- I våre egne åpne sikkerhetsvurderinger beskrives islamsk terror som trussel, men jeg vil minne om at de som har tatt flest liv er fra ytterste høyrefløy, sier Gahr Støre til adressa.no.

Han har lest kommentaren til Adresseavisens politiske redaktør Siri Wahl-Olsen. Hun skriver at retten tok et hardt oppgjør med 22. juli-terroristen, men at vi som samfunn ikke har tatt hele oppgjøret med holdninger han ikke er alene om.

- Det gjenstår en grundig diskusjon om holdningene hans. Vi vet at han var alene om handlingen, og at han skal stå ansvarlig for den, men holdningene hans er bredere fordelt i samfunnet. Jeg er enig i at dette handler om mer enn antiislamisme og kampen mot det flerkulturelle samfunnet, sier han.

- Det er viktig å forstå røttene til denne typen aggresjon og trang til vold som Behring Breivik representerer, fortsetter Ap-lederen.

LES KOMMENTAREN: Oppgjøret vi delvis tok

Vil ha kunnskapsmiljøer på banen

Selv ga Gahr Støre ut en bok i fjor høst, hvor han i et kapittel var inne på at det gjenstår en grundig diskusjon om holdningene som Behring Breivik har vist.

- Hans oppvekst og personlig utvikling spiller en sterk rolle, men hele hans argumentasjon forteller om en fremmedgjøring til det moderne samfunn, en romantisering av en fortid vi har forlatt når det kommer til kvinnesyn og synet på familien, og et syn om den rene nasjonen. Jeg mener vi kunne trengt at våre kunnskapsmiljøer kunne belyst røttene til disse holdningene i større grad, sier han.

Samtidig peker han på at vi også har fått mer kunnskap og en bredere debatt.

- Hva kan vi gjøre for å få tatt oppgjøret Wahl-Olsen etterlyser?

- Det er en vei - det er åpenhet, opplysning og samfunnsdebatt, sier Gahr Støre.

- Må ha en opplyst samfunnsdebatt

Han peker på at det å øke folkets bevissthet, gjennom samfunnsdebatt, kunnskap og analyser, er noe av det som må til for at demokratiet kan bli et sikkert samfunn å leve i.

- I demokratiet er det to muligheter for å ta vare på sikkerheten til folk. Det er å ha politi og sikkerhetstjenester så langt det lar seg gjøre. Så er det å ha en opplyst samfunnsdebatt, som kaster lys over ting, slik at ikke noe ligger i det mørke. Begge deler er viktig, sier Ap-lederen.