Videregående-elev Jonas Volden gikk fredag ut på adressa.no og kritiserte endringene i stipendordningen for videregående skole, og både kommentarfelt og engasjement viser at han ikke er alene i sin mening. På nettsiden underskrift.no har en underskriftskampanje mot den nye ordningen snart 2000 underskrifter.

Kampanje

Initiativtaker Anita Sweeney sier det er bra at de som har minst får mer, men at mange vanskeligstilte familier rammes av endringene.

- Det staten gjør er ta fra de som allerede har så lite at stipendet må til for å klare en videregående skolegang, for å gi til de som har aller minst, sier hun.

Sweeney har selv en tenåring som blir rammet av de nye reglene, og startet oppropet da det gikk oppfor henne at dette var noe som måtte ramme flere.

- Oppropet ble til i håp om synliggjøre konsekvensene dette får for tusenvis av elever, og få Kunnskapsdepartementet til å revurdere de nye reglene, sier hun.

Frykter klasseskille

Sweeney frykter at konsekvensene av endringen kan bli at flere dropper ut.

- Det er ingen selvfølge at ungdom mellom 16 og 18 år, eller over 18 uten fullført videregående skole, får jobber. Verken deltid eller fulltid, sier hun.

Hun mener endringen kan føre til et klasseskille hvor de priviligerte har full mulighet til utdanning, mens andre ikke kan.

- Sittende regjering har skrytt av at de ønsker at flere unge skal fullføre videregående utdanning og at færre skal bli «NAV-ere». Man kan undres på logikken, sier hun.

Oppropet hennes har i skrivende stund over 1900 signaturer, og skal etter planen overleveres Kunnskapsdepartementet 1. august.

- Antallet har doblet seg siste ukes tid, antagelig fordi flere og flere oppdager at de slett ikke får grunnstipend fra høsten. Hadde flere visst om oppropet, tror jeg mange av de som blir rammet av dette hadde undertegnet, sier hun.

Føler seg lurt

Også Elevorganisasjonen frykter mange flere kan ende opp i samme situasjon som Volden.

- Det som gjør det så vanskelig er at det egentlig bare har hatt støtte fram til nå. Alle var enig i retorikken, det var mange som fikk stipend som ikke trengte det, sier leder Kristoffer Hansen.

Nå føler de seg lurt av regjeringen, og mener kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen står for et løftebrudd.

- Kunnskapsministeren har gått bort fra sitt eget løfte om at de som trenger det skal få stipend, sier Hansen.

Forventer justering

Kristoffer Hansen sier de håper dette er en feil fra Kunnskapsdepartementets side, og at det vil bli rettet opp i snarlig.

- Når det er så mange som nå ikke har fått stipendet de trenger, vil det i verste fall bli som i Jonas-saken, hvor det kan være at de dropper ut. Det kan virke som de (Kunnskapsdepartementet, journ.anm.) har gjort en feil, og ikke skjønt det, sier han.

Lederen sier de forventer at det vil skje endringer når departementet ser konsekvensene.

- Vi forventer at kunnskapsministeren går tilbake på dette når han ser saken og begynner å justere på nytt, slik at de som trenger grunnstipend får det.

Vil følge opp

Hansen påpeker likevel at de ikke ønsker å gå tilbake til den gamle ordningen.

- Den var det ingen som var fornøyd med, sier han.

Elevorganisasjonen vil nå jobbe opp mot Kunnskapsdepartementet for å få justert ordningen.

- Kunnskapsministeren forsøkte å gjøre kutt i de andre stipendordningene i 2014, og han kommer til å forsøke i høst også. Vi opplever en kunnskapsminister som er ute etter å tjene penger på å ta dem fra elevene, sier Hansen.

Leder Kristoffer Hansen i Elevorganisasjonen føler seg lurt av regjeringen, og mener Kunnskapsdepartementet må gå inn med justeringer. Foto: Yngve Horvei
Anita Sweeney startet en underskriftskampanje etter å ha oppdaget konsekvensene av endringene i grunnstipendet. Foto: Privat