Følg vårt direktestudio fra klokka 20.00 her

1. Kampen om de store byene

Knapt 30 prosent av Norges befolkning bor i de åtte store byene Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Kristiansand, Fredrikstad, Drammen og Tromsø.

  • Høyre er i ledelsen i hele seks av disse byene, mens Arbeiderpartiet har ordførerne i Trondheim og Fredrikstad.

Noe av det mest spennende ved valget er om Arbeiderpartiet klarer å overta makten i noen av de andre byene, skriver aftenposten.no.

Ordførermakt og byrådsmakt må som regel vinnes i samarbeid med andre partier. Derfor vil andre partiers oppslutning og sidevalg bestemme hvem som skal sitte med makten de neste fire årene.

MDGs fremgang på meningsmålingene gjør maktforholdene mer uoversiktlige. De kan komme på vippen mange steder.

I Norges to største byer ligger de røde og blå blokkene, inklusive antatte samarbeidspartier, helt jevnt.

10 000 bergensere på gjerdet

Johan Giertsen er med på å drive nettstedet Poll of Polls. I denne valgkampen har det omtalt, analysert og tolket i alt 504 meningsmålinger landet rundt.

- I Oslo har det vært knapt rødgrønt flertall på de siste målingene. Men det er usikkert om MDGs gode målinger blir realiteter på valgkvelden. Utfallet i Oslo er svært åpent, sier han.

LES OGSÅ: - Det har vært sååååå mye folk innom i dag

Giertsen er selv medlem av Høyre.

Bergen viser også meningsmålingene et lite rødgrønt flertall, hvis MDG regnes med til den blokken.

- Høyres utfordring i Bergen er at 10.000 av velgerne fra forrige stortingsvalg har sittet på gjerdet hittil, sier Giertsen.

Både i Fredrikstad og Trondheim ligger Arbeiderpartiet an til å fortsette med ordføreren, med Trondheim som sikrere enn Fredrikstad.

Høyre i Drammen ligger også godt an til å fortsette med å lede byen. Men iTromsø er det mye mer åpent.

- Her har Rødt fått 15–20 prosent på meningsmålingene. Toppkandidaten Jens Ingvald Olsen kan bli kongen i kommunevalget 2015. Her kan vi få et rødt byråd. Men det er ikke fordi Arbeiderpartiet gjør det bra. Det er de andre røde partiene som fører til et eventuelt maktskifte, sier Giertsen.

2. Miljøpartiet De Grønne (MDG) stormer frem

Valget kan bli MDGs store gjennombrudd.

I Oslo har de vært helt oppe i 9,7 prosent på meningsmålingene. Men det har svingt mye.

I Oslo kan partiet komme på vippen, men har ikke sagt om de vil støtte et blått eller rødt byråd.

- Vi vil samarbeide med dem som vil gi mest for å gjøre Oslo til en klimaby i verdensklasse, sier toppkandidat i Oslo, Lan Marie Berg.

Som et gjennomsnitt av lokale målinger av kommunestemmene får MDG 4,3 prosent nasjonalt hos Poll of Polls.

Giertsen peker på to problemer for MDG.

- For det første har partiet i meningsmålingene fått oppslutning fra mange hjemmesittere. De er ofte en troløs gruppe. Spørsmålet er om de som ikke stemte ved forrige stortingsvalg, virkelig vil stemme ved dette kommunevalget, sier han.

- Jeg håper alle de som ønsker mer av vår politikk i Oslo, kommer seg til urnene og stemmer på oss, sier Berg i MDG.

Skjevfordelt

Giertsen går videre til MDG-problem nummer to:

- For det andre er MDGs oppslutning skjevfordelt ved at de har stor oppslutning blant unge og relativt liten oppslutning blant eldre. Men eldre har høyere valgdeltagelse enn unge, sier han.

Dessuten er det usikkert i hvilken grad MDG har en nasjonal strategi når de skal velge side i kommunene.

- Hvis de skal etablere en uavhengighet av blokkene frem mot stortingsvalget i 2017, kan de ønske å samarbeide med begge blokkene i kommunene, sier Giertsen.

Berg i MDG avviser at de har en nasjonal strategi for samarbeid.

- Dette kommer an på hvilke partier som vil gi mest grønn politikk tilbake i de kommunene der vi kommer inn. Det er sakene som avgjør, sier hun.

3. Første valg for Fremskrittspartiet i regjering

Dette er det først valget der Fremskrittspartiet sitter i regjering. Frp-leder Siv Jensen startet valgkampen i Ålesund 15. august med å oppfordre norske kommuner til å si nei til å motta syriske flyktninger. Det er bedre å hjelpe der flyktningene er, var budskapet fra Jensen.

Senere har bildene av vandrende flyktninger i Europa og den døde 3-åringen Alan på en tyrkisk strand kommet inn i valgkampen. Spørsmålet blir om sympatien for flyktningene gir seg utslag i et svakt valgresultat for Fremskrittspartiet.

Selv om dette er et lokalvalg, kan det nok også hende at noen velgere bruker muligheten til å si fra om Fremskrittspartiets resultater som regjeringsparti.

4. SVs vei nedover

SV er kanskje partiet som har tapt mest på MDGs kraftige vekst. Ved forrige stortingsvalg havnet partiet så vidt over sperregrensen.

Nå er det lokalvalg, men det nasjonale valget for to år siden varslet om at partiet var på vei inn i en vanskelig tid. Åtte år i regjering hadde kostet.

Giertsen sier SV har gjort det bedre på de aller siste meningsmålingene.

- SV kan bli en overraskelse. De siste målingene viser at partiet netto tar velgere fra Arbeiderpartiet. Dette er nytt, sier han

5. Blå flekker i nord

- Byene i Nord-Norge kan bli fritt for Høyre-ordførere, sa Arbeiderpartiets nestleder Trond Giske til VG i sommer.

Giertsen er ikke så sikker på at Giske får rett selv om de mørkerøde i Rødt ligger an til å gjøre et svært godt valg i Tromsø.

- I Bodø kan Høyre bli største parti, og i Narvik ligger det an til at Høyre og Arbeiderpartiet kan bli like store, sier han.

Mo kommune ligger an til å bli overtatt av de røde eller rødgrønne.

6. Hvilken kommune kommer først?

Den første kommunen som offentliggjør resultatet, får alltid stor oppmerksomhet. I mange år har Rømskog i Østfold vært først ute.

Ordfører Kari Pettersen (KrF) er på vei ut av politikken og kan derfor være leder i stemmestyret.

- Vi setter ikke vår ære i å være først. Først og fremst skal resultatene være riktige. Men vi regner med å være tidlig ute, sier hun.

Kommunen har 677 innbyggere og 553 med stemmerett. Valglokalene stenger allerede klokken 16, så alt er klart når det siste lokalet i Norge stenger klokken 21.

Hun er ikke sikker på om de var først ved forrige valg.

- Forrige gang tror jeg Modalen klarte å slå oss. Men vi må i alle fall klare å bli blant de fem første i år, sier Pettersen.

I Modalen kommune i Hordaland er ordførere Knut Moe (Samlingslisten) ikke sikker på om de var først ved forrige valg.

- Vi stenger valglokalene klokken 18. Dermed har Rømskog to timer forsprang på oss. Vi ligger nok litt dårlig an til å bli først ferdig, sier Moe.

Kommunaldepartementet har svaret: Ved forrige kommunevalg var Rømskog først. Resultatet var inne klokken 16.26. Ved stortingsvalget i 2013 var Vevelstad kommune i Nordland først. Rømskog var da nummer tre.