Rundt 300 arbeidere var med i forsøket der de kunne heve full lønn samtidig som de bare jobbet 80 prosent.

Nå er prosjektet evaluert, og til tross for at en ser at redusert arbeidstid kan bidra til å utsette pensjonsalderen, ønsker ikke ministeren flere slike forsøk.

– Vi har mye kunnskap nå, og dette forsøket viser at sekstimersdagen ikke er det virkemidlet som er viktigst for å få arbeidstakere til å stå lengre i jobb. Da får vi ta med oss den erfaringen og lete etter andre tiltak som bidrar til det, sier Aasrud til NRK.

Sekstimersdagen var en av hjertesakene til SV, og i regjeringserklæringen fikk de gjennomslag for at det skal legges til rette for forsøk i det offentlige.

Nå ser det imidlertid ut til at Arbeiderpartiet setter foten ned. Dette gleder blant annet Høyre, som peker på at det er urealistisk for Norge, med mangel på arbeidskraft og en aldrende befolkning, å innføre kortere arbeidstid kompensert med full lønn.

– Over hele Europa kuttes lønninger og pensjoner, mens SV ønsker at alle skal jobbe 20 prosent mindre og få 25 prosent mer i lønn. Det er oppsiktsvekkende. SV må snarest våkne opp til virkeligheten, sier Høyres stortingsrepresentant Arve Kambe.

Fornyingsminister Rigmor Aasrud (Ap) sier at sekstimersdagen ikke er det virkemidlet som er viktigst for å få arbeidstakere til å stå lengre i jobb. Foto: SCANPIX