Denne uken ble de fradømt foreldreansvaret i Hedmarken tingrett.

– Dommen er fullt ut i tråd med det vi nedla påstand om. Resultatet er sammenfallende med vårt syn, sier guttens bistandsadvokat Odd Henning Svalheim til Adresseavisen.

Han hadde i går ikke rukket å snakke med sin klient, men har tidligere uttalt til Adresseavisen at gutten mener foreldrene er uegnet til å ha ansvar for ham, og at han ønsker å gå videre med livet sitt.

Dømt

Både moren og faren (begge 48) ble i fjor dømt for medvirkning til grove, seksuelle overgrep mot sine to barn da overgrepssaken ble behandlet i retten. Faren er dømt til fengsel i sju år, mens moren ble idømt fem og et halvt års fengsel. De har hele tiden nektet for medvirkning til overgrep.

Foreldrene ble fratatt omsorgen for sine to barn da de bodde i Alvdal i 2005. Datteren er myndig, men foreldrene har ønsket å beholde foreldreansvaret for sønnen. Det innebærer blant annet at de har mulighet til medbestemmelse i enkelte saker, som for eksempel utdanning og medisinske spørsmål.

– Hva tenker du om at de har valgt å gå til retten med denne saken?

– De har valgt å hevde sine rettigheter. Jeg registrerer at de taper fullt ut. Det er et resultat jeg tar til etterretning, sier Svalheim.

Tapte

I vinter ble foreldrene fratatt foreldreansvaret for sønnen av Fylkesnemnda for barnevern og sosiale saker i Hedmark og Oppland. Da bestemte de seg for å gå rettens vei for å overprøve vedtaket.

– De ønsker å være informert om hva gutten holder på med. De var veldige klare over guttens ønsker skulle gå først. Far føler sterkt bånd til gutten sin, sier farens advokat Frode Wisth til Adresseavisen.

Denne uken tapte foreldrene i retten igjen.

Det er foreløpig ikke klart om de ønsker å anke dommen.