Det var SVs Syria-håndtering som fikk begeret til å flyte over.

- Jeg har i flere år vært spørrende til utviklingen i SV. Det maktsøkende og alliansebyggende partiet jeg var med på å bygge opp, er borte, sier Djupedal til Agderposten.

- Ubetydelig aktør

Også da Djupedal ble intervjuet av Ukeadressa i juni i år var han kritisk til SV-politikken. Han uttrykte da at han syns SV har blitt en ubetydelig aktør i løpet av svært kort tid.

- SV er ikke et maktsøkende parti lenger, og det er urovekkende. Jeg ser ikke lenger konturene av det prosjektet som gjorde at vi laget allianser, fikk innflytelse og gikk i regjering. Det lefles for mye med Rødt, etter min mening, og det er mange i partiet jeg i dag føler meg lite beslektet med, uten at jeg vil si navn, sa Djupedal.

Han sa da at han ikke hadde betalt den siste kontingenten til partiet, og at han var i tvil om han kom til å gjøre det. Nå har han i stedet vendt seg til Arbeiderpartiet.

LES UKEADRESSAS PORTRETT AV ØYSTEIN DJUPEDAL HER (abonnement).

- Enig med Ap

Det var altså Syria-saken som fikk begeret til å renne over. Djupedal mener det er helt uforståelig at SV trakk seg fra forhandlingene om Syria-flyktningene tidligere i sommer.

- At partiet valgte å stå utenfor forliket, og når vi ser hva partiet ellers sier i resolusjoner og politisk arbeid, viser det at dagens SV dessverre er irrelevant, sier Djupedal.

Han har vært medlem av SV i 38 år. I tillegg til å være nestleder har han også vært kunnskapsminister. Han er i dag fylkesmann i Aust-Agder.

Om hvorfor valget nå falt på Arbeiderpartiet sier han:

- Jeg har valgt Ap fordi jeg er enig i partiets politikk, og fordi det er prinsipielt riktig å være medlem av et parti.

Djupedal var innvalgt som representant fra Sør-Trøndelag.