- Frp er det eneste partiet som fullt og helt står opp mot ekstremisme, svarer Frps Per Sandberg tilbake.

Ekstremismeforsker Lars Gule er enig med Adresseavisens politiske redaktør Siri Wahl-Olsen i at samfunnet ikke har tatt hele oppgjøret med Anders Behring Breiviks holdninger. «Vi har i liten grad diskutert de delene av vårt samfunn hvor vi gjenfinner holdningene han står for og røttene til dem», skriver Wahl-Olsen.

- Anders Behring Breivik var ikke og er ikke alene om disse holdningene, sier Gule, førsteamanuensis ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

Gule vitnet under 22. juli-rettsaken våren 2012.

- Jeg sa i retten at det trolig finnes 12 000-15 000 personer i Norge som deler deler av hans virkelighetsoppfatning, selvfølgelig uten behovet for å utøve vold. Men holdningene imot innvandring og islam er neppe blitt mindre siden 2011. Og det har ikke blitt mindre av at et parti med særdeles fiendtlige holdninger nå sitter i regjering. Det har faktisk bidratt til å legitimere hans holdning mot islam og muslimer spesielt.

- Er ikke det å ta litt hardt i?

- Nei, dette er en del av det manglende oppgjøret fra Frps side, at han befant seg i det partiet. Jeg vil ikke anklage Frp for å være et rasistisk parti, men det er et parti som fremmer enkelte, rasistiske standpunkt, sier Gule.

- Hva tenker du på?

- Jeg tenker først og fremst på enkeltmedlemmer, mer eller mindre prominente personer som i både vanlige medier og særlig på sosiale medier har gitt uttrykk for hat mot innvandrere generelt og muslimer spesielt.

Sandberg: Står opp mot ekstremisme

Adresseavisen har bedt Sandberg om kommentar på at Gule mener Frp har noe av skylden for at det endelige oppgjøret er uteblitt. Sandberg vil ikke la seg intervjue, men skriver i en sms:

«Hei! Min kommentar! Alt eller intet: Frp er det eneste partiet som fullt og helt står opp mot ekstremisme, enten den ene eller andre siden. Akkurat derfor er vi også tydelig i debatten. Det politisk korrekte som Gule har konvertert til etter 1977, har prøvd forgjeves med overdreven dialog og forhandlinger i tiår, dessverre ser vi allikevel en vekst i trusselnivået, også i Norge. Vår tilnærming kommer tydelig frem i vårt partiprogram, så tydelig at «filosof og såkalt samfunns/terrorforsker» Lars Gule ikke makter å se virkeligheten og realitetene. Jeg greier ikke ta Gule seriøst, og hva en venstreradikal måtte mene om Frp forstår alle er total skivebom. Gule forsto ikke hva han foretok seg i 1977 og forstår ikke den dag i dag hva eller hvem som skaper ekstremisme. Eller hva eller hvem som skaper konflikter. Oppgjør med ekstremismen tas ved handling, ikke prat eller dialog alene. Det er totalt meningsløst å angripe ytringsfriheten for å forklare ekstremisme slik Gule og mange andre prøver, det er rett og slett en unnskyldning for ikke å våge å handle ».

Adresseavisen har tilbudt Sandberg å høre innholdet i Gules uttalelser, noe han ikke har ønsket:

«Nei, har ikke noe behov for høre hva denne mannen sier», skriver han i en sms.

Les også: Vanskeligere oppgjør når terroristen er «en av oss».

Holdningene spredt utover

I 1977 ble Palestina-sympatisør Gule arrestert i Beirut med sprengstoff i bagasjen. Han ble dømt til et halvt års fengsel i Libanon og en bot for «ulovlig besittelse av våpen». Gule sier han ikke har behov for å kommentere Sandbergs uttalelser.

Årsaken til at samfunnet ikke har tatt et endelig oppgjør med holdningene etter terroren, mener han er komplisert.

- Jeg vet ikke hvorfor det er slik. Det henger blant annet sammen med Frp. Ap er heller ikke fri for fremmedfrykt, de har lagt seg på en restriktiv linje i innvandringspolitikken. Disse holdningene florerer og går over i ulike partier og posisjoner i samfunnet. Det er flytende overganger, og flere beveger seg inn og ut av disse grensene. Derfor har vi ikke tatt oppgjøret i dag, fordi disse fremmedfiendtlige holdningene er spredt utover. Det blir vanskeligere å få grep om det. Dette er min hypotese, sier Gule, som likevel berømmer Frp og regjeringen for noe:

- All ære til regjeringen for at vi får 22. juli-senteret, og at de bevilger betydelig beløp til forskning på høyreekstremisme. Vi trenger langt mer innsikt i disse bevegelsene.

Arbeiderpartiet har fått tilbud om å kommentere saken, men hadde tirsdag ettermiddag ikke mulighet.