Gå til mobilutgaven
Tips oss 24 timer i døgnet på 07200!
 • Send SMS eller MMS med bilder til 07200, kodeord TIPS
 • Send epost til 07200@adresseavisen.no
 • Ring 07200 (telefonen er betjent hele døgnet)

Hver måned belønner vi det beste tipset med inntil 10.000 kroner. Alle tips blir vurdert. Du kan også benytte dette skjemaet:

forsiden

Mildvær dreper rein og ryper på Svalbard

Når bakken dekkes av is, leter rein og rype etter mat over alt.
(Foto: NICOLAS LECOMTE, Norsk Polarinstitutt)

Når bakken dekkes av is, leter rein og rype etter mat over alt. Foto: NICOLAS LECOMTE, Norsk Polarinstitutt

Mildvær dreper rein og ryper på Svalbard

Når det regner på Svalbard om vinteren, blir planteføden for rein og rype dekket av et tykt islag. Mange dyr må slåss mot sultedøden.
Leses nå:

Festdeltakere bandt fast mann etter mistanke om overgrep

Vesterålen (NTB): En mann fra Vesterålen er dømt til tre år og ti måneder i fengsel for å ha voldtatt en kvinne på fest. Festdeltakere bandt fast mannen etter overgrepet for at han ikke skulle stikke av før politiet kom.

Pegida-motstandere mobiliserer på Hamar

Hamar (NTB): SV-representanter fra Hamar og Løten reagerer kraftig på Pegida-marsjen som arrangeres på Hamar mandag. De varsler motdemonstrasjon og har en biskop med på laget.

Etterslukking av Sotra-brannen fortsetter

Ågotnes (NTB): Brannmannskapene holder fortsatt på å etterslukke den omfattende lyngbrannen på Sotra i Hordaland. Et område på rundt 3 kvadratkilometer har brent opp, ifølge brannvesenet.

Siv Jensen utelukker ikke flere syriske flyktninger

Gardermoen (NTB-Hans Cosson-Eide og Jon Even Andersen): Fremskrittspartiet sier nei til å ta imot 10.000 syriske kvoteflyktninger, men partileder Siv Jensen vil ikke utelukke en avtale om å ta imot flere.

Stabilt for russ med hjernehinnebetennelse i Drammen

Drammen (NTB): Tilstanden er stabil for en russ som er innlagt på sykehus i Drammen med hjernehinnebetennelse.

Elleville kyr møtte mai og grønt gress

Oslo (NTB): Fjøsdøra på Bygdø Kongsgård sto søndag på vidt gap og ut sprang elleville kyr, klar til å møte grønt gress, sol og et spent publikum som hadde møtt fram i tusenvis for å skue det tradisjonelle kuslippet.

Se bildene fra Frp-landsmøtet

Frp hadde landsmøte på Gardermoen i helga.

Veteraner fra andre verdenskrig hedres på 8. mai

Oslo (NTB-Anne Marjatta Gøystdal): Kongen vil overvære utdelingen av Forsvarets Hederskors til veteraner fra andre verdenskrig når 8. mai markeres på Akershus festning.

Ingen spor etter savnet 58-åring ved Skien

Skien (NTB): Politiet hadde søndag ettermiddag ikke funnet spor etter den 58 år gamle mannen som er savnet ved Kilevann utenfor Skien i Telemark.

Ser ingen sammenheng mellom russevoldtektene

Oslo (NTB): Politiet i Oslo og Østfold har så langt ikke pågrepet noen for de tre anmeldte voldtektene som har skjedd i forbindelse med russearrangementer de to siste helgene.

Saken oppdateres Last inn siden på nytt

– Antallet rein kan bli redusert med mer enn en tredel. Nedgangen er enda kraftigere for andre arter, sier forsker Brage Bremset Hansen ved NTNUs Senter for bevaringsbiologi.

Sammen med kolleger fra Tromsø, har forskere fra NTNU skaffet ny kunnskap om hvordan variasjoner i vær og klima påvirker dyrearter på Svalbard. Resultatene er publisert i det anerkjente internasjonale tidsskriftet Science denne uken.

– For første gang er det dokumentert at klimavariasjonene virker inn på alle artene i et dyresamfunn samtidig. På Svalbard er rein, rype, fjellrev og mus de eneste artene som overvintrer. Opp- og nedgangene i bestandene henger tett sammen med forekomsten av vintre med mye regn, sier Hansen.

Et varsel for Arktis

Klimaeksperter mener den globale oppvarmingen vil gi et mildere klima i hele Arktis. Da kan vinterregn bli vanligere i større deler av nordområdene, ikke bare på Svalbard.

– Vi kan foreløpig ikke si om den hyppige forekomsten av mildvær og regn på Svalbard vinters tid skyldes klimaendringer. Effektene på natur og dyreliv er imidlertid tydelige. Dette forteller oss hva som kan skje med økosystemene også andre steder i nord hvis klimaet endrer seg, sier professor Bernt-Erik Sæther ved Senter for bevaringsbiologi.

Problemene oppstår altså når kraftig regn fryser til stålis på bakken. Islaget blokkerer de planteetende dyrenes tilgang til maten.

– Det er ikke bare enkeltarter som rammes av nedising med påfølgende matmangel. Værforholdene synkroniserer svingningene for alle de planteetende artene i dyresamfunnet. Bestandskurvene følger de samme opp- og nedturene, sier Brage Bremset Hansen.

Fjellrevens skjebne

Matmangelen rammer dyrelivet om vinteren og utover våren.

– Vi har observert til dels høy dødelighet hos reinsdyr i områder som utsettes for nedising, og det blir redusert tilvekst av kalver. Bestandene bygger seg opp igjen, men det krever flere år uten at beitene ises ned, sier Hansen.

For fjellreven kommer matkrisen senere enn for de andre artene. Revene har reinsdyrkadavre som viktigste matkilde vinter og vår. I isingsperiodene finner revene godt med døde reinsdyr fordi flere dyr bukker under på grunn av sult.

Den påfølgende vinteren er situasjonen snudd for fjellreven. Da dør færre reinsdyr fordi de svakeste dyrene er borte som følge av matmangelen året før. Nå er det fjellrevens tur til å slåss mot sult.

Bernt-Erik Sæther understreker verdien av de store mengdene med data som forskere har samlet inn om natur og dyreliv på Svalbard gjennom mange år.

– Dette har gitt oss lange tidsserien som er av uvurderlig betydning i forskningen. Den store datamengden fra Svalbard er en nasjonal kunnskapsskatt. Dette bidrar til å gjøre øygruppen svært velegnet for studie av klimaeffekter på økosystemene, sier Sæther.

Vis debatt
Mer å lese på adressa.no:
Nytt fra Adressa Pluss:

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Regler for debatt her på adressa.no:

 • Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å hetse eller trakassere meddebattanter.
 • Banning eller ukvemsord er ikke tillatt.
 • Vi godtar ikke rasisme, trusler eller angrep på personer eller grupper.
 • Oppfordringer til ulovlige handlinger godtas ikke.
 • Adresseavisen har redaktøransvar for alt som publiseres, men du er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
 • Skriv kort og hold deg til saken. Vi godtar bare norsk, svensk, dansk eller engelsk tekst.
 • Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
 • Det er ikke tillatt å legge inn lenker i teksten.
 • Alle innlegg blir kontrollert før de publiseres på adressa.no.
 • Innlegg med falske profiler blir fjernet.

Innlegg som bryter med våre grunnregler, blir ikke publisert. Vi forbeholder oss retten til å stenge ute debattanter som ikke overholder reglene.

comments powered by Disqus