Både ledere og ansatte i Utenriksdepartementet slår alarm etter for høyt arbeidspress over tid, ifølge VG.

- Jeg synes det er veldig bra at disse tingene blir tatt opp. Det er ryddig gjort, sier utenriksminister Børge Brende til Adresseavisen lørdag formiddag.

- Ikke tatt på alvor

Det var VG som fredag avslørte en intern bekymringsmelding som både ansatte og ledere i Utenriksdepartementet står bak. Brevet retter seg mot departementets ledelse: Utenriksminister Børge Brende og europaminister Vidar Helgesen – i tillegg til den administrative toppledelsen, utenriksråd Wegger Chr. Strømmen.

Det er et internt Arbeidsmiljøutvalg-dokument (AMU) VG har fått tilgang til. Ifølge avisen brukes det sterke ord om hvordan UD fungerer. Adresseavisen har bedt om innsyn i det samme dokumentet, men saken er ennå ikke behandlet. AMU skal ha kommet med en egen tilrådning om at «det iverksettes tiltak for å ivareta et forsvarlig fysisk og psykisk arbeidsmiljø». UDs ekspedisjonssjefer skal ikke ha opplevd at deres advarsler og varsel har blitt tatt på alvor av verken administrativ eller politisk toppledelse.

Børge Brende svarte bare på kritikken på mail til VG fredag, men blant valgboder, loppemarked og lokal underholdning i Statsbygd lørdag formiddag, besvarer han Adresseavisens spørsmål om den betente saken.

- AMU ber om at det iverksettes tiltak for å ivareta et forsvarlig fysisk og psykisk arbeidsmiljø. Dette er svært alvorlig kritikk?

- Vi har tatt på alvor de innspill som har kommet fra arbeidsmiljøutvalget, det skulle bare mangle. Det har vært en krevende situasjon på det utenrikspolitiske og sikkerhetspolitiske området de siste to årene. Derfor har det vært en stor arbeidsbelastning – ikke minst på de ansatte i Utenriksdepartementet. Vi har hatt kriser som Ukraina, ISIL, Syria, Ebola og gisselsituasjonen. Lista kan gjøres lang. Dette har vi håndtert på en måte som ivaretar Norges interesser, og det er gjort på en veldig profesjonell måte av ansatte i UD. I 2014 var det en del avdelinger som jobbet mye overtid, og dette har den administrative ledelsen tatt tak i. Overtiden er på vei ned i 2015, forklarer utenriksminister Brende.

- Men advarsler og varslinger skal ikke ha blitt tatt på alvor, verken av utenriksråd Strømmen eller av deg?

- Prosessen vi har hatt siden vi ble kjent med dette, viser at vi har tatt det på alvor. Dette ble tatt opp av hovedverneombudet i vår, tidlig i sommer, og da det ble tatt opp ble det en prosess med utenriksråd Strømmen. Jeg ba om å få et møte med AMU for å diskutere gjennom eventuelle tiltak som kunne gjennomføres for å fordele arbeidsbelastningen. Nå merker jeg meg at hovedverneombud også sier at det er igangsatt prosesser for å rette opp på de områdene som har bekymret AMU. Vi tar absolutt dette på alvor.

- Ifølge VG skal arbeidsbelastningen også skyldes lite fokuserte og ukoordinerte bestillinger, ofte med korte frister. Manglende tilbakemeldinger skal også være et problem. Dette er forhold som ikke handler kun om tidspress?

- Vi tar også dette på alvor og har bedt AMU om en utdypning i hva som ligger i det, for å se hvordan vi kan løse det. Dette er bestillinger som kan komme fra ulikt hold. Det er mange som kan bestille i et departement, men det er viktig at det er godt koordinert. Det er ingen unnskyldning, mer en forklaring, på at slik kan det bli når man har mange kriser, og ting skal håndteres raskt.

- Forventer du at ansatte må kunne stille opp hele døgnet?

- Vi har et døgnåpent operasjonssenter, ikke minst fordi mange konsulære saker rundt om i verden kan oppstå. Etter tsunamien har vi organisert oss annerledes i så måte. Det er slik at medarbeidere, også i UD, i all hovedsak må kunne forholde seg til en normal arbeidstid. Det er det ingen tvil om. Men når den ene krisa følger etter den andre, så kan belastningen på enkeltmedarbeidere bli for stor, og det er det satt i gang tiltak for.

- Er du en spesielt krevende sjef?

- Det har vært en spesielt krevende utenrikspolitisk og sikkerhetspolitisk situasjon de siste to år. Så må man greie å håndtere en slik situasjon uten at det blir en for stor belastning på enkeltpersoner og seksjoner. Arbeidsmiljø er utrolig viktig og vi tar dette på alvor. Jeg synes det er veldig bra at disse tingene blir tatt opp. Det er ryddig gjort.

- Har situasjonen i verden vært eksepsjonell de siste to årene?

- Det overlater jeg til andre å vurdere, men jeg tror nok man raskt ser at det har vært mye på feltet i denne perioden.

- Ble du overrasket over denne svært kritiske tilbakemeldingen?

- Dette er gjort på en ryddig måte. Utenriksråden fikk henvendelse fra AMU, utenriksråden informerte meg – og vi fulgte straks opp med tiltak for å rette opp i disse forholdene. I en global krisetid, fordrer det at UD også må være enda flinkere til å sette på tilleggsressurser på de områdene som er sterkest belastet. Dette jobber vi nå med.

- Er du kjent med at det har kommet lignende tilbakemeldinger tidligere?

- Jeg er blitt fortalt at man også tidligere har hatt forhold man har tatt tak i.

-Endre adferd

Til slutt i bekymringsmeldingen gir AMU, ifølge VG, beskjed til utenriksråd Strømmen om å gå direkte til Børge Brende og europaminister Vidar Helgesen for å få dem til å endre adferd.

Overfor VG svarer utenriksråd Wegger Chr. Strømmen at de har en god dialog med arbeidstakerorganisasjonene, hovedverneombud og arbeidsmiljøutvalget om utfordringene knyttet til blant annet høyt arbeidspress i UD. De bekymringsmeldingene som har kommet fra arbeidsmiljøutvalget tar UD på største alvor. Som administrativ leder følger jeg opp dette i samråd med de ansattes representanter» skriver Strømmen.

Krevende år: Børge Brende viser til at det har vært en krevende situasjon på det utenrikspolitiske og sikkerhetspolitiske området de siste to årene. - Derfor har det vært en stor arbeidsbelastning – ikke minst på de ansatte i Utenriksdepartementet, sier utenriksministeren. Foto: ©RICHARD SAGEN;Adresseavisen, Foto: ©RICHARD SAGEN, Adresseavisen, +47 95198665