Gå til mobilutgaven
forsiden

Stoltenberg innrømmer at veibyggingen har gått for tregt

Statsminister Jens Stoltenberg og samferdselsminister Marit Arnstad åpnet det nye sykkelfeltet i Trondheim mandag.
(Foto: NTB Scanpix)

Statsminister Jens Stoltenberg og samferdselsminister Marit Arnstad åpnet det nye sykkelfeltet i Trondheim mandag. Foto: NTB Scanpix

Stoltenberg innrømmer at veibyggingen har gått for tregt

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) innrømmer at norsk veibygging har vært for stykkevis, treg og dyr.
Leses nå:

Mann skadd av vådeskudd i Hordaland

Tysse (NTB): En mann er fløyet til sykehus etter at han fikk et vådeskudd fra en jaktrifle gjennom foten i Samnanger kommune i Hordaland.

En person kritisk skadd i ulykke i Østfold

Mysen (NTB): To personer er fløyet til sykehus etter en kollisjon mellom en personbil og en lastebil på E18 i Eidsberg i Østfold. Den ene betegnes som kritisk skadd.

Trusselsak mot Monika-tiltalt henlagt

Bergen (NTB): Litaueren som er tiltalt for drap på åtteårige Monika Sviglinskaja, ble også anmeldt for drapstrusler mot en fengselsbetjent. Denne saken er imidlertid henlagt.

DNB og Statoil hevet børsen til årsbeste

Oslo (NTB): Tungvektere som Statoil og DNB sørget for oppgang på Oslo Børs onsdag. Hovedindeksen endte på 619,62 poeng. Det er en økning på 1,5 prosent og den høyeste sluttnoteringen i år.

TV 2 og Canal Digital enige om ny avtale

Oslo (NTB): TV 2 og Canal Digital har inngått en ny distribusjonsavtale, og alle sendinger vil gå som normalt til distributørens kunder. Altibox forhandler fortsatt om en ny avtale med kanalen.

Frp jobber for å fjerne flypassasjeravgiften

Oslo (NTB): Frps stortingsgruppe har vedtatt at partiet vil jobbe for å fjerne flypassasjeravgiften i forhandlingene om revidert nasjonalbudsjett, bekrefter Frp-representant Erlend Wiborg overfor NTB.

Færre brev og lavere inntekter for Posten

Oslo (NTB): Posten Norge varsler flere tiltak for å bøte på inntektsfallet etter tidenes største nedgang i antallet brevsendinger på ett kvartal.

Politiansatt skadd av vådeskudd

Stjørdal (NTB): En politiansatt ble lettere skadd av et vådeskudd i Stjørdal onsdag formiddag.

Hundretusener må fornye helsetrygdkortet

Oslo (NTB): 800.000 nordmenn har Europeisk helsetrygdkort som må fornyes i år, ifølge Helfo.

Færre strømbrudd i 2015

Oslo (NTB): Norske strømkunder opplevde i gjennomsnitt 2,1 strømbrudd som varte i over tre minutter i fjor. Dette er en nedgang fra 2014, viser tall fra NVE.

Saken oppdateres Last inn siden på nytt

Staten kan lære av private veiprosjekter, mener han.

– Det som har vært feil med norske veiprosjekter er at det har vært en klattvis utbygging. Det har vært dyrt og har gått for sakte, sier Stoltenberg til VG.

Samtidig tar han et oppgjør med politikere som mener at treg veiutbygging kan løses med å gi private selskaper totalansvar for å bygge ut og drifte veier, såkalt OPS-finansiering.

OPS-finansiering går ut på at staten tilbakebetaler når veien åpner, gjennom faste årlige avdrag pluss renter i 25 år. Norge har mer enn nok av kontanter, og å bygge vei med OPS-finansiering er like dumt som å kjøpe flatskjerm på avbetaling, mener Stoltenberg.

– Det er fristende å kjøpe ting på avbetaling. Det er deilig å gå i butikken og kjøpe en flatskjerm som ser billig ut, men det er utrolig dumt om du gjør det i stor skala og tror at det er billig. Ansvarlighet handler om å håndtere de følelsene i seg som sier at det som ser billig ut er billig, når det er dyrere. Kjøp på avbetaling skyldes ofte mangel på penger. Norge har mye penger. Derfor er det dobbelt dumt, sier den sosialøkonomiutdannede statsministeren.

Staten kan imidlertid lære av hvordan private prosjekterer veiutbygging, mener han.

– Staten kan gjennomføre helhetlig prosjektgjennomføring og bygge store sammenhengende prosjekter, sier Stoltenberg.

Vis debatt
Mer å lese på adressa.no:
Nytt fra Adressa Pluss:

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Regler for debatt her på adressa.no:

  • Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å hetse eller trakassere meddebattanter.
  • Banning eller ukvemsord er ikke tillatt.
  • Vi godtar ikke rasisme, trusler eller angrep på personer eller grupper.
  • Oppfordringer til ulovlige handlinger godtas ikke.
  • Adresseavisen har redaktøransvar for alt som publiseres, men du er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  • Skriv kort og hold deg til saken. Vi godtar bare norsk, svensk, dansk eller engelsk tekst.
  • Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  • Det er ikke tillatt å legge inn lenker i teksten.
  • Alle innlegg blir kontrollert før de publiseres på adressa.no.
  • Innlegg med falske profiler blir fjernet.

Innlegg som bryter med våre grunnregler, blir ikke publisert. Vi forbeholder oss retten til å stenge ute debattanter som ikke overholder reglene.

comments powered by Disqus