Usikkerhet om hvordan man skal håndtere en plutselig hendelse som hjertestans, hjerneslag eller en ulykke gjør at mange av oss ønsker obligatorisk førstehjelpsundervisning.

Hva gjør man om en kollega eller kunde – eller i verste fall et familiemedlem – faller om med blek og klam hud, har lammelser og talevansker? Over halvparten av oss er rådløse og kvier seg for å gripe inn av frykt for å gjøre vondt verre.

Røde Kors har undersøkt kunnskapen om grunnleggende førstehjelp blant nordmenn. Kun 45 prosent vet hvordan de skal reagere dersom de er vitne til symptomene som er beskrevet over.

Den vanligste dødsårsaken her i landet er hjerte- og karsykdom. I fjor døde 13.000 personer (av totalt 41.300) av hjerte- og karsykdom.At dette bare rammer tykke personer med en usunn livsstil, er en myte.

Mange kunne vært reddet.

Barriere

- Det sier seg selv at jo flere som kan og tør å utøve førstehjelp, jo flere liv kan reddes. Vi ser derfor på det som vår hovedoppgave å sikre solid førstehjelpskompetanse, først og fremst i bedrifter, slik at vi får ned barrierene som gjør at folk ikke tør å hjelpe. Det er også viktig å friske opp kunnskapene annethvert år, sier Fredrik Aasebø, daglig leder i Røde Kors Førstehjelp.

Røde Kors har gjort en undersøkelse blant både bedriftsledere og publikum for øvrig. Svarene tyder på at mange ønsker å gå så langt som å innføre en obligatorisk førstehjelpsundervisning.

88 prosent av de spurte lederne i norske bedrifter svarer at de er svært positive eller positive til dette. Blant dem som er ledere i offentlige bedrifter sier hele 96 prosent ja til obligatorisk førstehjelpsopplæring. Blant menige ansatte og befolkningen i snitt, sier 91 prosent av oss ja til obligatorisk kurs på jobben.

For øvrig viser undersøkelsen også stort avvik mellom bransjer. I mediebransjen synes kun 16 prosent av lederne at det er aktuelt med førstehjelpskurs, mens 65 prosent i ledere innen kraft, energi og vannforsyning er innstilt på å gjennomføre et slikt kurs i sin bedrift.

Store bedrifter best

Det er de offentlige bedriftene som scorer høyest på spørsmål i Røde Kors' undersøkelse om de har en HMS-ansvarlig, og om det allerede er gjennomført førstehjelpskurs i bedriften. Men også de store, private bedriftene med mange ansatte svarer i stor grad ja.

Innenfor varehandelen står det dårligere til. Der svarer bare halvparten av de spurte bedriftene at de har gjennomført førstehjelpskurs, mens 42 prosent mener det er aktuelt å gjøre det.

- Mange bedrifter i Norge har en lang vei å gå før de kan si seg fornøyd med kompetanse- og kunnskapsnivået innenfor førstehjelp, sier Aasebø i Røde Kors Førstehjelp.