Gå til mobilutgaven
forsiden

Mildvær dreper rein og ryper på Svalbard

Når bakken dekkes av is, leter rein og rype etter mat over alt.
(Foto: NICOLAS LECOMTE, Norsk Polarinstitutt)

Når bakken dekkes av is, leter rein og rype etter mat over alt. Foto: NICOLAS LECOMTE, Norsk Polarinstitutt

Mildvær dreper rein og ryper på Svalbard

Når det regner på Svalbard om vinteren, blir planteføden for rein og rype dekket av et tykt islag. Mange dyr må slåss mot sultedøden.
Leses nå:

Rygge-ansatte vil aksjonere til siste stund

Moss (NTB): De ansatte på Moss Lufthavn Rygge vil fortsette å kjempe for arbeidsplassene sine. Flyplassen legges ned hvis Ryanair gjør alvor av å avvikle sin base på Rygge.

Flere partier vil se på kampflykjøp-omfang

Oslo (NTB): Venstre og SV vil kjøpe færre nye kampfly enn de 52 som er vedtatt. Senterpartiet og KrF vil vurdere antallet i forbindelse med behandlingen av langtidsplanen for Forsvaret.

Aust-Agder-politiker tiltalt for bortføring av datter

Arendal (NTB): En lokalpolitiker fra Aust-Agder er tiltalt for å ha bortført sin voksne datter og sperret henne inne i en hjemmelaget celle. Mannen nekter straffskyld og sier han ville redde kvinnen fra et rusmiljø.

Ombud skeptisk til «best i test» fra mobilselskaper

Oslo (NTB): Forbrukerombudet mener mobilselskapenes bruk av «best i test»-kåringer kan være villedende og vil stramme inn på dette feltet.

Naturvernforbundet: – En del av det grønne skiftet

Oslo (NTB): Naturvernforbundet mener det ikke er noen grunn til å gråte over at Ryanair trapper ned på Rygge. Flyselskapets ventede avgjørelse gjør trolig at den sivile delen av flyplassen stenges.

Dekkbrann i Sandnes – trolig påsatt

Sandnes (NTB): Det begynte tirsdag å brenne i en samling bildekk som brukes som lekeapparater ved Trones skole i Sandnes. Politiet tror den er påsatt. Samtidig etterforskes tre branner natt til tirsdag.

Doblougprisen til Petterson og Johansen

Lillehammer (NTB): Doblougprisen 2016 går til Inghill Johansen og Per Petterson. Juryen trekker fram deres ulike roller i norsk samtidslitteratur.

Hjemdal åpner for å ta flyavgiften i revidertforhandlinger

Oslo (NTB): Flypassasjeravgiften kan bli tema i forhandlingene om revidert, ifølge KrFs Østfold-representant Line Henriette Hjemdal.

Trond Giske ut mot Erna Solbergs Ryanair-refs

Oslo (NTB-Jon Even Andersen): Statsminister Erna Solbergs (H) angrep på Ryanair for å forsvare flyplassavgiften er et forsøk på å vri kritikken bort fra en meningsløs avgift, mener Ap-nestleder Trond Giske.

Norwegian skuffet over Rygge-vedtak

Oslo (NTB): Norwegian beklager avgjørelsen om å avvikle flytrafikken på Rygge dersom Ryanair avvikler basen der.

Saken oppdateres Last inn siden på nytt

– Antallet rein kan bli redusert med mer enn en tredel. Nedgangen er enda kraftigere for andre arter, sier forsker Brage Bremset Hansen ved NTNUs Senter for bevaringsbiologi.

Sammen med kolleger fra Tromsø, har forskere fra NTNU skaffet ny kunnskap om hvordan variasjoner i vær og klima påvirker dyrearter på Svalbard. Resultatene er publisert i det anerkjente internasjonale tidsskriftet Science denne uken.

– For første gang er det dokumentert at klimavariasjonene virker inn på alle artene i et dyresamfunn samtidig. På Svalbard er rein, rype, fjellrev og mus de eneste artene som overvintrer. Opp- og nedgangene i bestandene henger tett sammen med forekomsten av vintre med mye regn, sier Hansen.

Et varsel for Arktis

Klimaeksperter mener den globale oppvarmingen vil gi et mildere klima i hele Arktis. Da kan vinterregn bli vanligere i større deler av nordområdene, ikke bare på Svalbard.

– Vi kan foreløpig ikke si om den hyppige forekomsten av mildvær og regn på Svalbard vinters tid skyldes klimaendringer. Effektene på natur og dyreliv er imidlertid tydelige. Dette forteller oss hva som kan skje med økosystemene også andre steder i nord hvis klimaet endrer seg, sier professor Bernt-Erik Sæther ved Senter for bevaringsbiologi.

Problemene oppstår altså når kraftig regn fryser til stålis på bakken. Islaget blokkerer de planteetende dyrenes tilgang til maten.

– Det er ikke bare enkeltarter som rammes av nedising med påfølgende matmangel. Værforholdene synkroniserer svingningene for alle de planteetende artene i dyresamfunnet. Bestandskurvene følger de samme opp- og nedturene, sier Brage Bremset Hansen.

Fjellrevens skjebne

Matmangelen rammer dyrelivet om vinteren og utover våren.

– Vi har observert til dels høy dødelighet hos reinsdyr i områder som utsettes for nedising, og det blir redusert tilvekst av kalver. Bestandene bygger seg opp igjen, men det krever flere år uten at beitene ises ned, sier Hansen.

For fjellreven kommer matkrisen senere enn for de andre artene. Revene har reinsdyrkadavre som viktigste matkilde vinter og vår. I isingsperiodene finner revene godt med døde reinsdyr fordi flere dyr bukker under på grunn av sult.

Den påfølgende vinteren er situasjonen snudd for fjellreven. Da dør færre reinsdyr fordi de svakeste dyrene er borte som følge av matmangelen året før. Nå er det fjellrevens tur til å slåss mot sult.

Bernt-Erik Sæther understreker verdien av de store mengdene med data som forskere har samlet inn om natur og dyreliv på Svalbard gjennom mange år.

– Dette har gitt oss lange tidsserien som er av uvurderlig betydning i forskningen. Den store datamengden fra Svalbard er en nasjonal kunnskapsskatt. Dette bidrar til å gjøre øygruppen svært velegnet for studie av klimaeffekter på økosystemene, sier Sæther.

Vis debatt
Mer å lese på adressa.no:
Nytt fra Adressa Pluss:

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Regler for debatt her på adressa.no:

  • Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å hetse eller trakassere meddebattanter.
  • Banning eller ukvemsord er ikke tillatt.
  • Vi godtar ikke rasisme, trusler eller angrep på personer eller grupper.
  • Oppfordringer til ulovlige handlinger godtas ikke.
  • Adresseavisen har redaktøransvar for alt som publiseres, men du er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  • Skriv kort og hold deg til saken. Vi godtar bare norsk, svensk, dansk eller engelsk tekst.
  • Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  • Det er ikke tillatt å legge inn lenker i teksten.
  • Alle innlegg blir kontrollert før de publiseres på adressa.no.
  • Innlegg med falske profiler blir fjernet.

Innlegg som bryter med våre grunnregler, blir ikke publisert. Vi forbeholder oss retten til å stenge ute debattanter som ikke overholder reglene.

comments powered by Disqus