Foto: Leif Arne Holme

Andrea (13), Kristoffer (17), Tore (19) og Frode (16) har levd og åndet for familieteatret som vises på Middelaldermarkedet på Stiklestad hver eneste sommer. Den første delen ble vist i 2003 og året var 1020. Episodene går ett år fram i tid med de samme skuespillerne som også blir ett år eldre i hver episode.

Frode Enes startet med 1,65 på strømpelesten. Nå er han 1,85

– Dette er veldig artig å få være med på dette. Det er jo litt spesielt, sier han.

Andrea Bjørgvik Woll spiller Asta Fimbulsdotter, og er eneste jente som har vært med siden starten. Da var hun bare ni år.

Heltene blir uvenner

– Det er rart å se på bildene av seg selv da serien startet, sier Andrea som blir 20 før slaget er over.

– Dette blir uansett et minne for livet, sier hun.

Historien om vikinggutten Torodd Hallkjellssonhandler om en båtbyggers unge sønn og de to beste vennene hans, Askil og Åsta. Året er 1024 og hatet til Olav Haraldsson vokser i Trønderlag, særlig vekker drapet av Olve på Egge sterke reaksjoner. Familiene står på hver sin side i konflikten, og forfemte gang skal vi følge ungdommene i lek og alvor. Vi får se hvor vanskelig det kan være å vite hvem som er venn og hvem som er fiende.

Lever som fredløs

Torodd lever i årets episode som en fredløs ute i Hægstadskogene, og vennene prøver å holde liv i ham med mat og utstyr. Men heltene i historien er ikke venner lenger. Askil Finbulsson, som spilles av Tore Roksvåg, er blitt dødsfienden til Torodd. Nå gjelder det liv eller død for vikinggutten.

– Jeg skal i hvert fall ikke dø, sier Andrea, men ingen av dem vet helt sikkert hva som vil skje med de forskjellige figurene til slutt. Svaret finnes bare i hodet til manusforfatter og regissør Arnulf Haga.

– Årets episode er mer rå og brutal enn de forrige. I starten var det bare lek og moro. Det blir spennende på se hvordan dette skal gå, sier Andrea.

Røver med hanekam

Frode Enes spiller Horg Haukåa. Etternavnet spiller på grenda vest for Leksdalsvatnet, bare noen få kilometer fra Stiklestad.

Frode er leder for Haukåarøverne og ser ikke spesielt snill ut med den knallgule hanekammen. Han tar et godt grep om spydet.

– Dette må være den beste sommerjobben. Det er flott å ha noe så spennende å drive med på sommers tid.

Frode var, i likhet med Tore, korgutt i spelet da de ble spurt om å være med i serien som skal gå over ti episoder.

Kristoffer Lyng Malmo ser at konfliktene strammer seg til når det nærmer seg 1030.

Slutter i slaget

– Nå begynner alvoret. Det handler om for eller i mot kongen. Vi hater Olav Digre og liker ikke Kvite Krist. Det forstår vi. Det er selvsagt ikke populært at fienden truer med å brenne gårdene. Det er et tøft liv, sier Kristoffer, som i likhet med de andre mener de har lært veldig mye på disse årene.

– Vi kan bruke lærdommen til mye annet. Når tør vi mer og kan snakke i forsamlinger. Dette er livets skole, mener kvartetten, som i den tiende episoden vil ende opp i slaget på Stiklestad.

Da er alle de unge skuespillerne blitt myndige.

Foto: Leif Arne Holme