Gå til mobilutgaven
Tips oss 24 timer i døgnet på 07200!
  • Send SMS eller MMS med bilder til 07200, kodeord TIPS
  • Send epost til 07200@adresseavisen.no
  • Ring 07200 (telefonen er betjent hele døgnet)

Hver måned belønner vi det beste tipset med inntil 10.000 kroner. Alle tips blir vurdert. Du kan også benytte dette skjemaet:

forsiden

Datarot kan være lovstridig

500 studenter står uten studieplss til høsten etter datarot hos Samordna opptak.
(Foto: Berit Roald / Scanpix)

500 studenter står uten studieplss til høsten etter datarot hos Samordna opptak. Foto: Berit Roald / Scanpix

Datarot kan være lovstridig

Datarot gjør at 500 studenter står uten studieplass til høsten. Jusprofessor mener Samordna Opptak kan ha brutt loven.

Oslo Børs i slak oppoverbakke

Oslo (NTB): Hovedindeksen på Oslo Børs steg 0,03 prosent til 563,04 poeng etter en times handel fredag.

KrF: – Jobber videre med å finne gode løsninger

Oslo (NTB): KrFs nestleder Dagrunn Eriksen påpeker at det er viktig å finne en løsning som sikrer at fastleger ikke blir tvunget til å handle i strid med sin samvittighet, men hun tror det er mulig å finne en slik ordning.

Kaluza: – En seier for demokratiet

Oslo (NTB): Bloggeren Susanne Kaluza startet folkeopprøret mot forslaget om reservasjonsmulighet. Hun kaller regjeringens retrett en seier for demokratiet.

Forskere vil møte Breivik i fengsel

Oslo (NTB): Forskerne Lars Gule og Øystein Sørensen har takket ja til en invitasjon fra terrordømte Anders Behring Breivik og vil intervjue ham i fengsel.

NRK: – Fastleger skal ikke lenger henvise til abort

Oslo (NTB): Regjeringens nye forslag innebærer at fastleger ikke lenger skal skrive under på aborthenvisninger, etter det NRK erfarer.

- En gledelig nyhet

I Trondheim har motstanden mot reservasjonsretten vært massiv. - Høie har endelig innsett at dette var et dårlig forslag, sier lege Roger Kahn.

Eriksson vil ha attføring på anbud

Oslo (NTB): Attføringsbedrifter skal ikke ha enerett på arbeidsmarkedstiltak for Nav, varsler arbeidsminister Robert Eriksson (Frp). Han vil sette ut flere tjenester på anbud.

– Et urovekkende signal fra Norge til verden

Hongkong (NTB): Kinesiske menneskerettsaktivister reagerer sterkt på det offisielle Norges uvilje mot å møte Dalai Lama. Lederen for Det demokratiske parti i Hongkong mener Norge oppgir sine prinsipper.

– Detaljer gjenstår før nytt forslag blir presentert

Oslo (NTB): Arbeidet med ny ordning om reservasjonsmulighet for fastleger startet da helseministeren så motstanden mot regjeringens opprinnelige forslag.

Lysbakken: – På høy tid med reservasjonsretrett

Oslo (NTB): SV-leder Audun Lysbakken mener det er bra at regjeringen snur i spørsmålet om innføring av reservasjonsmulighet.

Saken oppdateres Last inn siden på nytt

Samordna opptak brøt loven da de ikke varslet om feilen, mener jussprofessor.

Flere søkere har i sommer ikke fått studieplass gjennom den statlige opptakssentralen Samordna opptak fordi det har vært feil i den elektroniske registreringen av enkelte vitnemål. Dette har skjedd selv om karakterene deres er gode nok.

LES OGSÅ: Står uten skoleplas etter datarot

Søkerne har ikke blitt underrettet direkte om feilen, noe som kan være et lovbrudd, skriver Bergens Tidende.

Jan Fridthjof Bernt, professor i forvaltningsrett, viser til at det i forvaltningsloven står at forvaltningsorganer har alminnelig veiledningsplikt.

- Etter min mening må det bety at man må sende særskilt varsel til alle søkere som mangler nødvendig dokumentasjon, og gi dem en frist til å fremskaffe denne, sier Bernt.

Geir Andersen, avdelingsleder i Samordna opptak, avviser at de bryter noen lov.

– Alle søkere kan selv sjekke Nasjonal vitnemåldatabase (NVB) for å se om de har vitnemål der eller ikke. Utgangspunktet vårt er også at søkere må sende inn vitnemål på papir med mindre de får beskjed om at det foreligger elektronisk, sier Andersen.

LES OGSÅ: Gir søkerne skylden for datatabbe

Han utelukker likevel ikke at de bør se på rutinene og understreker at søkere kan få prøvet saken sin på nytt gjennom Samordna opptaks klagenemnd.

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Disqus