Reidun Orests ønske om å være sammen med noen på julaften har ført til mange reaksjoner. - Jeg tror hun er med på å bane vei for mange andre, sier generalsekretær Helmut M. Liessem i Kirkens Sosialtjeneste til aftenposten.no.

Sjelden har noen satt så klare ord på et så følsomt og tabubelagt tema som ensomhet - nettopp nå som mange gleder og forbereder seg på julefeiringen sammen med venner og familie. Over 40 prosent av eldre over 80 år har vært plaget av ensomhet, viser en Statistisk sentralbyrå-undersøkelse fra 2008.

«Ensom enke u/ familie ønsker noen å være sammen med på julaften. Betaler godt», heter det i annonsen som Reidun Orest rykket inn i Aften torsdag 22. november. Til nå har hun fått 35 svar, og hundrevis har diskutert på sosiale medier som Twitter og Facebook. Noen har vært rørt til tårer over annonsen og ensomheten som kommer så tydelig til uttrykk nå like før jul.

Enken er i den samme situasjon som mange andre gamle - familiemedlemmer og venner er falt fra. Ensomheten blir mer og mer påtrengende, og savnet etter noen å være sammen med i julen føles ekstra sterkt. Reidun Orest mistet mannen sin i 1983, og i løpet av det siste året har også sønnen og broren gått bort.

- Slekten min i Sverige og i USA er også borte, så nå har jeg ingen å feire jul med, forteller Orest.

Hun har hørt om tilstelninger som arrangeres for eldre, ensomme og fattige på julaften og om tilstelninger på dagen julaften.

- Men det er på kvelden folk sitter alene og grubler. Den kvelden kan fort bli veldig lang. Det er noe helt annet med en middag hjemme hos noen. Da blir det mer familiært, og du blir bedre kjent med folk, sier Orest.

Nå holder hun på å lese gjennom de mange, hyggelige svarene. Ikke i ett eneste av svarene er det snakk om at hun skal betale for seg.

Hun har jobbet i marinen, på sykehus, og hun var i 24 år vaktsjef på veitrafikksentralen i Oslo. Hun har også vært aktiv bydelspolitiker for Høyre.

- Er du redd for at dere ikke skal finne noe å snakke om, siden du skal til helt fremmede mennesker?

- Nei, ikke i det hele tatt. Jeg er vant til å være sammen med folk. Og jeg har reist Jorden rundt med sønnen min og sett mye forskjellig, sier Reidun Orest. Hun håper at andre kan bli inspirert av det hun har gjort.

Juledugnad mot ensomhet

Og Oslo Røde Kors og Aftenposten vil nå gjennomføre en juledugnad mot ensomhet. Oslo Røde Kors besøkstjeneste er klar til å føre sammen ensomme og dem som vil åpne hjemmet sitt på julaften.

- Ensomhet er for mange av oss et tabuemne som vi føler skam ved. Det er svært vanskelig å stå frem og tilkjennegi sin ensomhet. Derfor er Reidun Orests annonse i Aftenposten både modig og befriende. Jeg tror hun er med å bane vei for mange andre, sier generalsekretær Helmuth M. Liessem i Kirkens Sosialtjeneste.

Han håper at flere ser etter mennesker på jobben, i nabolaget eller i vennekretsen som kan ønske fellesskap i julen og ta initiativ for å invitere dem.

Hver tredje i ensomhet

I Statistisk sentralbyrås levekårsundersøkelse gjennomført i 2008, svarer 28 prosent av alle aldersgrupper at de har vært plaget av ensomhet. Undersøkelser gjennomført av NOVA - Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring tyder også på at ensomhet er et stort problem for mange.

- Tall fra 2007 og 2008 viste at 22 prosent av de spurte ofte eller av og til var ensomme. Enkelte internasjonale studier viser også at det ikke har vært stor endring når det gjelder dette, oppyser professor Kirsten Thorsen ved NOVA.

Av de 180 000 samtalene Kirkens SOS har i året, dreier mellom 20 og 25 prosent seg om ensomhet.

- Jeg håper at vi i denne adventstiden klarer å være litt mer åpne mot hverandre. Det skal så lite til, som å invitere naboen som har mistet kona, inn på kaffe i førjulstiden. De som er uten familie eller nettverk kan ofte føle ensomheten ekstra tyngende i julen, sier generalsekretær Janne M. Sukka i Kirkens SOS.

Ekstra utfordrende i år

Avdelingsleder Camilla Jørgensen Tho ved Henie Onstad seniorsenter i Bærum mener julen i år kan bli uvanlig utfordrende for mange.

- I år blir det mange fridager på rad, og for noen kan det bli fem dager uten at de treffer andre, sier Jørgensen Tho.

Seniorsenteret holder åpent noen timer julaften formiddag. Det serveres kaffe og pepperkaker.

- Serveringen er ikke det viktigste, og det er ikke så mange som kommer. Men det er et tilbud for dem som ikke har mange andre avtaler i julen, sier Jørgensen Tho.