Ingen av landets politidistrikt fikk tilgang til politiets datasystemer i natt, etter et strømbrudd.

I nesten to timer hadde ikke operasjonssentralene tilgang til noen elektroniske verktøy. Dette betyr blant annet at politiet ikke fikk loggført sine oppdrag i databasen, og var uten tilgang til interne telefonnumre.

Reparert

Ifølge Politiets data- og materielltjeneste (PDMT) skjedde strømbruddet rundt klokken 01.00 natt til torsdag, og det ble satt i gang tiltak umiddelbart. Torsdag morgen fungerte alle de politioperative systemene som normalt.

- Hendelsen har ikke vært til fare for liv og helse,og politiet har rutiner for hvordan slike hendelser skal håndteres. PDMT fortsetter å overvåke situasjonen utover dagen idag, skriver pressevakt FrankTindvik i en e-post til adressa.no

To viktige arbeidsverktøy for operasjonslederne er tilgang til straffesaksregisteret og folkeregisteret. Disse brukes svært hyppig når personer skal kontrolleres opp mot tidligere hendelser, men ingen av disse skal ha fungert etter strømbruddet.

Loggført på papir

Etter hva adressa.no kjenner til skal datasystemet til politiet ha vært nede i flere timer i natt. Blant annet skal man ikke ha hatt tilgang til politiets sentrale register eller hendelseslogg.

- Vi har loggført alle hendelser på papir, for så å føre dem inn i datasystemet nå på morgenen. To timer er en lang tid å ikke kunne bistå sine patruljer, sier operasjonsleder Randi Fagerholt ved Sør-Trøndelag politidistrikt.

Hun understreker at det i deres distrikt ikke ble meldt om noen alvorlige hendelser i tidsrommet hvor datasystemet var nede.

Fikk ikke kontakt

Operasjonsleder Ola Hofstad ved Nord-Trøndelag politidistrikt sier at heller ikke de hadde noen alvorlige hendelser i perioden hvor datasystemet var nede.

- Etter hva jeg har fått opplyst i morges var alt nede, sier operasjonslederen.

Backup i Oslo

Oslo-politiet opplyser at de har backup-systemer som gjør at de kunne opprettholde en forsvarlig beredskap i natt. Feilen skal ikke ha vært til fare for liv og helse.

- Vi har ikke hatt tilgang til søkesystemer, og blir berørt av dette, men beredskapen har vært intakt, sier operasjonsleder Tore Solberg.

Politiets samband ble ikke berørt av de tekniske feilene.