Norges Bondelag går nå til kamp for å sikre eksportstøtten for Jarlsbergosten og andre landbruksprodukter. Regjeringen foreslo fredag å fjerne eksportstøtten for landbruksprodukt innen utgangen av 2019.

Tilsvarer melkeproduksjonen i Sør-Trøndelag

– Dette er dramatisk fordi 130 millioner liter melk går med til å lage Jarlsbergost som blir eksportert til utlandet, sier leder i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes. Til sammenligning forteller han at det i 2013 ble produsert 148 millioner liter melk i Sør-Trøndelag og 176 millioner liter i Nord-Trøndelag.

– Det viser at melkeproduksjon tilsvarende den melken som blir produsert på gårdene i Sør-Trøndelag, kan bli utradert dersom eksportstøtten forsvinner, sier Bartnes. Han mener det fører til at næringsgrunnlaget faller bort for nesten ti prosent av norske melkebruk.

Har liten tro på jarlsbergeksport uten støtte

– Betyr dette at du tror all eksport av Jarlsberg forsvinner dersom eksportstøtten blir fjernet?

– Det er mulig å se for seg noe eksport, men det blir en voldsom reduksjon. Bartnes tror også det vil være mulig for Tine å utvikle nye produkt av den melken som i dag går med til å lage Jarlsberg for eksport.

Men først og fremst vil han sikre dagens eksport som for det meste går til godt betalende markeder i USA, Australia og Canada.

Jarlsberg er viktigste landbrukseksport

Landbruksforsker Ivar Pettersen ved Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning (Nilf) har samme syn som Bartnes. Til Nationen sier Pettersen at melkekvotene må reduseres med åtte til ti prosent dersom eksportstøtten blir fjernet.

Eksporten av landbruksprodukt blir støttet gjennom prisutjevningsordningen for melk. Støtten til Jarlsbergost utgjør mesteparten av dette.

– Norske forbrukere subsidierer i dag Jarlsbergost som selges til utlandet med over 130 millioner kroner i året. Det er urimelig at norske forbrukere skal betale for at forbrukerne i andre land skal få kjøpe denne osten rimeligere. Derfor bør vi avvikle eksportsubsidiene innen utgangen av 2019, sier landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp) til NTB.

Bøndene betaler selv

Bartnes understreker at eksportstøtten er betalt av melkebønder gjennom prisutjevningsordningen.

– Regjeringen vil nå avvikle muligheten til å finansiere eksporten slik. Vi er svært kritiske til at regjeringen vil fjerne norske bønders eksportstøtte uten at andre land avvikler sine tilsvarende ordninger, sier Bartnes.

Norges Bondelag vil nå jobbe intenst for å hindre at regjeringen får flertall på Stortinget for å fjerne eksportstøtten.

- Vi vil jobbe bredt mot både opposisjonen og regjeringens støttepartier, Venstre og Kristelig Folkeparti, sier Bartnes.