Norsk Folkehjelp vedtok under landsmøtet denne helgen en politisk uttalelse som krever en nasjonal dugnad for å løse utfordringen med bosetting av flyktninger.

– På kort sikt bør de som nå sitter med oppholdstillatelse og har ventet på bosetting i mer enn seks måneder få rett til selvbosetting. De må selv få velge hvor de vil bo, og kommunen de velger må ta dem imot. En viktig forutsetning for dette er at midlene til integreringstilskudd og introduksjonsordningen følger beboer. Det må i tillegg settes av tilstrekkelige midler for å sikre god integrering i kommunene, sier styreleder i Norsk Folkehjelp Finn Erik Thoresen.

Han understreker at dette må være et strakstiltak og kortsiktig.

– Langsiktig bør det utvikles en fordelingsmodell som gjør at ingen kommuner kan reservere seg mot bosetting og at det settes av tilstrekkelige midler på statsbudsjett fremover for å sikre gjennomføringen av en slik modell, sier han.

Kommunene har de siste årene kun bosatt rundt 75 prosent av flyktningene som trenger bosetting årlig. Over 5.000 personer bor fortsatt på asylmottak selv om de har fått opphold i Norge. Mange av dem har ventet i mange år på å få det bostedet de har rett på.

Flyktningkrisen i EuropaAdresseavisen følger flyktningsituasjonen. Vårt team kom frem til Hellas nå helgen, og du kan følge dem på Adresseavisen og på adressa.no.