Han trodde til det siste han skulle bli den nye fylkesmannen i Agder. Men fredag formiddag offentliggjorde kommunalminister Jan Tore Sanner at han heller ville har rådmannen i Trondheim, Stein A. Ytterdahl, i denne jobben.

Den meget erfarne tidligere SV-toppen, statsråden og fylkesmann i Aust-Agder de siste seks årene, Øystein Djupedal, ble vraket.

- Jeg ble overrasket, jeg hadde håpet at det skulle bli meg, sier Øystein Djupedal.

Én av ti søkere

Djupedal har vært fylkesmann i Aust-Agder siden 2008 – og var en av ti søkere til stillingen.

- Jeg er stolt av det vi har fått til her i Aust-Agder. Situasjonen var ugrei da jeg kom, i dag er det god dialog og forståelse mellom kommunene og staten. Min etterfølger kommer til dekket bord. Her er saker og ting på stell, sier Djupedal.

- Politikk

Det verserer ulike forklaringer på hvorfor Djupedal er vraket. Kontroverser rundt First House og Arendalsuka. Behovet for en Ap-utnevnelse etter flere Høyre og Frp-utnevnelser .

Selv sier statsråd Jan Tore Sanner at man ønsket en person uten bakgrunn fra verken Aust-Agder eller Vest-Agder til det nye sammenslåtte embetet Agder.

- Dette er politikk, og statsråden er suveren i sin beslutning. Jeg har ingen formening om hva som er årsaken til at de ikke valgte meg og kan i grunn bare legge til grunn det statsråden har sagt, sier Djupedal.

Åremålet som fylkesmann går ut 1. oktober. Djupedal sier til Adresseavisen at han ikke har lagt noen plan B og dermed ikke vet hva han skal drive med til neste år.

- Jeg er skuffet og lei meg, men sånn er livet. Jeg henger ikke med hodet. Livet går videre, sier Djupedal – og understreker at han ønsker sin etterfølger alt vel.