Gå til mobilutgaven
Tips oss 24 timer i døgnet på 07200!
 • Send SMS eller MMS med bilder til 07200, kodeord TIPS
 • Send epost til 07200@adresseavisen.no
 • Ring 07200 (telefonen er betjent hele døgnet)

Hver måned belønner vi det beste tipset med inntil 10.000 kroner. Alle tips blir vurdert. Du kan også benytte dette skjemaet:

forsiden

Mildvær dreper rein og ryper på Svalbard

Når bakken dekkes av is, leter rein og rype etter mat over alt. (Foto: NICOLAS LECOMTE, Norsk Polarinstitutt)

Når bakken dekkes av is, leter rein og rype etter mat over alt. Foto: NICOLAS LECOMTE, Norsk Polarinstitutt

Mildvær dreper rein og ryper på Svalbard

Når det regner på Svalbard om vinteren, blir planteføden for rein og rype dekket av et tykt islag. Mange dyr må slåss mot sultedøden.
Leses nå:

Seks måneders fengsel for hundedrap

29-åringen som var tiltalt for å ha bundet en hund fast i et betonglokk og kastet den i vannet fra en bru, er i Moss tingrett dømt til seks måneders fengsel.

SAS: Flytrafikken går som normalt etter dansk streik

Oslo (NTB): SAS-flygingene mellom Danmark og Norge går som normalt etter at danske kabinansatte mandag avblåste en fire dager lang streik i København.

Tre pågrepet etter hjemmeran i Oslo

Oslo (NTB): To menn og en kvinne er pågrepet, siktet for et brutalt hjemmeran på Smestad i Oslo 20. februar. De tre vil bli fremstilt for varetektsfengsling senere mandag, skriver VG.

Breiviks nye advokat lover raskt søksmål

Oslo (NTB): Advokat Øystein Storrvik, som i forrige uke overtok oppdraget med å representere terrordømte Anders Behring Breivik, sier at det varslede søksmålet mot staten er rett rundt hjørnet.

Vi kjøpte dataspill for nesten 2 milliarder i 2014

Oslo (NTB): Ferske tall fra spillbransjen viser at nordmenn kjøpte dataspill for 1,93 milliarder kroner i 2014.

Seks måneders fengsel for hundedrap

Moss (NTB): 29-åringen som var tiltalt for å ha bundet en hund fast i et betonglokk og kastet den i vannet fra en bro, er i Moss tingrett dømt til seks måneders fengsel.

– Isfront mellom piloter og andre ansatte i Norwegian

Oslo (NTB): Forholdet mellom piloter og andre som jobber i Norwegian, er på frysepunktet, forteller ansatte på hovedkontoret.

Styreleder: – Risikerer alle arbeidsplassene i Norwegian

Fornebu (NTB-Bibiana Piene): Styreleder Bjørn H. Kise i Norwegian sier selskapet er i «en veldig vanskelig situasjon» og at de streikende pilotene setter alle arbeidsplassene i selskapet i fare.

Tiltalt mann erkjenner flere overgrep mot spedbarn

Drammen (NTB): En 32 år gammel mann erkjente straffskyld etter alle punktene i den omfattende tiltalen for seksuelle overgrep mot sitt eget og kjærestens svært små barn.

Gjelden vokste raskere i januar

Oslo (NTB): Norsk kommune, bedrifter og husholdningers gjeld økte med 5,6 prosent fra januar i fjor til januar i år. Veksttakten er noe høyere enn måneden før.

Sentrumspartiene skaper irritasjon i Frp

Oslo (NTB): Mange i partiet er «drittlei» KrF og Venstre, sier Frank Willy Djuvik i Sogn og Fjordane Frp. På tross av misnøyen fra grasrota mener han samarbeidet med sentrumspartiene bør fortsette.

Alle tiltalte nektet skyld for ulovlig ulvejakt

Elverum (NTB): Ingen av de seks tiltalte i ulvesaken på Elverum erklærte seg skyldige etter tiltalen om ulovlig ulvejakt da saken startet i Sør-Østerdal tingrett. Økokrim har tatt ut tiltale om organisert kriminalitet mot mennene.

E39 fortsatt stengt etter søndagens ras

Bergen (NTB): Strekningen Romarheim-Oppedal på E39 i Hordaland var fortsatt stengt mandag formiddag etter at det gikk et større snøskred på sørsiden av Masfjordtunnelen søndag ettermiddag.

Thomas er Oslos innbygger nummer 650.000

Oslo (NTB): Oslo har fått sin innbygger nummer 650.000. Milepælen ble nådd da Thomas Andersen With kom til verden forrige uke.

Blodrød mandag for Norwegian på børsen

Oslo (NTB): Det streikerammede flyselskapet Norwegian faller over 5 prosent på Oslo Børs mandag formiddag. Samtidig øker hovedindeksen med 0,6 prosent til 619,17 poeng.

Saken oppdateres Last inn siden på nytt

– Antallet rein kan bli redusert med mer enn en tredel. Nedgangen er enda kraftigere for andre arter, sier forsker Brage Bremset Hansen ved NTNUs Senter for bevaringsbiologi.

Sammen med kolleger fra Tromsø, har forskere fra NTNU skaffet ny kunnskap om hvordan variasjoner i vær og klima påvirker dyrearter på Svalbard. Resultatene er publisert i det anerkjente internasjonale tidsskriftet Science denne uken.

– For første gang er det dokumentert at klimavariasjonene virker inn på alle artene i et dyresamfunn samtidig. På Svalbard er rein, rype, fjellrev og mus de eneste artene som overvintrer. Opp- og nedgangene i bestandene henger tett sammen med forekomsten av vintre med mye regn, sier Hansen.

Et varsel for Arktis

Klimaeksperter mener den globale oppvarmingen vil gi et mildere klima i hele Arktis. Da kan vinterregn bli vanligere i større deler av nordområdene, ikke bare på Svalbard.

– Vi kan foreløpig ikke si om den hyppige forekomsten av mildvær og regn på Svalbard vinters tid skyldes klimaendringer. Effektene på natur og dyreliv er imidlertid tydelige. Dette forteller oss hva som kan skje med økosystemene også andre steder i nord hvis klimaet endrer seg, sier professor Bernt-Erik Sæther ved Senter for bevaringsbiologi.

Problemene oppstår altså når kraftig regn fryser til stålis på bakken. Islaget blokkerer de planteetende dyrenes tilgang til maten.

– Det er ikke bare enkeltarter som rammes av nedising med påfølgende matmangel. Værforholdene synkroniserer svingningene for alle de planteetende artene i dyresamfunnet. Bestandskurvene følger de samme opp- og nedturene, sier Brage Bremset Hansen.

Fjellrevens skjebne

Matmangelen rammer dyrelivet om vinteren og utover våren.

– Vi har observert til dels høy dødelighet hos reinsdyr i områder som utsettes for nedising, og det blir redusert tilvekst av kalver. Bestandene bygger seg opp igjen, men det krever flere år uten at beitene ises ned, sier Hansen.

For fjellreven kommer matkrisen senere enn for de andre artene. Revene har reinsdyrkadavre som viktigste matkilde vinter og vår. I isingsperiodene finner revene godt med døde reinsdyr fordi flere dyr bukker under på grunn av sult.

Den påfølgende vinteren er situasjonen snudd for fjellreven. Da dør færre reinsdyr fordi de svakeste dyrene er borte som følge av matmangelen året før. Nå er det fjellrevens tur til å slåss mot sult.

Bernt-Erik Sæther understreker verdien av de store mengdene med data som forskere har samlet inn om natur og dyreliv på Svalbard gjennom mange år.

– Dette har gitt oss lange tidsserien som er av uvurderlig betydning i forskningen. Den store datamengden fra Svalbard er en nasjonal kunnskapsskatt. Dette bidrar til å gjøre øygruppen svært velegnet for studie av klimaeffekter på økosystemene, sier Sæther.

Vis kommentarer
Mer å lese på adressa.no:
Nytt fra Adressa Pluss:

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Regler for debatt her på adressa.no:

 • Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å hetse eller trakassere meddebattanter.
 • Banning eller ukvemsord er ikke tillatt.
 • Vi godtar ikke rasisme, trusler eller angrep på personer eller grupper.
 • Oppfordringer til ulovlige handlinger godtas ikke.
 • Adresseavisen har redaktøransvar for alt som publiseres, men du er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
 • Skriv kort og hold deg til saken. Vi godtar bare norsk, svensk, dansk eller engelsk tekst.
 • Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
 • Det er ikke tillatt å legge inn lenker i teksten.
 • Alle innlegg blir kontrollert før de publiseres på adressa.no.
 • Innlegg med falske profiler blir fjernet.

Innlegg som bryter med våre grunnregler, blir ikke publisert. Vi forbeholder oss retten til å stenge ute debattanter som ikke overholder reglene.

comments powered by Disqus