Trippel: Trøndersk trippel i V75-2; Flybyjet (Gunnar Austevoll) vinner foran Canny Boy og Fighting Trotter. Foto: Ruth J. Auran

Pappa Cocktail Jet vant Elitloppet på Solvalla for noen år siden, etter en langspurt det går frasagn om. Men sønnen hadde ikke vist noe som lignet på «jetfart».

- En hobbyhest og et «prosjekt». Det var tanken da jeg fikk Flybyjet inn på min lille stall i Melhus. At det skulle gå så bra, var ikke i min villeste fantasi, sier Fossen.

Det var neppe i Bjørn Rishaugs tanker heller. Det var millionæren med stutteri på Ler som ga bort hesten til Fossen. Rishaug mente hesten hadde godt av å flytte på seg.

- Vi hadde nesten gitt opp Flybyjet som traver. Vi har mange hester og kjører intervalltrening; det er litt « i tiden». Men den typen trening ga litt for store belastninger for akkurat denne hesten. Med det «fotstellet» han hadde, ville det aldri bli noen traver av ham, ble vi fortalt av fagfolk. Derfor valgte vi å gi hesten en mulighet en annen plass. Og Fossen har jo fått resultater med slakthester før, forteller Rishaug.

Seiersmaskin

Flymaskinen er blitt en seiersmaskin: Status etter at Flybyjet havnet hos Fossen på Lefstad i Melhus: 11 starter, syv førsteplasser, 147 000 kroner innkjørt. Men det ble ikke suksess med en gang.

- Etter et par måneder trodde jeg at jeg hadde gjort noe dumt. Flybyjet var stiv og støl, skjev og kantete. Jeg trente mye; mange og lange turer i skrittgang. Samt akupunkturbehandling. Og plutselig løsnet det, sier Fossen.

På tide med prat

Gratisavtalen har en klausul om prosenter til Rishaug hvis Flybyjet går med overskudd.

- Det begynner vel å bli tid for å ta en prat med Fossen nå, humrer Bjørn Rishaug.

- Vi har en grei avtale. Jeg får 25 prosent hvis hesten går med overskudd. Og det gjør han vel nå? Men først og fremst er vi glade for at han har fått til hesten. Miljøforandring og annen type trening har ført til at hesten er som forvandlet.

Fra galopp til seier

- Han var innom et par smågalopper på startsiden, men da vi først hadde kommet i gang, var det aldri fare på ferde, understreket gjestekusk Gunnar Austevoll etter å ha styrt Flybyjet inn til seier. Det var et bevisst valg av Fossen, som selv har vunnet seks løp med hesten:

- Kjente navn har respekt hos konkurrentene, og får gjerne litt gratis i V75-løp, der det kjøres på små marginer. Det er bare dumt at amatører kjører V75-løp. Jeg mener det også er riktig overfor spillerne at jeg ikke kjører i rikstotoløp, sier Fossen som opprinnelig er fra Jonsvatnet.

PS: Greis Vinn, som vant V75-1, eies av Arne Dahlen, som er nabo til Arne Petter Fossen.