Kettlebells ser ut som kanonkuler med håndtak og brukes til trening. I Russland er navnet girya. Direkte oversatt betyr det «en tung ting», og navnet stemmer bra.

Kornvekter

Kulene finnes i forskjellige størrelser og vekter. De ble brukt som kornvekter i Russland på 1700-tallet. Etter lange dager med arbeid på åkeren brukte bøndene dem til å løse opp musklene og trene seg sterke.

Dette har utviklet seg til en gren innenfor generell fitness og til en sport under vektløfterforbundet.

- Dette er ingen trend som kommer til å forsvinne. Du merker at treningen virker med en gang, sier Allan Fallrø som er utdannet instruktør fra både Russland og USA og som driver treningssenteret MaxPuls Fitness Studio i Trondheim.

Senteret er en av få i Trøndelag som tilbyr timer, selv vet de bare av treningssenter på Frosta og i Rissa. Noen steder har de kulene, men ikke tilbud om timer i sal.

Fallrø har bare en forklaring på hvorfor kettlebells ennå ikke har slått an for fullt her i landet.

- Vi bor i Norge og her ligger vi etter, sier han.

Funksjonelt

Treningsformen passer ifølge ekspertene for alle og er bra både for utholdenhet, styrke, fettforbrenning og smidighet. Senteret har også hatt besøk av aktive idrettsutøvere som ønsker bedre støttemuskulatur og økt smidighet i sin gren.

- Dette er såkalt funksjonell trening, sier Lill Overvik som også er instruktør.

Det vil si at du trener de musklene du bruker i hverdagen i stedet for å bli god til en type styrkeøvelse.

Kettlebells gir deg mulighet til å gjøre en nesten uendelig mengde øvelser, fra de helt enkle til mer avanserte. Du gjør øvelsene annenhver gang på høyre og venstre side av kroppen.

I Russland driver utøvere også med sjonglering med de tunge kulene.

Populært hos kjendisene

Mange som hører om denne treningsformen spør om det ikke bare er like enkelt å gjøre det samme med manualer. Da er svaret fra instruktørene at kulene er mye tyngre og at du trener flere muskler ved å bruke dem.

Fallrø sier at gruppetimer med instruktør er veldig populært for tiden.

- Folk vil bli trent av noen. Det viser også interessen for personlig trener. Men egentlig trenger du bare å få med deg en kamerat, sier han.

For dem som er interessert i sånt: Kjendisene har også trykket girya eller kettlebells til sitt hjerte. Madonna, Jennifer Lopez og Lance Armstrong er blant dem som bruker denne treningsformen.

Foto: TONE FRIDÉN
Foto: TONE FRIDÉN