For første gang går Borten Moes støttespillere ut og tar til orde for et partilederskifte allerede til våren. Partiveteranene Kolbjørn Almlid og Jon P. Husby mener begge at tiden er inne.

Lederen i nominasjonskomiteen i Sør-Trøndelag og ordfører i Skaun, veteranen Jon P. Husby, mener tiden er inne for at valgkomiteen i partiet ser seg om etter en kandidat som kan overta etter Liv Signe Navarsete allerede til våren.

- Uavhengig av sentralstyrets beslutninger i Borch-saken, er en partileder avhengig av tillit over tid. Måten Navarsete har opptrådt på, blant annet overfor ungdomslederen, reiser prinsipielle spørsmål. Vi skal velge partileder på landsmøtet til våren, og det må stilles spørsmål ved hvorvidt Navarsete er den rette til å lede partiet, sier en tydelig Husby.

Navarsete understreket på gårdagens pressekonferanse at hun ikke hadde bestemt seg for om hun tar gjenvalg.

- Tilliten svekket

- Hva er ditt råd til valgkomiteen?

- Ting kan ikke vare evig, vet du. Tilliten blant velgerne er svekket, og slik sett er konklusjonen klar. Dersom Navarsete verken har tillit blant velgerne eller i eget parti, har tiden kommet.

- Opplever du at hun ikke lenger har tilstrekkelig tillit?

- På grasrotplanet sliter slike episoder som Borch-saken på tilliten, ja.

- Vil Ola Borten Moe være aktuell som ny partileder?

- Jeg har ikke snakket med Ola, men det vil jeg tro. Jeg ser ikke andre som kan ta på seg de skoene. Det er sikkert mange som kunne latt seg velge til leder, men partiet må ha en leder som gir oppslutning i valg. Det er ikke så mange som gjør det, bortsett fra Ola Borten Moe. Han er godt kjent i alle lag av folket, mener Husby.

I Trønder-Avisa i går åpnet han for at Borten Moe fremdeles kan nomineres til førsteplass på stortingslista i Sør-Trøndelag – dersom situasjonen tilsier at et lederskifte er underveis.

- Vi har ikke nominert noen kandidat ennå. Ola er nestleder og naturlig arvtaker, og dersom situasjonen tilsier et mulig lederskifte, må vi i Sør-Trøndelag Sp ta ansvar ved å nominere han til stortingsplass, sier Husby. Det endelige nominasjonsmøtet skal etter planen holdes i november, men lista skal ikke leveres før i mars neste år.

Detaljorientert Navarsete

Også partiveteran og tidligere statssekretær i Sp, Kolbjørn Almlid fra Nord-Trøndelag, ønsker endring.

- Hvis ikke partilederen har et langsiktig perspektiv og mål, uten betydelige reformer og strukturendringer, bør partiet se seg rundt etter andre kandidater, sier han.

Fylkesleder i Sør-Trøndelag, Gunn Iversen Stokke, sitter i valgkomiteen sentralt og er derfor forsiktig med å kommentere veteranenes synspunkter.

- Vi som er trøndere ønsker oss jo en trønder. Dette er helt opp til Ola. Åpner han for å stille han, endrer alt seg, sier Stokke og understreker at hun ikke har mistillit til dagens leder.

Via Ola Borten Moes politiske rådgiver, Ivar Vigdenes, får Adresseavisen beskjed om at nestlederen ikke vil kommentere saken.

Les mer om saken i Adresseavisen onsdag.