Gå til mobilutgaven
forsiden

Datarot kan være lovstridig

500 studenter står uten studieplss til høsten etter datarot hos Samordna opptak.
(Foto: Berit Roald / Scanpix)

500 studenter står uten studieplss til høsten etter datarot hos Samordna opptak. Foto: Berit Roald / Scanpix

Datarot kan være lovstridig

Datarot gjør at 500 studenter står uten studieplass til høsten. Jusprofessor mener Samordna Opptak kan ha brutt loven.
Leses nå:

UDI øker bruken av tidsbegrensede tillatelser

Oslo (NTB): Mellom januar og mai i år innvilget UDI dobbelt så mange tidsbegrensede oppholdstillatelser som i hele fjor. Afghanske barn mellom 16 og 18 år får brorparten av disse tillatelsene.

Mæland: – Brexit skaper usikkerhet for Norge

Oslo (NTB): Næringsminister Monica Mæland (H) sier Storbritannias avstemning til fordel for å forlate EU skaper mer usikkerhet og mindre stabilitet for Norge.

Tidligere statssekretær: – EØS er løsningen for Storbritannia

Oslo (NTB): Når Storbritannia får en ny ledelse på plass etter brexit, må det forhandles om nye løsninger. Liv Monica Stubholt, som har vært statssekretær for EU og EØS, tror EØS og EFTA er svaret.

Dagsavisen fra minus til pluss

Oslo (NTB): Tross en liten nedgang i inntektene, snudde Dagsavisen underskudd til et lite overskudd i fjor. Pressestøtten utgjør 30 prosent av avisens inntekter.

Fordelskort gjør Norway Cup-deltakelse dyr

Oslo (NTB): I år lanserer arrangøren av Norway Cup et nytt obligatorisk fordelskort til 300 kroner per spiller ved påmelding til Norway Cup. For mange Oslo-lag dobler det kostnaden for deltakelse.

Rekordgod fysisk form blant søkerne til befalsskolen

Oslo (NTB): Søkerne til befalsutdanningen i Forsvaret aldri har vært i bedre form enn i år. Ni av ti kandidater besto årets fysiske tester.

Naboene vil ikke slå seg sammen med Bergen

Bergen (NTB): Under folkeavstemningen i mai sa innbyggerne klart nei, og nå sier også kommunestyret i Vaksdal nei til sammenslåing med Bergen.

Fire personer til sykehus etter ulykke i Follo

Kolbotn (NTB): En bil har kjørt ut av veien på fylkesvei 132 i Oppegård i Akershus. Fire personer er fraktet til sykehus.

Pasienter: Best erfaringer med personalet på sykehus

Oslo (NTB): Pleiepersonalet og legene scorer best i en ny brukerundersøkelse gjennomført ved norske sykehus. Men mye kan fortsatt bli bedre, mener pasientene.

Bil var på vippen ved Aurlandsfjorden

Flåm (NTB): En bil sto på vippen til å rase utfor serpentinvegen på vei opp til utkikkspunktet Stegastein, 650 meter over Aurlandsfjorden i Sogn og Fjordane. Alle personene kom seg ut av bilen, og bilen ble berget.

Saken oppdateres Last inn siden på nytt

Samordna opptak brøt loven da de ikke varslet om feilen, mener jussprofessor.

Flere søkere har i sommer ikke fått studieplass gjennom den statlige opptakssentralen Samordna opptak fordi det har vært feil i den elektroniske registreringen av enkelte vitnemål. Dette har skjedd selv om karakterene deres er gode nok.

LES OGSÅ: Står uten skoleplas etter datarot

Søkerne har ikke blitt underrettet direkte om feilen, noe som kan være et lovbrudd, skriver Bergens Tidende.

Jan Fridthjof Bernt, professor i forvaltningsrett, viser til at det i forvaltningsloven står at forvaltningsorganer har alminnelig veiledningsplikt.

- Etter min mening må det bety at man må sende særskilt varsel til alle søkere som mangler nødvendig dokumentasjon, og gi dem en frist til å fremskaffe denne, sier Bernt.

Geir Andersen, avdelingsleder i Samordna opptak, avviser at de bryter noen lov.

– Alle søkere kan selv sjekke Nasjonal vitnemåldatabase (NVB) for å se om de har vitnemål der eller ikke. Utgangspunktet vårt er også at søkere må sende inn vitnemål på papir med mindre de får beskjed om at det foreligger elektronisk, sier Andersen.

LES OGSÅ: Gir søkerne skylden for datatabbe

Han utelukker likevel ikke at de bør se på rutinene og understreker at søkere kan få prøvet saken sin på nytt gjennom Samordna opptaks klagenemnd.

Vis debatt
Mer å lese på adressa.no:
Nytt fra Adressa Pluss:

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Regler for debatt her på adressa.no:

  • Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å hetse eller trakassere meddebattanter.
  • Banning eller ukvemsord er ikke tillatt.
  • Vi godtar ikke rasisme, trusler eller angrep på personer eller grupper.
  • Oppfordringer til ulovlige handlinger godtas ikke.
  • Adresseavisen har redaktøransvar for alt som publiseres, men du er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  • Skriv kort og hold deg til saken. Vi godtar bare norsk, svensk, dansk eller engelsk tekst.
  • Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  • Det er ikke tillatt å legge inn lenker i teksten.
  • Alle innlegg blir kontrollert før de publiseres på adressa.no.
  • Innlegg med falske profiler blir fjernet.

Innlegg som bryter med våre grunnregler, blir ikke publisert. Vi forbeholder oss retten til å stenge ute debattanter som ikke overholder reglene.

comments powered by Disqus