Terrengkjøretøyene skal leveres i perioden 2016 til 2019, skriver produsenten på sin nettside. Avtalen ble inngått denne uken.

- Forsvaret har signert en kontrakt på et begrenset antall Supacat-kjøretøy til Forsvarets spesialstyrker. Disse vil øke den operative evnen, spesielt med tanke på mobilitet og beskyttelse, sier brigader Bjarne Nermo sjef for landkapasiteter i Forsvarets logistikkorganisasjon til adressa.no. Det er formelt de som har inngått avtalen på vegne av Forsvaret.

Spesiell terrengkjøretøy

Kontrakten er verdt 23 millioner pund, eller 260 millioner kroner, ifølge produsenten. I en pressemelding sendt ut onsdag denne uken skriver Supacat at det dreier seg om kjøretøy av typen Supacat HMT Extenda. Dette er såkalt «High Mobility Vehicles», kjøretøy med spesielle terrengegenskaper.

Samme type kjøretøy er også bestilt av det danske forsvaret og det australske forsvaret. Der skal de også brukes av spesialstyrker.

Kan bli flere

Det er ikke opplyst hvor mange kjøretøy det er snakk om, men det australse forsvaret betalte i fjor ca. 620 millioner kroner for 89 Extenda-kjøretøy. Supacat skriver i pressemeldingen at det ligger en opsjon i kontrakten om en norsk tilleggsbestilling på til sammen like mange biler som allerede er bestilt.

- For oss i Supacat betyr det mye at vi vant denne kontrakten og får lever disse kjøretøyene, sier Nick Ames, direktør i Supacat Group Ltd, i pressemeldingen fra produsenten.

Skal monteres i Norge

Extenda-kjøretøyene er spesielle ved at de blant annet kan endres fra fire- til sekshjulsdrift ved å installere eller fjerne en aksel ut fra behov. Kjøretøyene kan også utstyres med ekstra minebeskyttelse eller pansring, samt ulike typer våpen og kommunikasjonsutstyr.

Bilene skal skreddersys til spesialstyrkenes behov. Produsenten bygger understell ved sin fabrikk i Devon, mens kjøretøyene skal monteres ferdig i Norge. Første eksemplar leveres neste år.