For første gang offentliggjør Vernepliktsverket mer detaljerte data på norsk forsvarspersonell som har vært i Afghanistan fra 2001 til og med 2012.

Adresseavisen kan i dag presentere de første tallene. Ved utgangen av 2012 hadde totalt 8363 personer tjenestegjort i Afghanistan, fordelt på i alt 15170 tjenesteoppdrag. Hver tredje – til sammen 2770 personer – har vært i Afghanistan i to eller flere omganger.

Les intervju i papiravisen med Emil Johansen fra Trondheim som skal reise tilbake for tiende gang.

– På den ene siden viser det at folk finner tjenesten meningsfylt. Samtidig sier det noe om det store omfanget av oppdraget vårt i Afghanistan: Vi har vært der i over elleve år og skal fortsette i alle fall ut 2013. Derfor har det vært helt nødvendig for oss at noen har hatt flere runder i landet, sier talsmann for Forsvarssjefen Eystein Kvarving.

I gjennomsnitt varte hvert opphold i landet i 172 dager.

Sju prosent kvinner

Til sammen 596 kvinner har tjenestegjort i Afghanistan, og det utgjør sju prosent av personellet. Kvinneandelen i desember 2012 var på 8,1 prosent.

– Det er en økende tendens, men vi ønsker oss en enda større andel kvinner i det norske Forsvaret generelt, også i utenlandsoperasjoner, sier Kvarving.

Forsker Frank Brundtland Steder ved Forsvarets forskningsinstitutt står bak rapporten «Tiltak for å øke kvinneandelen i Forsvaret».

– Den militære kvinneandelen er lavere enn forventet, sier han.

Regjeringen har et uttalt mål å øke andelen militære kvinner til 20 prosent innen 2020.

Økende snittalder

– Ettersom konflikter og krig rammer ulikt blant sivile og militære, blant kvinner og menn, vil økt kvinneandel gjøre norske styrker bedre rustet til kontakt med hele sivilbefolkningen, innbefattet kvinner og kvinneorganisasjoner i operasjonsområdene, sier Steder.

Snittalderen for personellet har vært 31 år, viser tallene fra Vernepliktsverket. Snittalderen har imidlertid økt de siste to årene, og i desember var den på 33 år. Noe av årsaken er trolig at det norske bidraget i landet er blitt mer spesialisert. Vernepliktverket har de siste årene arbeidet med å systematisere data fra Forsvarets utenlandsoperasjoner.

– For noen år siden kom det frem at Forsvaret ikke kunne svare ordentlig på hvor mange som har fått skade i utenlandsoperasjoner. Vi forsøkte da å kommunisere at vi har god kontroll på personalet, men at vi mangler verktøy for å hente ut rapporter. Dette har vi nå fått på plass for Afghanistan, forklarer kommandørkamptein Egil Holstad i personellavdelingen i Forsvarsstaben.

De er nå ferdige med å systematisere data fra Afghanistan, og er i gang med personelldata også for Libanon, Kosovo og andre steder Norge har deltatt i operasjoner.

Fornøyde veteraner

Norges Veteranforbund for Internasjonale Operasjoner (NVIO) er Norges største interesseorganisasjon for militært personell som har deltatt i internasjonale operasjoner.

– Det er en kjempestyrke for Forsvaret at hver tredje soldat reiser tilbake flere ganger. Disse representerer en nødvendig kontinuitet i arbeidet, sier generalsekretær Thor Lysenstøen.

Han sier at NVIO har ventet lenge på at Forsvaret skal systematisere personelldata for utenlandsoppdrag slik de nå er i ferd med å gjøre.

– Det er svært viktig for å ha kontroll på alle som har vært ute, blant annet hvis man skal søke noen form for erstatning. Denne oversikten kommer alle til gode, både veteraner, Forsvaret og politikere, sier han.