Gå til mobilutgaven
forsiden

Stoltenberg innrømmer at veibyggingen har gått for tregt

Statsminister Jens Stoltenberg og samferdselsminister Marit Arnstad åpnet det nye sykkelfeltet i Trondheim mandag.
(Foto: NTB Scanpix)

Statsminister Jens Stoltenberg og samferdselsminister Marit Arnstad åpnet det nye sykkelfeltet i Trondheim mandag. Foto: NTB Scanpix

Stoltenberg innrømmer at veibyggingen har gått for tregt

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) innrømmer at norsk veibygging har vært for stykkevis, treg og dyr.
Leses nå:

Store mengder amfetamin beslaglagt i Tromsø

Tromsø (NTB): Kriminelle nettverk etterforskes i Tromsø etter at det er gjort flere store narkotikabeslag verdt millioner av kroner i byen de siste ukene.

Jente til Rikshospitalet etter drukningsulykke i Oslo

Oslo (NTB): En seks år gammel jente ble tirsdag kveld fraktet til Rikshospitalet med luftambulanse etter at hun falt i Nøklevann i Oslo.

Samordningen av beredskap er fortsatt problematisk

Samordning av beredskap er fortsatt et stort problem, ifølge et forskningsprosjekt som skal vurdere i hvilken grad lærdom fra 22. juli har blitt omsatt til konkrete tiltak.

Svak krone og lav oljepris er gull verdt for fiskerne

Bergen (NTB): Fiskerne har fått doblet prisene på sine varer, mye takket være kronesvekkelse og lav oljepris, ifølge Nofima-forsker.

En av tre oljearbeidere har dårlige helikopter-opplevelser

Bergen (NTB): Hver tredje oljearbeider på norsk sokkel oppgir å ha hatt uønskede opplevelser i helikoptre på vei til og fra jobb. 70 prosent vil om mulig reservere seg mot å fly Super Puma.

SV vil åpne norske abortklinikker i utlandet

Oslo (NTB): SVs programkomité samler seg bak et forslag om å opprette abortklinikker utenlands for å bidra til kvinners frihet flere steder i verden.

Norge øker klimautslipp mens andre land kutter

Oslo (NTB): Ifølge en ny rapport fra Det europeiske miljøbyrået har de fleste land i Europa kuttet klimagassutslippene sine mellom 1990 og 2014. Norge er ett av få unntak.

Gamle rør skader vannkvaliteten

Oslo (NTB): Mattilsynet slår alarm om landets vannrør i sin årsrapport. 70 prosent av norske vannrør holder ikke mål, og rør som er lekk, kan føre til at folk blir syke.

Oljefondet utelukker to selskaper i Vest-Sahara

Oslo (NTB): På bakgrunn av råd fra Etikkrådet har Statens pensjonsfond utland utelukket investeringer i selskapene Cairn Energy PLC og Kosmos Energy Ltd, opplyser Norges Bank.

82 utmeldinger etter KrF-lederens Pride-deltakelse

Oslo (NTB): 82 personer har meldt seg ut av KrF etter at partileder Knut Arild Hareide deltok på Oslo Pride. Fylkesleder i Hordaland mener deltakelsen er et selvmord for partiet.

Saken oppdateres Last inn siden på nytt

Staten kan lære av private veiprosjekter, mener han.

– Det som har vært feil med norske veiprosjekter er at det har vært en klattvis utbygging. Det har vært dyrt og har gått for sakte, sier Stoltenberg til VG.

Samtidig tar han et oppgjør med politikere som mener at treg veiutbygging kan løses med å gi private selskaper totalansvar for å bygge ut og drifte veier, såkalt OPS-finansiering.

OPS-finansiering går ut på at staten tilbakebetaler når veien åpner, gjennom faste årlige avdrag pluss renter i 25 år. Norge har mer enn nok av kontanter, og å bygge vei med OPS-finansiering er like dumt som å kjøpe flatskjerm på avbetaling, mener Stoltenberg.

– Det er fristende å kjøpe ting på avbetaling. Det er deilig å gå i butikken og kjøpe en flatskjerm som ser billig ut, men det er utrolig dumt om du gjør det i stor skala og tror at det er billig. Ansvarlighet handler om å håndtere de følelsene i seg som sier at det som ser billig ut er billig, når det er dyrere. Kjøp på avbetaling skyldes ofte mangel på penger. Norge har mye penger. Derfor er det dobbelt dumt, sier den sosialøkonomiutdannede statsministeren.

Staten kan imidlertid lære av hvordan private prosjekterer veiutbygging, mener han.

– Staten kan gjennomføre helhetlig prosjektgjennomføring og bygge store sammenhengende prosjekter, sier Stoltenberg.

Vis debatt
Mer å lese på adressa.no:
Nytt fra Adressa Pluss:

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Regler for debatt her på adressa.no:

  • Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å hetse eller trakassere meddebattanter.
  • Banning eller ukvemsord er ikke tillatt.
  • Vi godtar ikke rasisme, trusler eller angrep på personer eller grupper.
  • Oppfordringer til ulovlige handlinger godtas ikke.
  • Adresseavisen har redaktøransvar for alt som publiseres, men du er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  • Skriv kort og hold deg til saken. Vi godtar bare norsk, svensk, dansk eller engelsk tekst.
  • Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  • Det er ikke tillatt å legge inn lenker i teksten.
  • Alle innlegg blir kontrollert før de publiseres på adressa.no.
  • Innlegg med falske profiler blir fjernet.

Innlegg som bryter med våre grunnregler, blir ikke publisert. Vi forbeholder oss retten til å stenge ute debattanter som ikke overholder reglene.

comments powered by Disqus