OSLO: Regjeringspartiene la fredag morgen frem sin første skisse i forhandlingene om et bredt forlik om situasjonen i Middelhavet. Det er et flertall på Stortinget om for at Norge må hente 10 000 syriske kvoteflyktninger årene.

Etter det Adresseavisen blir fortalt, går forhandlingene fremover med museskritt. Partitoppene er langt unna reelle, konkrete forhandlinger.

Flere partikilder sier rett ut til Adresseavisen at de er sterkt bekymret for om man klarer å bli enige om et stort forlik før sommeren.

- Det er en god samtale rundt bordet, men ingen reelle forhandlinger foregår ennå, sier en partiklide til Adresseavisen.

Flere andre kilder bekrefter at partiene er et «godt stykke unna reelle forhandlinger».

Optimister utad

Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre holder enn så lenge en optimistisk tone:

- Det er lagt en skisse på bordet som jeg mener det er grunn til å ta på alvor. Vi er selvfølgelig langt unna noe forlik. Men det er fortsatt grunnlag for å snakke sammen, sa Støre etter det halvannen time lange møtet.

Høyres parlamentariske leder Trond Helleland og hans kollega i Frp, Harald Tom Nesvik, var imidlertid svært knappe i sine kommentarer.

- Vi har lagt frem en skisse og denne snakker vi om nå. Jeg vil ikke gå inn på hva vi har foreslått, sa Helleland etter møtet.

Døra på gløtt for 2015

Det er på det rene at alle partiene nå er innstilt på å se forliket i et perspektiv frem til 2017, slik Adresseavisen skrev tidligere denne uken.

Det betyr at hovedinntaket av kvoteflyktningene man snakker om nå, skal skje 2016 og 2017. Men det er også på det rene at det må hentes et konkret antall kvoteflyktninger allerede i år.

- Regjeringspartiene har ikke avvist dette. Men de har heller ikke begynt å forhandle på dette, skisserer en partikilde.

Etter det Adresseavisen blir fortalt, la regjeringspartiene ingen konkrete tall på bordet fredag morgen. Verken for perioden sett under ett eller hva de kan gå med på i år.

Regjeringspartiene var heller ikke konkrete på penger, blir Adresseavisen fortalt.

Frist

27. mai er fristen kommunene har til å melde inn hvor mange kvoteflyktninger de kan ta. Så langt har et lite knippe kommuner meldt inn sin kapasitet, mens flere andre er i løypa og har gjort lokale vedtak.

Trondheim, Tromsø og Oslo er blant disse.

Det som likevel er på det rene er at ingen i det politiske miljøet tror kommunene i første omgang sier ja til så mange som partiene har vedtatt at Norge bør hente, nemlig 10 000.

Fra Arbeiderpartiet er det kommet signaler om at man bør bryte dagens retningslinjer for bosettingsstandarder for å få økt kapasiteten. Dette har så langt ikke vært en del av forhandlingene, men Adresseavisen vet at regjeringspartiene – og særlig statsminister Erna Solberg selv – er meget skeptisk til dette.

Forhandlingene fortsetter til uken.