekspedert der – eller om det må gjennomføres nye «asyl- og flyktning-forhandlinger» i løpet av sommeren.

- Det er mange muligheter og ulike prosesser. Ikke noen av dette vil jeg kommentere på nå.