Fulle hus: I disse dager mottar 2500 studenter avslagsbrev fra SiT om at studentsamskipnaden ikke har bolig å leie ut. Kathrine Kristiansen i SiT håper Berg-prosjektet blir realisert, slik at flere studenter kan få bolig i fremtiden. Foto: MARIANN DYBDAHL

Det er Kunnskapsdepartementets regler for statsstøtte som hindrer Studentsamskipnaden i Trondheim (SiT) i å starte arbeidet med nye Berg studentby, ifølge konsernsjef i SiT, Knut Solberg.

LES OGSÅ: - Overkommelig kostnadsgrense

Departementet setter en makskostnad på boligene slik at utbyggere tvinges til å holde utgiftene nede. Det skal sikre hyblene studentvennlige husleiepriser. For å gi statsstøtte på 250 000 kroner per hybel krever departementet at kostnadene ikke overstiger 600 000 kroner. Det har SiT og entreprenør Skanska ennå ikke greid på Berg.

– Vi jobber intenst for å presse kostnadene ned. En avtale med Skanska skulle vært på plass før sommeren, men kostnadsrammen på 600 000 gjør arbeidet vanskelig, sier Solberg.

Dårligere standard

I februar i år jublet Solberg og samskipnaden over at regjeringen bevilget 153 millioner til bygging av studentboliger. Det skulle bety 127 studenthjem på Berg. Problemet nå er, ifølge Solberg, at forhåndsbevilgningene ikke utbetales før prosjektet er realisert, og kostnadene er bevist å ligge innenfor departementets grense. Rivingen skal etter planen starte rundt årsskiftet, men forhandlingene mellom SiT og Skanska er på overtid.

– Vi starter ikke rivingen før vi vet at hyblene på Berg vil få statsstøtte. Nå må vi fortsette å presse ned kostnadene, uten å gå for mye på akkord med standarden, sier Solberg.

For å komme inn under kostnadstaket på 600 000 kroner per hybel må SiT blant annet gå nye runder rundt valg av materialer. Størrelsen på fellesarealer og hybler er allerede redusert maksimalt, ifølge Solberg.

– Planene var å gjøre nye Berg om til miljøbyen Berg. Nå ser det imidlertid ut til at vi bare så vidt oppfyller de pålagte energikravene, sier Solberg.

Økte rammen i fjor

Husbanken og studentsamskipnadene undersøkte i 2007 finansieringen av studentboliger. De laget en rapport som tok til orde for å øke kostnadsgrensen. Etter rapporten vedtok Kunnskapsdepartementet i november å øke kostnadsrammen fra 500 000 kroner til dagens 600 000.

– Bør dere ikke greie å bygge innenfor departementets fastsatte rammer?

– Vi bygger så nøkternt som bare mulig. Siden vi bygger boliger vi selv skal drive, gjelder det å få driftskostnadene så lave som mulig. Det betyr gjerne økte investeringer, for at vi senere skal slippe vedlikehold og høyere kostnader på sikt. Dette er ikke snakk om luksusleiligheter, men kollektiv hvor mellom tre og åtte personer skal bo, sier Solberg.

Da kostnadstaket ble løftet opp til 600 000 i november 2007 var det seks år siden forrige justering. Siden 2001 har byggekostnadene økt med 37 prosent, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå. Kostnadsløftet var til sammenligning på 20 prosent.

Studentboligene fulle

Høye byggekostnader har dempet veksten i studentboliger i hele landet. Samtidig øker antallet studenter. Studentsamskipnadens botilbud har til hensikt å være prisdempende i boligmarkedet. I dag dekker studentsamskipnaden 12 prosent av studentenes leiemarked. Målet er å dekke 20 prosent.

Faglig leder for utleieavdelingen i SiT, Kathrine Kristiansen, sier det er krevende å finne bolig til de omtrent 6000 studentene som kommer til Trondheim hvert år. For noen dager siden fikk 2500 håpefulle studenter avslag på søknadene om studentbolig hos SiT til høsten.

– Vi regner med at omtrent 1500 studenter som i utgangspunktet søker til oss, går til det private markedet, sier Kristiansen.