Gå til mobilutgaven
Tips oss 24 timer i døgnet på 07200!
  • Send SMS eller MMS med bilder til 07200, kodeord TIPS
  • Send epost til 07200@adresseavisen.no
  • Ring 07200 (telefonen er betjent hele døgnet)

Hver måned belønner vi det beste tipset med inntil 10.000 kroner. Alle tips blir vurdert. Du kan også benytte dette skjemaet:

forsiden

Datarot kan være lovstridig

500 studenter står uten studieplss til høsten etter datarot hos Samordna opptak. (Foto: Berit Roald / Scanpix)

500 studenter står uten studieplss til høsten etter datarot hos Samordna opptak. Foto: Berit Roald / Scanpix

Datarot kan være lovstridig

Datarot gjør at 500 studenter står uten studieplass til høsten. Jusprofessor mener Samordna Opptak kan ha brutt loven.

Skogbrannen i Østfold er under kontroll

Kirkebygden (NTB): Brannvesenet fikk onsdag kveld kontroll på skogbrannen i Østfold. Over 30 mål skog ble tatt av flammene.

Varmeste julidag i Norge på 23 år

Med 34,5 grader målte Gulsvik i Buskerud den høyeste temperaturen i landet siden 1991.

Eldre kvinne ranet med kniv i Skien

Skien (NTB): En kvinne i 70-årene ble ranet med kniv av en ung mann i Skien onsdag kveld.

Norwegian innstiller nok en avgang til Israel

Oslo (NTB-Hege Wallenius): Flyselskapet Norwegian innstiller torsdagens planlagte avgang til Tel Aviv i Israel. SAS vurderer å gjøre det samme.

Over 2.000 mennesker i Gaza-demonstrasjon i Oslo

Oslo (NTB-Markus Weisser): Anslagsvis 2.250 mennesker møtte fram til Gaza-demonstrasjon i Oslo. Ved den israelske ambassaden var det appeller, men det hele skjedde uten sammenstøt.

Mobildatabruken bidrar til godt Telenor-resultat

Oslo (NTB): Telenors kunder i Norge brukte nesten dobbelt så mye mobildata i andre kvartal, sammenlignet med samme kvartal i fjor. Det bidrar til et kvartalsoverskudd før skatt på 4,8 milliarder kroner.

Mann alvorlig skadd i arbeidsulykke i Farsund

Farsund (NTB): En mann i 20-årene ligger på sykehus med alvorlige skader etter en arbeidsulykke ved bildelfabrikken Farsund Aluminium Casting på Lista.

Solslyng stenger flere jernbanestrekninger

Oslo (NTB-Hege Wallenius): Flere togstrekninger er stengt onsdag kveld og en rekke tog er forsinket på grunn av eller fare for solslyng. Flere stengninger kan bli innført på kort varsel, opplyser Jernbaneverket.

Mann hardt skadd i frontkollisjon i Telemark

Fyresdal (NTB): En mann i 40-årene fra Tokke ble hardt skadd i en frontkollisjon i Hauggrend i Telemark onsdag ettermiddag.

Telenor sørget for børsoppgang

Oslo (NTB): De store selskapene gjorde det blandet på Oslo Børs onsdag. Kraftig oppgang for Telenor bidro likevel til at hovedindeksen endte med en oppgang på 0,34 prosent – til 626,80 poeng.

Saken oppdateres Last inn siden på nytt

Samordna opptak brøt loven da de ikke varslet om feilen, mener jussprofessor.

Flere søkere har i sommer ikke fått studieplass gjennom den statlige opptakssentralen Samordna opptak fordi det har vært feil i den elektroniske registreringen av enkelte vitnemål. Dette har skjedd selv om karakterene deres er gode nok.

LES OGSÅ: Står uten skoleplas etter datarot

Søkerne har ikke blitt underrettet direkte om feilen, noe som kan være et lovbrudd, skriver Bergens Tidende.

Jan Fridthjof Bernt, professor i forvaltningsrett, viser til at det i forvaltningsloven står at forvaltningsorganer har alminnelig veiledningsplikt.

- Etter min mening må det bety at man må sende særskilt varsel til alle søkere som mangler nødvendig dokumentasjon, og gi dem en frist til å fremskaffe denne, sier Bernt.

Geir Andersen, avdelingsleder i Samordna opptak, avviser at de bryter noen lov.

– Alle søkere kan selv sjekke Nasjonal vitnemåldatabase (NVB) for å se om de har vitnemål der eller ikke. Utgangspunktet vårt er også at søkere må sende inn vitnemål på papir med mindre de får beskjed om at det foreligger elektronisk, sier Andersen.

LES OGSÅ: Gir søkerne skylden for datatabbe

Han utelukker likevel ikke at de bør se på rutinene og understreker at søkere kan få prøvet saken sin på nytt gjennom Samordna opptaks klagenemnd.

Vis kommentarer

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Disqus