Bakgrunnen for opprøret er helseminister Bent Høies sykehustale i januar der han sa at "for å drive akuttkirurgi kreves et pasientgrunnlag på minst 60 til 80 000 innbyggere. Det betyr at minst halvparten av dagens norske sykehus har for lite pasientgrunnlag".

Dette har skapt bråk. Til og med i Høyre. Og sterkere enn partiledelsen har forutsett. I spissen for bråket står Nord-Trøndelags stortingsrepresentant Elin Agdestein. Høyres kvinneforum er mer delt i spørsmålet, men samtidig er det sterke krefter der som også er svært opptatt av akuttkirurgi og fødetilbud, bekrefter leder av kvinneforumet i Nord-Trøndelag, Hilde Melhus.

Grunnleggende trygghet

Hvis man tar utgangspunkt i Høies tall, vil ikke sykehuset i Namdalen ha akuttkirurgi lenger. Og ett sykehus i Nord-Trøndelag er en tanke de to kvinnene liker dårlig.

–Dette handler om trygghet. Folk skal ha trygghet for at de får akutt hjelp. Planlagt kirurgi kan sentraliseres, men skal folk være trygge må det akutte tilbudet være til stede. Dette langstrakte landet kan ikke bare ta hensyn til befolkningsgrunnlag. Vi har dårlig vær og dårlige veier og kan ikke basere det akutte sykehustilbudet på ambulanser og helikoptre. Det vil ikke være faglig forsvarlig, sier Agdestein - som selv har erfaring fra sektoren.

–Fødekvinner og folk med store skader må kunne føle seg trygge, føyer Hilde Melhus til.

–Argumentet til de som vil sentralisere er jo akkurat det samme: At det ikke er faglig forsvarlig å ha en så desentralisert struktur?

–For oss som kjenner helsevesenet fra innsiden ser vi at det er et typisk sentralt ståsted man inntar når man har 15-30 minutter til nærmeste sykehus. Dette har med grunnleggende trygghet for folk i hele landet. Sykehusene er det som betyr aller mest for folks trygghet og bolyst i distriktene, mener Agdestein.

Målet er derfor å få inn sterke formuleringer i partiets distriktsresolusjon, vekstkraft i hele landet. Hvor skarp den resolusjonen vil bli, er høyst usikker. Resolusjonen behandles søndag.

–Bare det faktum at det er med er en stor seier for oss. Nå skal vi få med oss alle støttespillere og klare å få landsmøtet så langt som mulig. Ute i befolkningen ellers har vi stor støtte. Selv om dette ikke handler om å tviholde på strukturen i dag, vil det Høie snakket om i sykehustalen være umulig å gjennomføre, understreker Agdestein.

–Dere er litt kjerringene mot strømmen i dette landsmøtet?

–Vi er nok det, ja, hehe. Det har nok kommet litt overraskende på partiledelsen at støtten vi har fått er så kraftig. Vi er nok et annerledesfylke. Jeg håper virkelig Bent lytter til oss.

Uaktuelt å legge ned halvparten

Helseminister Bent Høie har fått med seg at det er et opprør på gang også i eget parti, og vil ikke uttale seg før et forslag til resolusjon legges frem. Han viser til at han i oktober skal legge frem planen for sykehusstrukturen i oktober.

–Det som er viktig for meg er kvaliteten på behandlingen. Men det er uaktuelt å legge ned halvparten av landets akuttkirurgiske avdelinger, sier han.

–Er befolkningsgrunnlag en tilstrekkelig størrelse å ta hensyn til?

–Der går diskusjonene nå. Vi mottar mange innspill, sier Høie.