Gå til mobilutgaven
Tips oss 24 timer i døgnet på 07200!
  • Send SMS eller MMS med bilder til 07200, kodeord TIPS
  • Send epost til 07200@adresseavisen.no
  • Ring 07200 (telefonen er betjent hele døgnet)

Hver måned belønner vi det beste tipset med inntil 10.000 kroner. Alle tips blir vurdert. Du kan også benytte dette skjemaet:

forsiden

Anbefaler Statoil å kjøpe droner

En rekke redningskjøretøy sto i går utplassert utenfor gassanlegget ved In Aménas, mens soldater sørget for å holde uvedkommende på avstand. (Foto: AP PHOTO/NTB scanpix)

En rekke redningskjøretøy sto i går utplassert utenfor gassanlegget ved In Aménas, mens soldater sørget for å holde uvedkommende på avstand. Foto: AP PHOTO/NTB scanpix

Anbefaler Statoil å kjøpe droner

NTNU-professor Torbjørn Knutsen sier det ikke er science fiction å tenke seg at Statoil går til innkjøp av droner for å overvåke anleggene sine.

PST ber om fortsatt fengsling for terrorsiktede menn

Oslo (NTB): To terrorsiktede menn på 27 og 29 år ble på ny framstilt for varetekt i Oslo tingrett onsdag. PST ber om at de to blir fengslet i fire uker til.

Nasjonalt beredskapssenter foreslås på Grønmo

Oslo (NTB): Politidirektoratet foreslår at et nytt beredskapssenter blir lagt til Grønmo i stedet for Alna.

Stor økning i pasientskade-utbetalinger

Oslo (NTB): I første halvår ble det utbetalt 555 millioner kroner i erstatning til pasienter og pårørende. Det er mer enn noen gang, og forklaringen er raskere saksbehandling.

Åpnet første nye lokalsykehus på 37 år

Stokmarknes (NTB): Historisk, var omkvedet på Stokmarknes onsdag. For første gang siden 1978 ble et flunkende nytt lokalsykehus åpnet på Fastlands-Norge.

Lenkegjeng med lærere på Alta bru

Oslo (NTB): Streikende lærere i Alta har lenket seg fast til ei bru i forbindelse med skolestarten.

Elv flommet inn i Ekornes' fabrikker

Sykkylven (NTB): Intenst regn i nesten et døgn førte til at voldsomme vannmasser fant veien inn i fabrikken til møbelprodusenten Ekornes onsdag morgen.

Breiviks far: – Jeg føler skyld

Oslo (NTB): I oktober kommer boka «Min skyld? En fars historie», av Jens Breivik, faren til massedrapsdømte Anders Behring Breivik.

Oppgangen fortsetter på Oslo Børs

Oslo (NTB): Den positive utviklingen fortsetter på Oslo Børs. Etter en drøy times handel onsdag ligger hovedindeksen på 606,06 poeng – opp 0,37 prosent.

En pågrepet for medvirkning til Øyer-drap

En person er pågrepet, mistenkt for medvirkning i forbindelse med drapet på Bjarte Hansen i Øyer. Den hovedmistenkte for drapet er ikke tatt.

Uvisst når KS og lærerne møtes

Oslo (NTB-Elin B. Øvrebø): Lærerorganisasjonene har fortsatt ikke fått invitasjon av KS etter at arbeidsgiverne varslet om nye samtaler i konflikten.

(Foto: Reuters)

Foto: Reuters

Droner
  • En drone er et militært begrep for et ubemannet, gjenbrukbart luftfartøy.
  • Drøner kan brukes i etteretningsøyemed og utstyres med overvåkningsteknologi og/eller de kan bære våpen.
  • Israel har vært i forkant innenfor moderne droner, med systemer i bruk fra 1982. Siden har USA kommet etter og utviklet egne systemer.
  • Kilde: Wikipedia
Saken oppdateres Last inn siden på nytt

Professor i statsvitenskap ved NTNU, Torbjørn Knutsen, tror Statoil har hatt gode trusselvurderinger og risikoanalyser i bunn for sin virksomhet i Algerie.

Han mener likevel at selskapet i framtida bør benytte seg av nye former for overvåkning, og inngå nye typer samarbeid, for å øke sikkerheten ved anleggene sine.

- Et alternativ er selvfølgelig at Statoil selv går til innkjøp av droner som brukes til overvåkning. Droner er framtida. De amerikanske dronene for eksempel, de er ganske små – men med kamera. Droner blir mer og mer vanlig, fastslår professoren. Han presiserer at disse dronene ikke skal være utstyrt med våpen, kun overvåkningsteknologi.

Billigere droner

- Det høres veldig dyrt ut?

- Prisene går nedover. Noen drives med solcellepanel og de kan være oppe i luften i opptil to uker. Teknologien på dette feltet har kommet svært langt. Det er ikke science fiction å tenke seg at Statoil kan skaffe seg egne droner for å overvåke områder rundt anleggene sine. Det vil være min anbefaling, sier NTNU-professoren.

Han mener også at norske myndigheter og selskaper kan bli nødt til i større grad å avklare hvem som har ansvar for sikkerheten til norske borgere ved anlegg i risikoutsatte områder – og hvem som skal betale for den.

Har en politisk agenda

Flere internasjonale medier meldte i går at amerikanske dronefly, franske spesialstyrker og etterretningsstyrker i en rekke land skal ha startet jakten på den enøyde terroristen som mistenkes å stå bak angrepet på gassanlegget ved In Aménas.

Professor Knutsen beskriver Belmokhtar som en «interessant fyr» – fordi det er vanskelig å plassere ham.

- På den ene siden er han en banditt, en røver, som er ute etter å skaffe seg mest mulig penger. Han smugler sigaretter og alt annet det er mulig å smugle. Men på den andre siden benytter han seg av radikal islamistisk retorikk, og har derfor også en politisk agenda. Tidligere har han kidnappet mindre grupper mennesker og holdt dem fanget over lengre tid. Det nye ved dette angrepet er derfor at han angriper et stasjonært mål, påpeker professoren.

- Vestmaktene skremt

Professoren tror ikke at angrepet på Statoil-anlegget i Algerie i seg selv vil føre til flere lignende angrep.

- Men vestmaktene har blitt skremt. Og det er sannsynlig at Frankrike intensiverer sin tilstedeværelse i Mali for å forhindre nyrekruttering av terrorgrupper. Jeg tror ikke dette terrorangrepet blir en viktig variabel i det store bildet – selv om den nok vil dominere debatten her hjemme.

Les hele saken, og mer om  gisseldramaet i Algerie i mandagens Adresseavisen.

Vis kommentarer

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Disqus