Ifølge Dagbladet er det rundt ti personer på videobildene i «Trygghet i hverdagen», og flere av ansiktene er synlige. De innsatte skal ikke ha godkjent denne bruken.

– Man må ha et rettslig grunnlag for å publisere bilder av folk slik, og det forutsetter et samtykke fra de involverte, sier direktør Bjørn Erik Thon i Datatilsynet.

Åpnet sak

Tilsynet har åpnet sak og vil granske om Justisdepartementet har brutt loven om behandling av personopplysninger.

– Pressens bruk av videoen omfattes ikke av loven på samme måte, så det er bare departementet som er interessant for oss, sier Thon.

Departementenes sikkerhet- og serviceorganisasjon (DSS) opplyser at det er «gjort grep for å minimere eventuelle uheldige konsekvenser av filmingen», samtidig som DSS understreker at det er Justisdepartementet som har hatt regi og det redaksjonelle ansvaret.

Skylder på DSS

Justisdepartementet mener imidlertid at ansvaret ligger hos DSS.

– Filmen er et produkt vi har kjøpt av Departementenes Servicesenter (DSS). Vi legger til grunn at filmingen hos Politiets utlendingsenhet ble gjort av DSS i samråd med Politiets utlendingsenhet, og vi forutsatte at ting var i orden. Da vi ble oppmerksom på forholdet i ettertid rettet vi det umiddelbart, opplyser seniorkommunikasjonsrådgiver Trond Øvstedal i en epost til Dagbladet.

Overfor avisa har ikke Justisdepartementet gitt noen kommentar om Datatilsynets gransking.