- En viktig seier. Jeg skjønner ikke hvorfor redaksjonskomiteen innstilte på å avvise forslaget. Når man snakker om utenforskap er dette selve definisjonen av det. Mange i denne gruppen har høy utdanning, men blir likevel avvist i arbeidslivet, sier Brox og viser til at 86 000 funksjonshemmede og kronisk syke står uten jobb og ønsker seg inn i arbeidslivet. Sysselsettingen av mennesker med funksjonsnedsettelser er på 43 prosent.

- Hvorfor ble forslaget avvist, tror du?

- De mente det allerede ligger inne i lovgivningen. Og det er jo riktig. Det er praktiseringen det er noe galt med, sier Yngve Brox.

I forslaget heter det at "offentlige virksomheter bør arbeide aktivt for å rekruttere mennesker med funksjonshemminger, og det bør etableres et samarbeid mellom staten, partene i arbeidslivet og funksjonshemmedes organisasjoner for å styrke rekrutteringen av funksjonshemmede i arbeidslivet".

- "Styrke arbeidet for" - det blir jo veldig generelt?

- Det viktige var å få løftet dette inn i storresolusjonen, dette viktige feltet var i utgangspunktet ikke nevnt med ett ord! Og det massive flertallet forslaget fikk var et sterkt signal.

- Dere burde ikke ha satt et mål for dette arbeidet da?

- Det er et poeng. Men vanskelig fordi virksomhetene er så forskjellige. Nå er temaet løftet fra Høyres landsmøte og da er det opp til regjering, statsapparat og kommuner og følge opp.