Gå til mobilutgaven
Tips oss 24 timer i døgnet på 07200!
 • Send SMS eller MMS med bilder til 07200, kodeord TIPS
 • Send epost til 07200@adresseavisen.no
 • Ring 07200 (telefonen er betjent hele døgnet)

Hver måned belønner vi det beste tipset med inntil 10.000 kroner. Alle tips blir vurdert. Du kan også benytte dette skjemaet:

forsiden

Anbefaler Statoil å kjøpe droner

En rekke redningskjøretøy sto i går utplassert utenfor gassanlegget ved In Aménas, mens soldater sørget for å holde uvedkommende på avstand. (Foto: AP PHOTO/NTB scanpix)

En rekke redningskjøretøy sto i går utplassert utenfor gassanlegget ved In Aménas, mens soldater sørget for å holde uvedkommende på avstand. Foto: AP PHOTO/NTB scanpix

Anbefaler Statoil å kjøpe droner

NTNU-professor Torbjørn Knutsen sier det ikke er science fiction å tenke seg at Statoil går til innkjøp av droner for å overvåke anleggene sine.
Leses nå:

Hareide: Gode diskusjoner med Sandberg

Oslo (NTB): KrF-leder Knut Arild Hareide møtte tirsdag Frps Per Sandberg for første gang siden den særs opphetede debatten på radio for snart to uker siden.

Venstre: Bilavgifter skal diskuteres tidligere

Oslo (NTB): Venstre varsler at en del problematiske punkter i budsjettforhandlingene med regjeringen skal diskuteres tidlig i prosessen. Blant annet gjelder dette bilavgifter.

Solberg: – Har vært en litt krevende periode

Oslo (NTB): Samarbeidet har vært gjennom en litt krevende periode, sa statsminister Erna Solberg (H) da hun sammen med partilederne fra Frp, KrF og Venstre møtte pressen etter tirsdagens møte i Nydalen.

Nedrevet togledning i Holmestrand gir problemer

Holmestrand (NTB): Vestfoldbanen er stengt for togtrafikk forbi Holmestrand etter at en lastebil rev ned strømledningen. Også veien nord for byens sentrum er stengt.

Oppgang på Oslo Børs

Oslo (NTB): Hovedindeksen på Oslo Børs steg med 0,60 prosent til 616,92 poeng tirsdag ettermiddag. Flere selskaper i oljebransjen bidro til oppturen.

Mann omkom i paragliderulykke

Rotnes (NTB): En 50 år gammel mann mistet livet i en paragliderulykke i Nittedal i Akershus.

Ordknapp Jagland om Nobel-vervet

Den tidligere Nobelkomité-lederen Thorbjørn Jagland sier han må forholde seg til at han må gi fra seg vervet til Kaci Kullmann Five.

Norwegian-streiken: Kan bli flykaos onsdag

Oslo (NTB): Norwegian kansellerer tre av fire innenlandsflyginger onsdag dersom det ikke blir en løsning på konflikten med pilotene, opplyser selskapet.

276 kandidater til Nobels fredspris

Oslo (NTB): Tallet på nominerte til Nobels fredspris for 2015 er det nest høyeste noensinne. 276 kandidater skal vurderes, hvorav 49 er organisasjoner.

Støre: Tar Nobel-valget til etterretning

Oslo (NTB): Ap-leder Jonas Gahr Støre «tar til etterretning» at nobelkomiteen valgte Kaci Kullmann Five som leder framfor Thorbjørn Jagland.

Five vil ikke svare på om alle ønsket lederskiftet

Oslo (NTB): Nobelkomiteens nye leder Kaci Kullmann Five ønsker ikke å kommentere om hele komiteen ønsket henne som ny leder etter Thorbjørn Jagland.

Jagland vil ikke kommentere vrakingen

Oslo (NTB): Den tidligere Nobelkomité-lederen Thorbjørn Jagland ønsker ikke å kommentere at han må gi fra seg vervet til Kaci Kullmann Five.

Five ny leder av Nobelkomiteen

Oslo (NTB): Kaci Kullmann Five overtar som leder av Nobelkomiteen etter Thorbjørn Jagland.

Sju siktet for voldtekt av mann i Kristiansand

Kristiansand/Oslo (NTB-Alexander Vestrum): Natt til søndag skal en mann ha blitt voldtatt i en leilighet i Kristiansand. Seks menn og en kvinne i alderen 19 til 35 år er siktet i saken, men alle nekter straffskyld.

Piloter beskylder Kjos for avtalebrudd

Oslo (NTB-Bibiana Piene): Norwegian-sjef Bjørn Kjos prøver å løpe fra tidligere inngåtte avtaler, hevder selskapets piloter. – Dette undergraver tilliten, mener pilotenes fagforening.

(Foto: Reuters)

Foto: Reuters

Droner
 • En drone er et militært begrep for et ubemannet, gjenbrukbart luftfartøy.
 • Drøner kan brukes i etteretningsøyemed og utstyres med overvåkningsteknologi og/eller de kan bære våpen.
 • Israel har vært i forkant innenfor moderne droner, med systemer i bruk fra 1982. Siden har USA kommet etter og utviklet egne systemer.
 • Kilde: Wikipedia
Saken oppdateres Last inn siden på nytt

Professor i statsvitenskap ved NTNU, Torbjørn Knutsen, tror Statoil har hatt gode trusselvurderinger og risikoanalyser i bunn for sin virksomhet i Algerie.

Han mener likevel at selskapet i framtida bør benytte seg av nye former for overvåkning, og inngå nye typer samarbeid, for å øke sikkerheten ved anleggene sine.

- Et alternativ er selvfølgelig at Statoil selv går til innkjøp av droner som brukes til overvåkning. Droner er framtida. De amerikanske dronene for eksempel, de er ganske små – men med kamera. Droner blir mer og mer vanlig, fastslår professoren. Han presiserer at disse dronene ikke skal være utstyrt med våpen, kun overvåkningsteknologi.

Billigere droner

- Det høres veldig dyrt ut?

- Prisene går nedover. Noen drives med solcellepanel og de kan være oppe i luften i opptil to uker. Teknologien på dette feltet har kommet svært langt. Det er ikke science fiction å tenke seg at Statoil kan skaffe seg egne droner for å overvåke områder rundt anleggene sine. Det vil være min anbefaling, sier NTNU-professoren.

Han mener også at norske myndigheter og selskaper kan bli nødt til i større grad å avklare hvem som har ansvar for sikkerheten til norske borgere ved anlegg i risikoutsatte områder – og hvem som skal betale for den.

Har en politisk agenda

Flere internasjonale medier meldte i går at amerikanske dronefly, franske spesialstyrker og etterretningsstyrker i en rekke land skal ha startet jakten på den enøyde terroristen som mistenkes å stå bak angrepet på gassanlegget ved In Aménas.

Professor Knutsen beskriver Belmokhtar som en «interessant fyr» – fordi det er vanskelig å plassere ham.

- På den ene siden er han en banditt, en røver, som er ute etter å skaffe seg mest mulig penger. Han smugler sigaretter og alt annet det er mulig å smugle. Men på den andre siden benytter han seg av radikal islamistisk retorikk, og har derfor også en politisk agenda. Tidligere har han kidnappet mindre grupper mennesker og holdt dem fanget over lengre tid. Det nye ved dette angrepet er derfor at han angriper et stasjonært mål, påpeker professoren.

- Vestmaktene skremt

Professoren tror ikke at angrepet på Statoil-anlegget i Algerie i seg selv vil føre til flere lignende angrep.

- Men vestmaktene har blitt skremt. Og det er sannsynlig at Frankrike intensiverer sin tilstedeværelse i Mali for å forhindre nyrekruttering av terrorgrupper. Jeg tror ikke dette terrorangrepet blir en viktig variabel i det store bildet – selv om den nok vil dominere debatten her hjemme.

Les hele saken, og mer om  gisseldramaet i Algerie i mandagens Adresseavisen.

Vis kommentarer
Mer å lese på adressa.no:
Nytt fra Adressa Pluss:

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Regler for debatt her på adressa.no:

 • Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å hetse eller trakassere meddebattanter.
 • Banning eller ukvemsord er ikke tillatt.
 • Vi godtar ikke rasisme, trusler eller angrep på personer eller grupper.
 • Oppfordringer til ulovlige handlinger godtas ikke.
 • Adresseavisen har redaktøransvar for alt som publiseres, men du er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
 • Skriv kort og hold deg til saken. Vi godtar bare norsk, svensk, dansk eller engelsk tekst.
 • Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
 • Det er ikke tillatt å legge inn lenker i teksten.
 • Alle innlegg blir kontrollert før de publiseres på adressa.no.
 • Innlegg med falske profiler blir fjernet.

Innlegg som bryter med våre grunnregler, blir ikke publisert. Vi forbeholder oss retten til å stenge ute debattanter som ikke overholder reglene.

comments powered by Disqus