Gå til mobilutgaven
forsiden

Mildvær dreper rein og ryper på Svalbard

Når bakken dekkes av is, leter rein og rype etter mat over alt.
(Foto: NICOLAS LECOMTE, Norsk Polarinstitutt)

Når bakken dekkes av is, leter rein og rype etter mat over alt. Foto: NICOLAS LECOMTE, Norsk Polarinstitutt

Mildvær dreper rein og ryper på Svalbard

Når det regner på Svalbard om vinteren, blir planteføden for rein og rype dekket av et tykt islag. Mange dyr må slåss mot sultedøden.
Leses nå:

Gjelden vår vokser saktere

Oslo (NTB): Nordmenns gjeld har økt det siste året, men ikke så mye som før. Ved utgangen av mai var den innenlandske bruttogjelden til husholdninger, kommuner og bedrifter drøyt 5.000 milliarder kroner.

Regjeringen åpner for laksevekst

Oslo (NTB): Mangel på laks gjør at regjeringen iverksetter tiltak for å øke produksjonen i oppdrettsnæringen.

Områder på Svalbard kartlegges på grunn av klimaendringer

Longyearbyen (NTB): NVE har besluttet å fremskynde kartleggingen av hvor det er trygt å bygge i Longyearbyen på Svalbard. Bakgrunnen er en rapport som viser at et dypere lag av permafrosten vil smelte.

Videre oppover på Oslo Børs

Oslo (NTB): Flere oppdrettsselskaper faller på Oslo Børs torsdag formiddag. Giganter som Statoil sørger likevel for at hovedindeksen går opp 0,7 prosent – til 603,81 poeng.

Sjekk tax-free-kvoten på app

Gardermoen (NTB): Nå kan du enklere sjekke om du holder deg innenfor tax-free-kvoten. En ny app hjelper deg holde oversikt.

Ektemannen til savnet kvinne siktet for vold

Sandefjord (NTB): Ektemannen til en savnet kvinne (37) i Sandefjord er nå siktet for vold. Politiet søker etter kvinnen i sjøen, melder VG.

Politiet mistenker bedrageri bak nettkatalog

Ski (NTB): Etter at mange virksomheter har anmeldt nettselskapet Onlineopplysningen AS for bedrageri eller forsøk på bedrageri, har politiet i Follo innledet etterforskning og siktet personene bak selskapet.

Får bygge verdens største oppdrettsanlegg på land

Florø (NTB): Oppdrettsselskapet Nekst har fått konsesjon til å bygge verdens største oppdrettsanlegg for laksesmolt på land utenfor Florø.

Mah-Rukh Ali slutter i TV 2 – går til NRK

Oslo (NTB): Mah-Rukh Ali slutter i TV 2 og blir ny distriktsdirektør i NRK Buskerud.

Lite fisk i fiskeprodukter

Oslo (NTB): Enkelte fiskeprodukter inneholder så lite fisk at de knapt fortjener å bli omtalt som fiskemåltid, mener Forbrukerrådet.

Saken oppdateres Last inn siden på nytt

– Antallet rein kan bli redusert med mer enn en tredel. Nedgangen er enda kraftigere for andre arter, sier forsker Brage Bremset Hansen ved NTNUs Senter for bevaringsbiologi.

Sammen med kolleger fra Tromsø, har forskere fra NTNU skaffet ny kunnskap om hvordan variasjoner i vær og klima påvirker dyrearter på Svalbard. Resultatene er publisert i det anerkjente internasjonale tidsskriftet Science denne uken.

– For første gang er det dokumentert at klimavariasjonene virker inn på alle artene i et dyresamfunn samtidig. På Svalbard er rein, rype, fjellrev og mus de eneste artene som overvintrer. Opp- og nedgangene i bestandene henger tett sammen med forekomsten av vintre med mye regn, sier Hansen.

Et varsel for Arktis

Klimaeksperter mener den globale oppvarmingen vil gi et mildere klima i hele Arktis. Da kan vinterregn bli vanligere i større deler av nordområdene, ikke bare på Svalbard.

– Vi kan foreløpig ikke si om den hyppige forekomsten av mildvær og regn på Svalbard vinters tid skyldes klimaendringer. Effektene på natur og dyreliv er imidlertid tydelige. Dette forteller oss hva som kan skje med økosystemene også andre steder i nord hvis klimaet endrer seg, sier professor Bernt-Erik Sæther ved Senter for bevaringsbiologi.

Problemene oppstår altså når kraftig regn fryser til stålis på bakken. Islaget blokkerer de planteetende dyrenes tilgang til maten.

– Det er ikke bare enkeltarter som rammes av nedising med påfølgende matmangel. Værforholdene synkroniserer svingningene for alle de planteetende artene i dyresamfunnet. Bestandskurvene følger de samme opp- og nedturene, sier Brage Bremset Hansen.

Fjellrevens skjebne

Matmangelen rammer dyrelivet om vinteren og utover våren.

– Vi har observert til dels høy dødelighet hos reinsdyr i områder som utsettes for nedising, og det blir redusert tilvekst av kalver. Bestandene bygger seg opp igjen, men det krever flere år uten at beitene ises ned, sier Hansen.

For fjellreven kommer matkrisen senere enn for de andre artene. Revene har reinsdyrkadavre som viktigste matkilde vinter og vår. I isingsperiodene finner revene godt med døde reinsdyr fordi flere dyr bukker under på grunn av sult.

Den påfølgende vinteren er situasjonen snudd for fjellreven. Da dør færre reinsdyr fordi de svakeste dyrene er borte som følge av matmangelen året før. Nå er det fjellrevens tur til å slåss mot sult.

Bernt-Erik Sæther understreker verdien av de store mengdene med data som forskere har samlet inn om natur og dyreliv på Svalbard gjennom mange år.

– Dette har gitt oss lange tidsserien som er av uvurderlig betydning i forskningen. Den store datamengden fra Svalbard er en nasjonal kunnskapsskatt. Dette bidrar til å gjøre øygruppen svært velegnet for studie av klimaeffekter på økosystemene, sier Sæther.

Vis debatt
Mer å lese på adressa.no:
Nytt fra Adressa Pluss:

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Regler for debatt her på adressa.no:

  • Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å hetse eller trakassere meddebattanter.
  • Banning eller ukvemsord er ikke tillatt.
  • Vi godtar ikke rasisme, trusler eller angrep på personer eller grupper.
  • Oppfordringer til ulovlige handlinger godtas ikke.
  • Adresseavisen har redaktøransvar for alt som publiseres, men du er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  • Skriv kort og hold deg til saken. Vi godtar bare norsk, svensk, dansk eller engelsk tekst.
  • Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  • Det er ikke tillatt å legge inn lenker i teksten.
  • Alle innlegg blir kontrollert før de publiseres på adressa.no.
  • Innlegg med falske profiler blir fjernet.

Innlegg som bryter med våre grunnregler, blir ikke publisert. Vi forbeholder oss retten til å stenge ute debattanter som ikke overholder reglene.

comments powered by Disqus