Gå til mobilutgaven
Tips oss 24 timer i døgnet på 07200!
 • Send SMS eller MMS med bilder til 07200, kodeord TIPS
 • Send epost til 07200@adresseavisen.no
 • Ring 07200 (telefonen er betjent hele døgnet)

Hver måned belønner vi det beste tipset med inntil 10.000 kroner. Alle tips blir vurdert. Du kan også benytte dette skjemaet:

forsiden

Mildvær dreper rein og ryper på Svalbard

Når bakken dekkes av is, leter rein og rype etter mat over alt.
(Foto: NICOLAS LECOMTE, Norsk Polarinstitutt)

Når bakken dekkes av is, leter rein og rype etter mat over alt. Foto: NICOLAS LECOMTE, Norsk Polarinstitutt

Mildvær dreper rein og ryper på Svalbard

Når det regner på Svalbard om vinteren, blir planteføden for rein og rype dekket av et tykt islag. Mange dyr må slåss mot sultedøden.
Leses nå:

Etablerer asylmottak i Tromsø tross fraråding

Tromsø (NTB): Utlendingsdirektoratet har inngått en avtale med Hero om å opprette et asylmottak i Tromsø ved siden av boliger for rusmisbrukere, til tross for at kommunelegen frarådet dette.

Draps- og voldtektsdømt mann risikerer forvaring

Horten (NTB): Tirsdag starter saken mot 60-åringen som skal ha voldtatt en kvinne i 40-årene i Horten kun én måned etter at han hadde sonet en lengre dom for voldtekt og drap.

Ap frykter økte helseutgifter

Oslo (NTB): Regjeringen vil øke egenandelene med 8 prosent neste år, men vil skjerme dem som fra før betaler mest. Arbeiderpartiet mener hundretusenvis av nordmenn vil rammes.

Asylsykler på Storskog skrapes

Kirkenes (NTB): De fleste syklene som blir brukt til å krysse grensen på Storskog i Finnmark, oppfyller ikke norske krav og må skrapes, selv om asylmottakene trenger sykler.

Troms-mann tiltalt for gjentatte overgrep mot datter

Tromsø (NTB): En mann fra Troms står tiltalt for gjentatte overgrep mot sin datter og en annen jente. Ifølge tiltalen varte overgrepene i mange år.

Stans på Gjøvikbanen mellom Nittedal og Oslo S

Oslo (NTB): Gjøvikbanen er stengt mellom Nittedal og Oslo S på grunn av strømproblemer tirsdag morgen.

Baksaas kåret til sjuende beste toppleder i verden

Boston (NTB): Tidligere Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas inntar sjuende plassen på en liste over verdens beste administrerende direktører. Listen toppes av en danske.

Hedmark har flest elgpåkjørsler

Oslo (NTB): Hittil i år har Hjorteviltregisteret registrert 1.050 påkjørsler av elg. Hedmark fylke har flest tilfeller.

Rekordmange bibliotek søker utviklingskroner

Oslo (NTB): 250 folke- og fylkesbibliotek har søkt om til sammen 77 millioner kroner til arrangementer og utvikling av bibliotekene som møteplasser.

Telefonstorm til politiet etter jordskjelv i Trøndelag

Trondheim (NTB): Et jordskjelv med styrke på 2 kunne merkes over store deler av Sør-Trøndelag mandag kveld. Hos politiet gikk linjene varme.

Saken oppdateres Last inn siden på nytt

– Antallet rein kan bli redusert med mer enn en tredel. Nedgangen er enda kraftigere for andre arter, sier forsker Brage Bremset Hansen ved NTNUs Senter for bevaringsbiologi.

Sammen med kolleger fra Tromsø, har forskere fra NTNU skaffet ny kunnskap om hvordan variasjoner i vær og klima påvirker dyrearter på Svalbard. Resultatene er publisert i det anerkjente internasjonale tidsskriftet Science denne uken.

– For første gang er det dokumentert at klimavariasjonene virker inn på alle artene i et dyresamfunn samtidig. På Svalbard er rein, rype, fjellrev og mus de eneste artene som overvintrer. Opp- og nedgangene i bestandene henger tett sammen med forekomsten av vintre med mye regn, sier Hansen.

Et varsel for Arktis

Klimaeksperter mener den globale oppvarmingen vil gi et mildere klima i hele Arktis. Da kan vinterregn bli vanligere i større deler av nordområdene, ikke bare på Svalbard.

– Vi kan foreløpig ikke si om den hyppige forekomsten av mildvær og regn på Svalbard vinters tid skyldes klimaendringer. Effektene på natur og dyreliv er imidlertid tydelige. Dette forteller oss hva som kan skje med økosystemene også andre steder i nord hvis klimaet endrer seg, sier professor Bernt-Erik Sæther ved Senter for bevaringsbiologi.

Problemene oppstår altså når kraftig regn fryser til stålis på bakken. Islaget blokkerer de planteetende dyrenes tilgang til maten.

– Det er ikke bare enkeltarter som rammes av nedising med påfølgende matmangel. Værforholdene synkroniserer svingningene for alle de planteetende artene i dyresamfunnet. Bestandskurvene følger de samme opp- og nedturene, sier Brage Bremset Hansen.

Fjellrevens skjebne

Matmangelen rammer dyrelivet om vinteren og utover våren.

– Vi har observert til dels høy dødelighet hos reinsdyr i områder som utsettes for nedising, og det blir redusert tilvekst av kalver. Bestandene bygger seg opp igjen, men det krever flere år uten at beitene ises ned, sier Hansen.

For fjellreven kommer matkrisen senere enn for de andre artene. Revene har reinsdyrkadavre som viktigste matkilde vinter og vår. I isingsperiodene finner revene godt med døde reinsdyr fordi flere dyr bukker under på grunn av sult.

Den påfølgende vinteren er situasjonen snudd for fjellreven. Da dør færre reinsdyr fordi de svakeste dyrene er borte som følge av matmangelen året før. Nå er det fjellrevens tur til å slåss mot sult.

Bernt-Erik Sæther understreker verdien av de store mengdene med data som forskere har samlet inn om natur og dyreliv på Svalbard gjennom mange år.

– Dette har gitt oss lange tidsserien som er av uvurderlig betydning i forskningen. Den store datamengden fra Svalbard er en nasjonal kunnskapsskatt. Dette bidrar til å gjøre øygruppen svært velegnet for studie av klimaeffekter på økosystemene, sier Sæther.

Vis debatt
Mer å lese på adressa.no:
Nytt fra Adressa Pluss:

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Regler for debatt her på adressa.no:

 • Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å hetse eller trakassere meddebattanter.
 • Banning eller ukvemsord er ikke tillatt.
 • Vi godtar ikke rasisme, trusler eller angrep på personer eller grupper.
 • Oppfordringer til ulovlige handlinger godtas ikke.
 • Adresseavisen har redaktøransvar for alt som publiseres, men du er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
 • Skriv kort og hold deg til saken. Vi godtar bare norsk, svensk, dansk eller engelsk tekst.
 • Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
 • Det er ikke tillatt å legge inn lenker i teksten.
 • Alle innlegg blir kontrollert før de publiseres på adressa.no.
 • Innlegg med falske profiler blir fjernet.

Innlegg som bryter med våre grunnregler, blir ikke publisert. Vi forbeholder oss retten til å stenge ute debattanter som ikke overholder reglene.

comments powered by Disqus