Gå til mobilutgaven
forsiden

Datarot kan være lovstridig

500 studenter står uten studieplss til høsten etter datarot hos Samordna opptak.
(Foto: Berit Roald / Scanpix)

500 studenter står uten studieplss til høsten etter datarot hos Samordna opptak. Foto: Berit Roald / Scanpix

Datarot kan være lovstridig

Datarot gjør at 500 studenter står uten studieplass til høsten. Jusprofessor mener Samordna Opptak kan ha brutt loven.
Leses nå:

Politiet etterforsker voldtekt av 13-åring i Haugesund

Haugesund/Oslo (NTB-Johan Falnes): Fire menn er siktet for seksuelle overgrep mot to 13 år gamle jenter i Haugesund. Den ene jenta skal ha blitt voldtatt.

Flåtten om forhandlingene: – Mye gjenstår

Oslo (NTB-Birgitte Iversen): Partene i budsjettforhandlingene på Stortinget møttes igjen søndag kveld. Mye gjenstår før vi er i mål, sier Høyres forhandler Svein Flåtten.

Fire nyfødte barn smittet av tarmbakterie – 14 isolert

Stavanger (NTB): I alt 14 nyfødte barn er isolert etter smitteutbruddet av tarmbakterier ved Stavanger universitetssjukehus.

Ledighetstiltak sentralt i budsjettinnspurt

Oslo (NTB-Kristian Skårdalsmo): Tiltak mot økt ledighet dominerer budsjettsamtalene. Partene er enige om et tresifret millionbeløp ekstra til tiltak mot arbeidsledighet på sørvestlandet, melder flere medier.

Kvinne alvorlig skadd etter sykkelulykke i Sveio

Auklandshamn (NTB): En kvinne i 40-årene er alvorlig skadd etter en sykkelvelt i Auklandshamn i Sveio kommune i Hordaland. Årsaken var sauer i veibanen.

Mann kritisk skadd etter ulykke ved Haugesund

Haugesund (NTB): Skadene betegnes som kritiske for mannen som ble funnet skadd utenfor en bil på fylkesvei 47 ved Hagland nord for Haugesund natt til lørdag.

Klart for ny supermandag om kommunesammenslåinger

Oslo (NTB): Mandag skal innbyggerne i 46 nye kommuner stemme over om de vil bli sammenslått med nabokommunene eller ikke. I fem kommuner stemmes det allerede søndag.

Mulighet for tropevarme tirsdag

Oslo (NTB): En helg preget av regn mange steder i landet etterfølges av temperaturer opp mot 30 grader i Sør-Norge tirsdag.

Farlige plastperler for fisk og fugl

Små perler av industriell mikroplast forsøpler strender og hav langs store deler av norskekysten. Naturvernforbundet og berørte kommuner forsøker nå å finne kilden til forurensningen.

Saken oppdateres Last inn siden på nytt

Samordna opptak brøt loven da de ikke varslet om feilen, mener jussprofessor.

Flere søkere har i sommer ikke fått studieplass gjennom den statlige opptakssentralen Samordna opptak fordi det har vært feil i den elektroniske registreringen av enkelte vitnemål. Dette har skjedd selv om karakterene deres er gode nok.

LES OGSÅ: Står uten skoleplas etter datarot

Søkerne har ikke blitt underrettet direkte om feilen, noe som kan være et lovbrudd, skriver Bergens Tidende.

Jan Fridthjof Bernt, professor i forvaltningsrett, viser til at det i forvaltningsloven står at forvaltningsorganer har alminnelig veiledningsplikt.

- Etter min mening må det bety at man må sende særskilt varsel til alle søkere som mangler nødvendig dokumentasjon, og gi dem en frist til å fremskaffe denne, sier Bernt.

Geir Andersen, avdelingsleder i Samordna opptak, avviser at de bryter noen lov.

– Alle søkere kan selv sjekke Nasjonal vitnemåldatabase (NVB) for å se om de har vitnemål der eller ikke. Utgangspunktet vårt er også at søkere må sende inn vitnemål på papir med mindre de får beskjed om at det foreligger elektronisk, sier Andersen.

LES OGSÅ: Gir søkerne skylden for datatabbe

Han utelukker likevel ikke at de bør se på rutinene og understreker at søkere kan få prøvet saken sin på nytt gjennom Samordna opptaks klagenemnd.

Vis debatt
Mer å lese på adressa.no:
Nytt fra Adressa Pluss:

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Regler for debatt her på adressa.no:

  • Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å hetse eller trakassere meddebattanter.
  • Banning eller ukvemsord er ikke tillatt.
  • Vi godtar ikke rasisme, trusler eller angrep på personer eller grupper.
  • Oppfordringer til ulovlige handlinger godtas ikke.
  • Adresseavisen har redaktøransvar for alt som publiseres, men du er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  • Skriv kort og hold deg til saken. Vi godtar bare norsk, svensk, dansk eller engelsk tekst.
  • Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  • Det er ikke tillatt å legge inn lenker i teksten.
  • Alle innlegg blir kontrollert før de publiseres på adressa.no.
  • Innlegg med falske profiler blir fjernet.

Innlegg som bryter med våre grunnregler, blir ikke publisert. Vi forbeholder oss retten til å stenge ute debattanter som ikke overholder reglene.

comments powered by Disqus