Gå til mobilutgaven
Tips oss 24 timer i døgnet på 07200!
  • Send SMS eller MMS med bilder til 07200, kodeord TIPS
  • Send epost til 07200@adresseavisen.no
  • Ring 07200 (telefonen er betjent hele døgnet)

Hver måned belønner vi det beste tipset med inntil 10.000 kroner. Alle tips blir vurdert. Du kan også benytte dette skjemaet:

forsiden

Datarot kan være lovstridig

500 studenter står uten studieplss til høsten etter datarot hos Samordna opptak. (Foto: Berit Roald / Scanpix)

500 studenter står uten studieplss til høsten etter datarot hos Samordna opptak. Foto: Berit Roald / Scanpix

Datarot kan være lovstridig

Datarot gjør at 500 studenter står uten studieplass til høsten. Jusprofessor mener Samordna Opptak kan ha brutt loven.

Knivstikking og flere skadd i masseslagsmål i Oslo

Oslo (NTB): En mann ble knivstukket og flere ble skadd da en rekke menn barket sammen i et masseslagsmål i Oslo natt til lørdag.

Svensker vil overta luftsikringen ved Torp

Oslo (NTB): Både det svenske Luftfartsverket (LFV) og det privateide selskapet ACR ønsker å overta luftsikringsarbeidet ved Sandefjord lufthavn, Torp.

Regningskrangel setter oljeutbygginger på vent

Oslo (NTB): Fire oljeutbygginger i Norskehavet er satt på vent fordi oljeselskapene ikke blir enige om hvordan regningene skal fordeles.

Medlemshopp i Skolelederforbundet

Oslo (NTB): Skolelederforbundet som organiserer rektorer og inspektører, har vokst med opp mot 500 medlemmer siden tvisten om lærernes arbeidstid startet i januar.

Kongresspolitiker ut mot Norwegians USA-søknad

Oslo (NTB): Norwegian vil ødelegge titusenvis av arbeidsplasser for den amerikanske middelklassen dersom selskapet får tillatelse til å fly til USA, mener den mektige amerikanske kongresspolitikeren Nancy Pelosi.

PST vil myke opp taushetsplikten

Oslo (NTB): Politiets sikkerhetstjeneste (PST) vil myke opp taushetsplikten for å gjøre det lettere å hente ut opplysninger fra helsevesenet, skolen og barnevernet.

Rumenske arbeidere jobbet for 7 kroner timen

Oslo (NTB): Arbeidstilsynet har avdekket at rumenske arbeidere jobbet for 7 kroner og 50 øre timen for å bygge ut 4G-nettet for NetCom i Norge.

Politiet bekrefter dødsfall i Horten

Horten (NTB): Mannen som ble hentet livløs opp av sjøen i Horten fredag kveld er bekreftet død, opplyser politiet.

Husk «snokevarselet» i skattelistene i oktober

Oslo (NTB): Sjekker du hva naboen tjener i skattelistene i oktober, får vedkommende umiddelbart varsel med informasjon om ditt fulle navn, fødselsår og postnummer.

Solberg: – Vi avviser ikke flyktninger med større helseplager

Oslo (NTB-Anniken Celine Berger): Statsminister Erna Solberg (H) svarer i en kronikk i Aftenposten på påstandene om at regjeringen ikke vil gi asyl til flyktninger med alvorlige helseutfordringer.

Saken oppdateres Last inn siden på nytt

Samordna opptak brøt loven da de ikke varslet om feilen, mener jussprofessor.

Flere søkere har i sommer ikke fått studieplass gjennom den statlige opptakssentralen Samordna opptak fordi det har vært feil i den elektroniske registreringen av enkelte vitnemål. Dette har skjedd selv om karakterene deres er gode nok.

LES OGSÅ: Står uten skoleplas etter datarot

Søkerne har ikke blitt underrettet direkte om feilen, noe som kan være et lovbrudd, skriver Bergens Tidende.

Jan Fridthjof Bernt, professor i forvaltningsrett, viser til at det i forvaltningsloven står at forvaltningsorganer har alminnelig veiledningsplikt.

- Etter min mening må det bety at man må sende særskilt varsel til alle søkere som mangler nødvendig dokumentasjon, og gi dem en frist til å fremskaffe denne, sier Bernt.

Geir Andersen, avdelingsleder i Samordna opptak, avviser at de bryter noen lov.

– Alle søkere kan selv sjekke Nasjonal vitnemåldatabase (NVB) for å se om de har vitnemål der eller ikke. Utgangspunktet vårt er også at søkere må sende inn vitnemål på papir med mindre de får beskjed om at det foreligger elektronisk, sier Andersen.

LES OGSÅ: Gir søkerne skylden for datatabbe

Han utelukker likevel ikke at de bør se på rutinene og understreker at søkere kan få prøvet saken sin på nytt gjennom Samordna opptaks klagenemnd.

Vis kommentarer

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Disqus