Det er full splid i Stortinget om hvordan kommunenes flyktningsvar skal tolkes.

- Statsråd Solveig Horne påstår at kommunene i Norge sier nei til å ta imot ekstra flyktninger. Men det er jo faktisk helt feil. Bare en håndfull kommuner har sagt blankt nei til å ta imot. Resten har sagt ja, bedt om litt utsettelse eller foreløpig ikke fått klare sine svar, sier Rasmus Hansson fra Miljøpartiet de Grønne.

Onsdag kveld kom de oppdaterte tallene fra kommunenes innmeldte kapasitet for ekstra kvoteflyktninger; tallet er nå omlag 1780.

Bare 27 nei

Diagrammet under viser hvordan kommunene har respondert, når regjeringen har spurt om de kan ta imot flere flyktninger fra Syria.

Statråd Solveig Horne er ikke optimistisk over tallene.

- Dette viser det store gapet mellom flertallets ønske om å ta inn 10000 flyktninger og kommunenes kapasitet til å bosette. Alle ser at dette ikke går, sa hun til Adresseavisen onsdag ettermiddag.

Søylene under illustrerer gapet Horne snakker om.

Per i dag mangler det altså 8220 plasser for å nå målet om å ta imot så mange som flertallet på Stortinget ønsker.

Penger og kapasitet

Opposisjonen på Stortinget forhandler nå med regjeringspartiene om flertallets ønske om å ta inn 10 000 ekstra kvoteflyktninger fra Syria i år og neste år.

Høyre og Frp sier nei til å hente flere kvoteflyktninger i år, men åpner for å forhandle om en økning neste år.

Hovedbegrunnelsene er at man kan hjelpe flere flyktninger ved å bruke pengene i nærområdene. Og at den norske bosettingskapasiteten uten i landets kommuner er sprengt.

Ved utgangen av mars i år ventet 5 256 personer i asylmottak, 681 av disse er barn. Gjennomsnittlig ventetid er på over 9 måneder.

I tillegg har Norge allerede vedtatt å ta imot 1 500 nye kvoteflyktninger fra Syria i 2015. Disse er på vei.

Penger i vente

Opposisjonen liker Hornes beskrivelse svært dårlig, og mener det er utidig å overtolke kommunenes svar.

Vi er midt i en prosess. Vi forhandler om alle aspekter ved å hente flyktninger. og mange kommuner venter åpenbart på resultatet, sier Venstres Ola Elvestuen.

- Mange kommuner sitter på gjerdet og venter på at Stortinget skal ta ledelse. Så snart vi er kommet til enighet, vil det utløse flere positive svarfra kommunen, sier SVs Audun Lysbakken.

Torsdag formiddag tok forhandlerne på Stortinget pause til neste uke.