Siv Jensen mottar hyllest etter talen. Foto: Kristin Svorte

- Hvordan var starten?

- Det var så mye klapping at hun nesten ikke fikk startet. Da hun kom i gang gikk hun ikke rundt grøten: Syria.

- Hva sa hun om Syria?

- Hun sa blankt nei til å ta imot 10 000 kvoteflyktninger. Frps svar er å hjelpe i nærområdene. Hun kom med nye tall på hvor mange som kan hjelpes der nede mot hver enkelt man henter til Norge.

- Var det lurt?

- Ja. Det er et stort engasjement i salen. Dette med Syria var jo også det journalistene satt og ventet på. Noen lukter kanskje regjeringskrise.

- Sa hun noe om det?

- Nei. Ikke ord i talen om ultimatum. Senere la hun likevel inn – som en hilsen til de mest kritiske – at det er greit at noen synes det er vanskelig å samarbeide med Venstre og KrF, men at «regjeringssamarbeidet er nøkkelen til Frp-gjennomslag».

- Kom hun med noen lekkasjer?

- Javisst. Den store lekkasjen er at det kommer mer penger i revidert budsjett til kommunene, uten at det ble tallfestet. Hun var også innom med mer penger til Forsvaret, statlig eldreomsorg og til trygdeoppgjøret for pensjonistene.

- Sa hun noe viktig?

- Hovedbudskapet var at endelig blir Frps politikk vedtatt. Etter mange år der partiets forslag har blitt forkastet, blir nå forslagene landets politikk. For Siv var nok dette viktig å få sagt. Og for de som satt i salen var det nok viktig å høre.

- Skrøt hun av noen?

- Jada. Ordførerne sine. Og Carl I. Hagen for tålmodighet og Ketil Solvik-Olsen for tidenes samferdselsløft.

- Kjeftet hun på noen?

- Nei, i grunn ikke. Kanskje en og annen byråkrat. Snakket bare om egen politikk denne gangen.

- Begeistret hun?

- Ja, flere ganger. Og det var da hun snakket om partiets hjertesaker. Det falt i god jord at hun vil sikre en verdig alderdom og sikre eldres rett til omsorg. Det høstet også betydelig applaus da hun fortalte hvor mange kriminelle asylsøkere som er blitt sendt ut av landet og at Frp omsider har fått gjennomslag for å leie fengselsplasser i utlandet.

- Trampeklapp underveis?

- En gang, da ordførerne hørte om pengene som skulle komme i revidert.

- Var det en god tale?

- En grei tale, vil jeg si. Ikke noe humor, men en gjennomgang av hjertesakene. Godt egnet til å vise sine egne nødvendigheten av å være i regjeringskvartalet.

- Hvor lenge klappet de til slutt.

Ett minutt og 47 sekunder! Stående, selvfølgelig.

Siv Jensen skapte engasjement i salen. Foto: Kristin Svorte