Gå til mobilutgaven
Tips oss 24 timer i døgnet på 07200!
 • Send SMS eller MMS med bilder til 07200, kodeord TIPS
 • Send epost til 07200@adresseavisen.no
 • Ring 07200 (telefonen er betjent hele døgnet)

Hver måned belønner vi det beste tipset med inntil 10.000 kroner. Alle tips blir vurdert. Du kan også benytte dette skjemaet:

forsiden

Anbefaler Statoil å kjøpe droner

En rekke redningskjøretøy sto i går utplassert utenfor gassanlegget ved In Aménas, mens soldater sørget for å holde uvedkommende på avstand.
(Foto: AP PHOTO/NTB scanpix)

En rekke redningskjøretøy sto i går utplassert utenfor gassanlegget ved In Aménas, mens soldater sørget for å holde uvedkommende på avstand. Foto: AP PHOTO/NTB scanpix

Anbefaler Statoil å kjøpe droner

NTNU-professor Torbjørn Knutsen sier det ikke er science fiction å tenke seg at Statoil går til innkjøp av droner for å overvåke anleggene sine.
Leses nå:

Butikksjef slapp med samfunnsstraff etter underslag

Haugesund (NTB): En 40 år gammel mann er dømt for å ha stjålet flere hundre tusen kroner fra kassen i to dagligvarebutikker, men slipper fengselsstraff på grunn av somling hos politiet.

Kripos overrasket over resultat av aksjon mot overgrep

Oslo (NTB): Kripos er overrasket over at Operasjon Share som var rettet mot personer som har lastet ned ovegrepsbilder mot barn, ikke avdekket flere tilfeller av fysisk overgrep.

The Gathering feirer 20 år med datafest

Hamar (NTB): Selve paradiset for alle dataspillelskere åpnet onsdag på Hamar. The Gathering feirer hele 20 år som Norges største datatreff.

Tenåringsgutter funnet i god behold i Nordland

Bodø (NTB): De to guttene som ble meldt savnet etter en to dager lang fjelltur onsdag ettermiddag, ble funnet i god behold like før klokken 20 onsdag kveld.

Spanjoler tatt med 60 kilo cannabis i Sandefjord

Sandefjord (NTB): To spanske menn på 47 og 52 år er dømt til tre og fire års fengsel for ha smuglet nesten 60 kilo cannabis fra Danmark til Norge.

Påsketrafikken har roet seg

Oslo (NTB-Anniken Celine Berger): Det har vært saktegående køer på både motorveier og fjelloverganger rundt om i landet onsdag. De fleste køene løsnet imidlertid opp tidlig onsdag kveld.

Milliardunderskudd for Sydvaranger Gruve

Kirkenes (NTB): Sydvaranger Gruve fikk et underskudd etter skatt på rundt 1,14 milliarder kroner. Prisen på jernmalm halverte seg i fjor og må ta en stor del av skylda.

Kjedekollisjon under kolonnekjøring på Hardangervidda

Hønefoss (NTB): Åtte biler med til sammen 20 personer var involvert i en kjedekollisjon under kolonnekjøring på riksvei 7 over Hardangervidda onsdag. Ingen personer ble skadd.

Internasjonalt etterlyst bankraner tatt i Oslo

Oslo (NTB): En litauisk mann siktet for drapsforsøk og ran i Tyskland, ble sist lørdag pågrepet i Oslo. 33-åringen var etterlyst internasjonalt for to brutale bankran i tillegg til drapsforsøk.

Mann siktet for salg av syntetisk hasj etter dødsfall

Steinkjer (NTB): En mann i 30-årene fra Namsos er varetektsfengslet i fire uker, siktet for å ha solgt syntetisk hasj til en mann i 20-årene som døde på St. Olavs hospital mandag.

Kunstner Vegard Stalsberg er død

Lillehammer (NTB): Kunstneren Vegard Stalsberg fra Tretten i Oppland er død, 65 år gammel.

Helsearbeider dømt for seksuelt overgrep mot psykisk utviklingshemmet

Elverum (NTB): En mann i 60-årene fra Hedmark er dømt for et alvorlig seksuelt overgrep mot en psykisk utviklingshemmet kvinne ved institusjonen han arbeidet. Dommen lyder på to og et halvt års fengsel.

Mosseveien åpen for trafikk tidligere enn varslet

Oslo (NTB): Sjursøya bru er revet raskere enn planlagt, og Mosseveien åpner dermed for trafikk torsdag og fredag, opplyser Statens vegvesen.

Oslo Børs går påsken positivt i møte

Oslo (NTB): Hovedindeksen på Oslo Børs endte på 0,5 prosent til 622,16 poeng da handelen ble avsluttet etter halv dag onsdag.

Hele landet får påskesol – iallfall litt

Oslo (NTB): Øst- og Sørlandet får det aller beste påskeværet, men folk de fleste steder i landet kan vente seg noen dager med sol.

(Foto: Reuters)

Foto: Reuters

Droner
 • En drone er et militært begrep for et ubemannet, gjenbrukbart luftfartøy.
 • Drøner kan brukes i etteretningsøyemed og utstyres med overvåkningsteknologi og/eller de kan bære våpen.
 • Israel har vært i forkant innenfor moderne droner, med systemer i bruk fra 1982. Siden har USA kommet etter og utviklet egne systemer.
 • Kilde: Wikipedia
Saken oppdateres Last inn siden på nytt

Professor i statsvitenskap ved NTNU, Torbjørn Knutsen, tror Statoil har hatt gode trusselvurderinger og risikoanalyser i bunn for sin virksomhet i Algerie.

Han mener likevel at selskapet i framtida bør benytte seg av nye former for overvåkning, og inngå nye typer samarbeid, for å øke sikkerheten ved anleggene sine.

- Et alternativ er selvfølgelig at Statoil selv går til innkjøp av droner som brukes til overvåkning. Droner er framtida. De amerikanske dronene for eksempel, de er ganske små – men med kamera. Droner blir mer og mer vanlig, fastslår professoren. Han presiserer at disse dronene ikke skal være utstyrt med våpen, kun overvåkningsteknologi.

Billigere droner

- Det høres veldig dyrt ut?

- Prisene går nedover. Noen drives med solcellepanel og de kan være oppe i luften i opptil to uker. Teknologien på dette feltet har kommet svært langt. Det er ikke science fiction å tenke seg at Statoil kan skaffe seg egne droner for å overvåke områder rundt anleggene sine. Det vil være min anbefaling, sier NTNU-professoren.

Han mener også at norske myndigheter og selskaper kan bli nødt til i større grad å avklare hvem som har ansvar for sikkerheten til norske borgere ved anlegg i risikoutsatte områder – og hvem som skal betale for den.

Har en politisk agenda

Flere internasjonale medier meldte i går at amerikanske dronefly, franske spesialstyrker og etterretningsstyrker i en rekke land skal ha startet jakten på den enøyde terroristen som mistenkes å stå bak angrepet på gassanlegget ved In Aménas.

Professor Knutsen beskriver Belmokhtar som en «interessant fyr» – fordi det er vanskelig å plassere ham.

- På den ene siden er han en banditt, en røver, som er ute etter å skaffe seg mest mulig penger. Han smugler sigaretter og alt annet det er mulig å smugle. Men på den andre siden benytter han seg av radikal islamistisk retorikk, og har derfor også en politisk agenda. Tidligere har han kidnappet mindre grupper mennesker og holdt dem fanget over lengre tid. Det nye ved dette angrepet er derfor at han angriper et stasjonært mål, påpeker professoren.

- Vestmaktene skremt

Professoren tror ikke at angrepet på Statoil-anlegget i Algerie i seg selv vil føre til flere lignende angrep.

- Men vestmaktene har blitt skremt. Og det er sannsynlig at Frankrike intensiverer sin tilstedeværelse i Mali for å forhindre nyrekruttering av terrorgrupper. Jeg tror ikke dette terrorangrepet blir en viktig variabel i det store bildet – selv om den nok vil dominere debatten her hjemme.

Les hele saken, og mer om  gisseldramaet i Algerie i mandagens Adresseavisen.

Vis kommentarer
Mer å lese på adressa.no:
Nytt fra Adressa Pluss:

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Regler for debatt her på adressa.no:

 • Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å hetse eller trakassere meddebattanter.
 • Banning eller ukvemsord er ikke tillatt.
 • Vi godtar ikke rasisme, trusler eller angrep på personer eller grupper.
 • Oppfordringer til ulovlige handlinger godtas ikke.
 • Adresseavisen har redaktøransvar for alt som publiseres, men du er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
 • Skriv kort og hold deg til saken. Vi godtar bare norsk, svensk, dansk eller engelsk tekst.
 • Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
 • Det er ikke tillatt å legge inn lenker i teksten.
 • Alle innlegg blir kontrollert før de publiseres på adressa.no.
 • Innlegg med falske profiler blir fjernet.

Innlegg som bryter med våre grunnregler, blir ikke publisert. Vi forbeholder oss retten til å stenge ute debattanter som ikke overholder reglene.

comments powered by Disqus