Det er mange meninger om forslaget som ble vedtatt på AUFs landsmøte på lørdag.

Ungdomsorganisasjonen ønsker årlig klamydiatesting av ungdom i tiendeklasse og ved de videregående skolene. Det vil si at de yngste elevene vil være 14 år når de testes. Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år.

– Det er riktig, samtidig så vet vi at flere unge under 16 år er seksuelt aktive, derfor velger vi å ikke ekskludere denne gruppen. Det vi håper er at disse ungdommene på et tidligere tidspunkt kan oppnå bevisstgjøring og vaner i forhold til å teste seg regelmessig, sier initiativtaker bak forslaget, Marte Hofsøy i AUF.

Tabu

Elevene vil ifølge forslaget stå fritt til å takke nei, dersom de ikke ønsker å la seg klamydiateste. Den praktiske gjennomføringen er ennå ikke klarlagt. Det samme gjelder kostnadsspørsmålet ved landsdekkende testing for kjønnssykdommer.

– Kjønnssykdommer er et veldig tabubelagt tema, og mange kvier seg for å la seg undersøke. Vi håper at forslaget vårt kan være med å skape større åpenhet, lavere terskel for testing og bedre vaner for norsk skoleungdom. Samtidig er det viktig at de som går rundt med kjønnssykdommer blir diagnostisert og behandlet, sier Hofsøy.

Enkel behandling

Til enhver tid har om lag én av 20 seksuelt aktive unge klamydia, ifølge folkehelseinstituttet. Bare i fjor fikk 22530 nordmenn påvist smitten.

Infeksjonen kan føre til redusert fruktbarhet hos kvinner, eller i verste fall sterilitet. Behandlingsmetoden er på den andre siden en enkel antibiotikakur. Det har de siste årene vært mulig å la seg teste gratis, enten ved lege eller helsestasjonen for ungdom.