Nærmere 20 millioner mobilbrukere har lastet ned 29-åringens ordspill, og med så mange kunder trengs ikke mange kronene fra hver: Håkon Bertheussen fra Tromsø, men nå bosatt i Trondheim, tjente nærmere 18 millioner kroner før skatt på sitt spill Wordfeud bare i fjor.

Fra lek til lønnsomhet

Tirsdag kveld ble han kåret til årets unge gründer i revisjonsgiganten Ernst & Youngs årlige Entrepeneur of the Year-konkurranse, skriver Aftenposten.no.

- Det er utrolig artig å bli lagt merke til av en så stor aktør som Ernst & Young. Det er veldig motiverende, og øker lysten til å jobbe videre med nye ideer, sier Bertheussen til adressa.no

«Årets vinner har klart å ta lek på gutterommet over til å bli en lønnsom virksomhet. Gjennom tidlig å forstå nye trender og distribusjonskanaler har årets vinner klart å levere et innovativt produkt tilpasset nyutviklet teknologi. Lønnsomheten er oppnådd ved rask utrulling av produktet internasjonalt gjennom profesjonelle samarbeidspartnere. Vinneren har til tross for sin korte karriere klart å oppnå resultater som sikrer finansiering av videre utvikling av nye produkter og selskapet som sådan. Vekstskaperen har vist hvilke muligheter som ligger i nye trender og teknologi», sier juryen, der blant andre Norwegian-gründer Bjørn Kjos og Innovasjon Norges administrerende direktør Gunn Ovesen sitter.

Voksenvinneren fra Hamar

Bertheussen har kanskje fått tidenes start på gründerlivet, men Harald U. Sverdrup fra Hamar har klart noe enda mer imponerende. Han har fått fart på tippoldefarens forretning og er Nordens største leverandør av edelmetaller, selskapet K.A. Rasmussen AS leverer alt fra sølvbestikk til katalysatorer for kjemisk industri.

Selskapet er etablert i åtte europeiske land. I 2011 oppnådde K.A. Rasmussen en omsetning på nærmere 2,3 milliarder kroner, en økning på 82 % siden 2010.

«Virksomheten har ekspandert gjennom å bygge stein på stein innenfor flere forretningsområder. Vekstskaperen har vært svært sentral i denne utviklingen, og hans strategiske beslutninger, som blant annet innebærer kursendringer, er en viktig årsak til virksomhetens gode lønnsomhet. Bedriften skiller seg fra konkurrentene gjennom et solid nettverk mot universiteter og forskningsmiljøer i hele verden, noe som har vært av avgjørende betydning for virksomhetens suksess. Vekstskaperen er en ekte entreprenør der drivkraften er stadig å skape nye produkter eller å forbedre produksjonsprosesser», mener juryen.

I godt selskap

Entreprenør-vinner Harald U. Sverdrup følger dermed i fotsporene av mer viden kjente vinnerne fra de siste tre årene, som kjøpmann Odd Reitan, hotellmilliardær Petter A. Stordalen og Norwegian-gründer Bjørn Kjos.

Ernst & Young-juryen har også kåret vinnere innenfor kategoriene tjenester, handel og industri. Industriprisen vant også Sverdrup, mens to Asker-bedrifter stakk av med handel- og tjenesterprisene.

Vinneren innen handel ble Jørgen Jørgensen og det tradisjonsrike klesselskapet Norrøna, mens Per Audun Lillebø vant prisen som årets vekstskaper innen tjenestesektoren, med selskapet Cambi. Cambi utvikler, bygger, selger og drifter løsninger som produserer biogass fra kloakkslam, industrislam, matavfall, slakteriavfall og fiskeriavfall.

Foto: Kjell A. Olsen