Gå til mobilutgaven
Tips oss 24 timer i døgnet på 07200!
  • Send SMS eller MMS med bilder til 07200, kodeord TIPS
  • Send epost til 07200@adresseavisen.no
  • Ring 07200 (telefonen er betjent hele døgnet)

Hver måned belønner vi det beste tipset med inntil 10.000 kroner. Alle tips blir vurdert. Du kan også benytte dette skjemaet:

forsiden

Anbefaler Statoil å kjøpe droner

En rekke redningskjøretøy sto i går utplassert utenfor gassanlegget ved In Aménas, mens soldater sørget for å holde uvedkommende på avstand. (Foto: AP PHOTO/NTB scanpix)

En rekke redningskjøretøy sto i går utplassert utenfor gassanlegget ved In Aménas, mens soldater sørget for å holde uvedkommende på avstand. Foto: AP PHOTO/NTB scanpix

Anbefaler Statoil å kjøpe droner

NTNU-professor Torbjørn Knutsen sier det ikke er science fiction å tenke seg at Statoil går til innkjøp av droner for å overvåke anleggene sine.

– Grønn økonomisk vekst er mulig

Oslo (NTB): Massiv satsing på ny teknologi og forutsigbare priser på CO2-utslipp kan muliggjøre klimavennlig økonomisk vekst, ifølge en ny internasjonal rapport.

Flest misfornøyde pasienter i Helse vest

Oslo (NTB): Helse Midt-Norge går av med seieren med mest fornøyde pasienter, mens Helse vest kommer dårligst ut, viser en landsomfattende undersøkelse.

Bhatti advarer Stoltenberg og Norge

Oslo (NTB): Islamisten Arfan Bhatti, som nylig slapp ut av fengsel i Pakistan, advarer Jens Stoltenberg og Norge mot å delta i aksjoner mot opprørsgruppen Den islamske staten (IS).

Brende skal tale på Irak-møte i Sikkerhetsrådet

Oslo (NTB): Utenriksminister Børge Brende (H) skal holde innlegg under et ekstraordinært høynivåmøte om Irak i FNs sikkerhetsråd fredag.

Eks-biskop: – For raske til å dømme Märtha Louise

Tromsø (NTB): Få uker etter at han gikk av som biskop i Nord-Hålogaland, oppfordrer Per Oskar Kjølaas til mer respekt og åpenhet for noen av de fenomenene prinsesse Märtha Louise kritiseres for.

Kraftig nedgang i kamerasalget

Oslo (NTB): Kamerasalget i Norge falt med hele 43 prosent i første halvår i år. Det er det største fallet i Europa, og hovedårsaken er at folk bruker kameraet på smarttelefonene istedenfor.

Libe Rieber-Mohn går ut av Arbeiderpartiets sentralstyre

Oslo (NTB): Libe Rieber-Mohn (49) tar ikke gjenvalg til Arbeiderpartiets sentralstyre.

Svak åpning på børsen

Oslo (NTB): Også tirsdag åpner Oslo Børs i minus. Etter knappe én times handel ligger hovedindeksen på 611,35 poeng, ned 0,1 prosent.

Ap vil styrke kollektivtilbud gjennom boligutbygging

Oslo (NTB): Ap-leder Jonas Gahr Støre vil åpne for økt statlig finansiering av kollektivtransportprosjekter i landets byer dersom kommunene bygger boliger nær kollektivtilbudet.

Kunnskapsministeren samler partene i lærerkonflikten

Oslo (NTB): Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) vil tirsdag samle partene i lærerkonflikten for å diskutere hvordan skolene kan utvikles i framtiden.

(Foto: Reuters)

Foto: Reuters

Droner
  • En drone er et militært begrep for et ubemannet, gjenbrukbart luftfartøy.
  • Drøner kan brukes i etteretningsøyemed og utstyres med overvåkningsteknologi og/eller de kan bære våpen.
  • Israel har vært i forkant innenfor moderne droner, med systemer i bruk fra 1982. Siden har USA kommet etter og utviklet egne systemer.
  • Kilde: Wikipedia
Saken oppdateres Last inn siden på nytt

Professor i statsvitenskap ved NTNU, Torbjørn Knutsen, tror Statoil har hatt gode trusselvurderinger og risikoanalyser i bunn for sin virksomhet i Algerie.

Han mener likevel at selskapet i framtida bør benytte seg av nye former for overvåkning, og inngå nye typer samarbeid, for å øke sikkerheten ved anleggene sine.

- Et alternativ er selvfølgelig at Statoil selv går til innkjøp av droner som brukes til overvåkning. Droner er framtida. De amerikanske dronene for eksempel, de er ganske små – men med kamera. Droner blir mer og mer vanlig, fastslår professoren. Han presiserer at disse dronene ikke skal være utstyrt med våpen, kun overvåkningsteknologi.

Billigere droner

- Det høres veldig dyrt ut?

- Prisene går nedover. Noen drives med solcellepanel og de kan være oppe i luften i opptil to uker. Teknologien på dette feltet har kommet svært langt. Det er ikke science fiction å tenke seg at Statoil kan skaffe seg egne droner for å overvåke områder rundt anleggene sine. Det vil være min anbefaling, sier NTNU-professoren.

Han mener også at norske myndigheter og selskaper kan bli nødt til i større grad å avklare hvem som har ansvar for sikkerheten til norske borgere ved anlegg i risikoutsatte områder – og hvem som skal betale for den.

Har en politisk agenda

Flere internasjonale medier meldte i går at amerikanske dronefly, franske spesialstyrker og etterretningsstyrker i en rekke land skal ha startet jakten på den enøyde terroristen som mistenkes å stå bak angrepet på gassanlegget ved In Aménas.

Professor Knutsen beskriver Belmokhtar som en «interessant fyr» – fordi det er vanskelig å plassere ham.

- På den ene siden er han en banditt, en røver, som er ute etter å skaffe seg mest mulig penger. Han smugler sigaretter og alt annet det er mulig å smugle. Men på den andre siden benytter han seg av radikal islamistisk retorikk, og har derfor også en politisk agenda. Tidligere har han kidnappet mindre grupper mennesker og holdt dem fanget over lengre tid. Det nye ved dette angrepet er derfor at han angriper et stasjonært mål, påpeker professoren.

- Vestmaktene skremt

Professoren tror ikke at angrepet på Statoil-anlegget i Algerie i seg selv vil føre til flere lignende angrep.

- Men vestmaktene har blitt skremt. Og det er sannsynlig at Frankrike intensiverer sin tilstedeværelse i Mali for å forhindre nyrekruttering av terrorgrupper. Jeg tror ikke dette terrorangrepet blir en viktig variabel i det store bildet – selv om den nok vil dominere debatten her hjemme.

Les hele saken, og mer om  gisseldramaet i Algerie i mandagens Adresseavisen.

Vis kommentarer

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Disqus