Gå til mobilutgaven
Tips oss 24 timer i døgnet på 07200!
  • Send SMS eller MMS med bilder til 07200, kodeord TIPS
  • Send epost til 07200@adresseavisen.no
  • Ring 07200 (telefonen er betjent hele døgnet)

Hver måned belønner vi det beste tipset med inntil 10.000 kroner. Alle tips blir vurdert. Du kan også benytte dette skjemaet:

forsiden

Datarot kan være lovstridig

500 studenter står uten studieplss til høsten etter datarot hos Samordna opptak.
(Foto: Berit Roald / Scanpix)

500 studenter står uten studieplss til høsten etter datarot hos Samordna opptak. Foto: Berit Roald / Scanpix

Datarot kan være lovstridig

Datarot gjør at 500 studenter står uten studieplass til høsten. Jusprofessor mener Samordna Opptak kan ha brutt loven.

En person alvorlig skadd i utforkjøring i Kongsvinger

Kongsvinger (NTB): To personer ble skadd, en av dem alvorlig, da en bil natt til fredag kjørte utfor veien ved Roverud i Kongsvinger kommune.

Bolighus kraftig skadd i brann i Vestby

Vestby (NTB): Et bolighus i Hølen i Vestby kommune i Akershus brant delvis ned natt til fredag. Beboeren i huset er i god behold, og brannmannskapene driver nå med etterslukking.

Påsken kan bli snøfri

Oslo (NTB): Årets påske oppleves forskjellig alt ettersom hvilken landsdel man bor i. På Vestlandet har flere skisentre måttet stenge allerede før påske på grunn av snømangel. Og det kan bli stadig mer vanlig, spår forskere.

Tre menn værfast i Storlidalen i Oppdal

Oppdal (NTB): Tre unge menn ble torsdag kveld overrasket av dårlig vær i Storlidalen i Oppdal i Sør-Trøndelag. De tre har vært i kontakt med Røde Kors og gravd seg ned i en snøhule.

Luftambulansens hjelm er kommet til rette

Trysil (NTB): Påskemysteriet med Luftambulansens stjålne helikopterhjelm har fått en lykkelig utgang. Torsdag kveld ble hjelmen levert tilbake etter detektivarbeid på sosiale medier.

Høyre vil stoppe trygdemisbruk på grensen

Oslo (NTB): I et forsøk på å hindre misbruk av en rekke Nav-ytelser vil Høyre innføre stikkprøver på flyplassene og stoppe trygdemottakere som reiser utenlands uten tillatelse.

Vikafjellet åpnet igjen

Oslo (NTB): Etter å ha blitt stengt på grunn av uvær natt til skjærtorsdag er riksvei 13 over Vikafjellet i Sogn og Fjordane igjen åpnet.

Politiet: – Savnet mann ved Osterøy trolig omkommet

Lonevåg (NTB): Etter å ha lett i nesten et døgn etter en savnet mann i 60-årene i sjøen ved Osterøy, tror politiet ikke lenger det er mulig å finne mannen i live.

Alle spor åpnet på Skøyen stasjon

Oslo (NTB-Alexander Vestrum og Fredrik Ljone Holst): Alle sporene ved Skøyen stasjon er åpnet torsdag etter middag etter at det tidligere på dagen var full stans i togtrafikken i begge retninger.

Ingen pågrepet for voldtekt på russetreff

Halden (NTB): Ingen var torsdag ettermiddag pågrepet for voldtekten som ble anmeldt under et russetreff på Fredriksten festning i Halden.

Saken oppdateres Last inn siden på nytt

Samordna opptak brøt loven da de ikke varslet om feilen, mener jussprofessor.

Flere søkere har i sommer ikke fått studieplass gjennom den statlige opptakssentralen Samordna opptak fordi det har vært feil i den elektroniske registreringen av enkelte vitnemål. Dette har skjedd selv om karakterene deres er gode nok.

LES OGSÅ: Står uten skoleplas etter datarot

Søkerne har ikke blitt underrettet direkte om feilen, noe som kan være et lovbrudd, skriver Bergens Tidende.

Jan Fridthjof Bernt, professor i forvaltningsrett, viser til at det i forvaltningsloven står at forvaltningsorganer har alminnelig veiledningsplikt.

- Etter min mening må det bety at man må sende særskilt varsel til alle søkere som mangler nødvendig dokumentasjon, og gi dem en frist til å fremskaffe denne, sier Bernt.

Geir Andersen, avdelingsleder i Samordna opptak, avviser at de bryter noen lov.

– Alle søkere kan selv sjekke Nasjonal vitnemåldatabase (NVB) for å se om de har vitnemål der eller ikke. Utgangspunktet vårt er også at søkere må sende inn vitnemål på papir med mindre de får beskjed om at det foreligger elektronisk, sier Andersen.

LES OGSÅ: Gir søkerne skylden for datatabbe

Han utelukker likevel ikke at de bør se på rutinene og understreker at søkere kan få prøvet saken sin på nytt gjennom Samordna opptaks klagenemnd.

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Disqus