Gå til mobilutgaven
Tips oss 24 timer i døgnet på 07200!
  • Send SMS eller MMS med bilder til 07200, kodeord TIPS
  • Send epost til 07200@adresseavisen.no
  • Ring 07200 (telefonen er betjent hele døgnet)

Hver måned belønner vi det beste tipset med inntil 10.000 kroner. Alle tips blir vurdert. Du kan også benytte dette skjemaet:

forsiden

Mildvær dreper rein og ryper på Svalbard

Når bakken dekkes av is, leter rein og rype etter mat over alt. (Foto: NICOLAS LECOMTE, Norsk Polarinstitutt)

Når bakken dekkes av is, leter rein og rype etter mat over alt. Foto: NICOLAS LECOMTE, Norsk Polarinstitutt

Mildvær dreper rein og ryper på Svalbard

Når det regner på Svalbard om vinteren, blir planteføden for rein og rype dekket av et tykt islag. Mange dyr må slåss mot sultedøden.

Person kritisk skadd i eksplosjon i Kvæfjord

Borkenes (NTB): En person ligger kritisk skadd på sykehus etter en eksplosjon i et hus på Borkenes i Kvæfjord i Troms.

Oslo Børs avsluttet uken med fall

Oslo (NTB): Pilene på Oslo Børs pekte nedover på ukens siste handledag. Hovedindeksen endte fredag ned nøyaktig 1 prosent til 606,16 poeng.

Fjorten drukningsulykker i juli

Oslo (NTB): I juli mistet 14 mennesker livet i drukningsulykker i Norge. 12 av ulykkene skjedde under bading.

Forfatter Jan Roar Leikvoll er død

Oslo (NTB): Forfatter Jan Roar Leikvoll er død. Han ble 40 år gammel.

Person kritisk skadd i eksplosjon i Kvæfjord

En person ligger kritisk skadd på sykehus etter en eksplosjon i et hus på Borkenes i Kvæfjord i Troms.

Posten gir ut Magnus Carlsen-frimerke

Oslo (NTB): Sjakkongen Magnus Carlsen pryder et nytt frimerke som Posten gir ut fredag i forbindelse med at Norges Sjakkforbund fyller 100 år.

PST ikke opptatt av norske frivillige i Israels hær

Oslo (NTB): Nordmenn som reiser til Israel for å jobbe som frivillig for det israelske forsvaret, er ikke interessante for Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

Brende ber partene respektere våpenhvilen

Oslo (NTB): Det er avgjørende timer for en hardt prøvet sivilbefolkning på Gazastripen, sier utenriksminister Børge Brende etter flere brudd på våpenhvilen.

Over 100 har mistet livet på veiene i år

Hittil i år har 100 mennesker mistet livet på norske veier. Det er ti flere enn i fjor. Motorsyklistene står for den største økningen, viser foreløpige tall fra Trygg Trafikk.

Turgåer siktet for knivangrep mot to hyttearbeidere

Bergen (NTB): En 26 år gammel franskmann er siktet for å ha angrepet to menn som arbeidet med vedlikehold på Nordneshytten på byfjellene i Bergen fredag formiddag.

Saken oppdateres Last inn siden på nytt

– Antallet rein kan bli redusert med mer enn en tredel. Nedgangen er enda kraftigere for andre arter, sier forsker Brage Bremset Hansen ved NTNUs Senter for bevaringsbiologi.

Sammen med kolleger fra Tromsø, har forskere fra NTNU skaffet ny kunnskap om hvordan variasjoner i vær og klima påvirker dyrearter på Svalbard. Resultatene er publisert i det anerkjente internasjonale tidsskriftet Science denne uken.

– For første gang er det dokumentert at klimavariasjonene virker inn på alle artene i et dyresamfunn samtidig. På Svalbard er rein, rype, fjellrev og mus de eneste artene som overvintrer. Opp- og nedgangene i bestandene henger tett sammen med forekomsten av vintre med mye regn, sier Hansen.

Et varsel for Arktis

Klimaeksperter mener den globale oppvarmingen vil gi et mildere klima i hele Arktis. Da kan vinterregn bli vanligere i større deler av nordområdene, ikke bare på Svalbard.

– Vi kan foreløpig ikke si om den hyppige forekomsten av mildvær og regn på Svalbard vinters tid skyldes klimaendringer. Effektene på natur og dyreliv er imidlertid tydelige. Dette forteller oss hva som kan skje med økosystemene også andre steder i nord hvis klimaet endrer seg, sier professor Bernt-Erik Sæther ved Senter for bevaringsbiologi.

Problemene oppstår altså når kraftig regn fryser til stålis på bakken. Islaget blokkerer de planteetende dyrenes tilgang til maten.

– Det er ikke bare enkeltarter som rammes av nedising med påfølgende matmangel. Værforholdene synkroniserer svingningene for alle de planteetende artene i dyresamfunnet. Bestandskurvene følger de samme opp- og nedturene, sier Brage Bremset Hansen.

Fjellrevens skjebne

Matmangelen rammer dyrelivet om vinteren og utover våren.

– Vi har observert til dels høy dødelighet hos reinsdyr i områder som utsettes for nedising, og det blir redusert tilvekst av kalver. Bestandene bygger seg opp igjen, men det krever flere år uten at beitene ises ned, sier Hansen.

For fjellreven kommer matkrisen senere enn for de andre artene. Revene har reinsdyrkadavre som viktigste matkilde vinter og vår. I isingsperiodene finner revene godt med døde reinsdyr fordi flere dyr bukker under på grunn av sult.

Den påfølgende vinteren er situasjonen snudd for fjellreven. Da dør færre reinsdyr fordi de svakeste dyrene er borte som følge av matmangelen året før. Nå er det fjellrevens tur til å slåss mot sult.

Bernt-Erik Sæther understreker verdien av de store mengdene med data som forskere har samlet inn om natur og dyreliv på Svalbard gjennom mange år.

– Dette har gitt oss lange tidsserien som er av uvurderlig betydning i forskningen. Den store datamengden fra Svalbard er en nasjonal kunnskapsskatt. Dette bidrar til å gjøre øygruppen svært velegnet for studie av klimaeffekter på økosystemene, sier Sæther.

Vis kommentarer

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Disqus