I en ny rapport torsdag får departementet og justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) krass kritikk fra Riksrevisjonen.

Departementet ble gitt et klarere hovedansvar for samfunnssikkerhet og beredskap etter terrorangrepene 22. juli 2011. Dette samordningsansvaret har departementet ikke klart å utføre på en god nok måte, ifølge Riksrevisjonen.

Departementets samordning og styring har betydelige svakheter, fastslår Riksrevisjonen i en ny rapport torsdag. Det svekker arbeidet med samfunnssikkerhet og beredskap generelt, er en av konklusjonene i rapporten.

– Vi sier at kritikken er alvorlig. Det er et uttrykk vi sjelden bruker, sa Foss da Riksrevisjonen torsdag la fram en fersk rapport som i klare ordelag refser regjeringens beredskapsarbeid.

Fyller ikke sin rolle

– Vi slår fast at Justis- og beredskapsdepartementet ikke klarer å fylle sin rolle som beredskapsdepartement i den tiden som er gått etter Gjørv-rapporten, som jo var beskrevet som typisk slakt. Tross den grundige behandlingen i Stortinget, med redegjørelser og granskinger i den særskilte komiteen, så ser vi altså ikke noen vesentlig forbedring i Justisdepartementet, fortsatte Foss.

Kritikken er tredelt, ifølge riksrevisoren. Departementet klarer ikke å styre andre departementer i arbeidet med overordnet beredskap, det klarer ikke å styre fylkesmennene og det klarer ikke å styre sitt eget direktorat, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

– Det er sjelden vi opplever å intervjue ledelsen i et direktorat og de sier at kommunikasjonen med departementet er dårlig. Når så departementet sier at kommunikasjonen er bra, ja da er det i alle fall ikke noen kommunikasjon, fastslo Foss.

– Alvorlig

Kritikken omfatter blant annet oppfølgingen av flere departementer, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) og fylkesmennene.

Ifølge rapporten har tre departementer, inkludert Justis- og beredskapsdepartementet selv, i liten grad fulgt opp anbefalinger etter tilsyn.

Kritisk til DSB

Riksrevisjonen kritiserer også DSB. Direktoratet ledes på en slik måte at man ikke vet nok om egen ressursbruk og om arbeidet «bidrar til ønskede samfunnsmessige effekter», står det i rapporten.

– DSB har i hovedsak vært styrt med krav om gjennomføring av aktiviteter uten at dette har vært godt forankret i overordnede mål. Vi anbefaler departementet å stille tydeligere krav til måloppnåelse og effektiv ressursbruk, sier Foss.

Avviser kritikk

Justisminister Anders Anundsen (Frp) mener at Riksrevisjonen ikke har grunnlag for å fremme den sterke kritikken mot Justis- og beredskapsdepartementet.

I sitt svarbrev til Riksrevisjonen skriver Anundsen blant annet at undersøkelsene bare gir et begrenset bilde av departementets samordningsrolle innen samfunnssikkerhet og beredskap.

– Det er derfor ikke grunnlag for å konkludere med at utøvelsen av samordningsansvaret har alvorlige svakheter, heter det i Anundsens svar.

På spørsmål fra NTB om svaret indikerer at Justisdepartementet ikke tar kritikken på alvor, sier riksrevisor Per-Kristian Foss følgende:

– Det de får kritikk for, er innenfor temaer vi på forhånd var enige om var viktige.