Professor i statsvitenskap ved NTNU, Torbjørn Knutsen, tror Statoil har hatt gode trusselvurderinger og risikoanalyser i bunn for sin virksomhet i Algerie.

Han mener likevel at selskapet i framtida bør benytte seg av nye former for overvåkning, og inngå nye typer samarbeid, for å øke sikkerheten ved anleggene sine.

- Et alternativ er selvfølgelig at Statoil selv går til innkjøp av droner som brukes til overvåkning. Droner er framtida. De amerikanske dronene for eksempel, de er ganske små – men med kamera. Droner blir mer og mer vanlig, fastslår professoren. Han presiserer at disse dronene ikke skal være utstyrt med våpen, kun overvåkningsteknologi.

Billigere droner

- Det høres veldig dyrt ut?

- Prisene går nedover. Noen drives med solcellepanel og de kan være oppe i luften i opptil to uker. Teknologien på dette feltet har kommet svært langt. Det er ikke science fiction å tenke seg at Statoil kan skaffe seg egne droner for å overvåke områder rundt anleggene sine. Det vil være min anbefaling, sier NTNU-professoren.

Han mener også at norske myndigheter og selskaper kan bli nødt til i større grad å avklare hvem som har ansvar for sikkerheten til norske borgere ved anlegg i risikoutsatte områder – og hvem som skal betale for den.

Har en politisk agenda

Flere internasjonale medier meldte i går at amerikanske dronefly, franske spesialstyrker og etterretningsstyrker i en rekke land skal ha startet jakten på den enøyde terroristen som mistenkes å stå bak angrepet på gassanlegget ved In Aménas.

Professor Knutsen beskriver Belmokhtar som en «interessant fyr» – fordi det er vanskelig å plassere ham.

- På den ene siden er han en banditt, en røver, som er ute etter å skaffe seg mest mulig penger. Han smugler sigaretter og alt annet det er mulig å smugle. Men på den andre siden benytter han seg av radikal islamistisk retorikk, og har derfor også en politisk agenda. Tidligere har han kidnappet mindre grupper mennesker og holdt dem fanget over lengre tid. Det nye ved dette angrepet er derfor at han angriper et stasjonært mål, påpeker professoren.

- Vestmaktene skremt

Professoren tror ikke at angrepet på Statoil-anlegget i Algerie i seg selv vil føre til flere lignende angrep.

- Men vestmaktene har blitt skremt. Og det er sannsynlig at Frankrike intensiverer sin tilstedeværelse i Mali for å forhindre nyrekruttering av terrorgrupper. Jeg tror ikke dette terrorangrepet blir en viktig variabel i det store bildet – selv om den nok vil dominere debatten her hjemme.

Les hele saken, og mer om  gisseldramaet i Algerie i mandagens Adresseavisen.

Foto: Reuters