Klokken13 søndag ble Aarethun utnevnt til æresborger av Palestina, en utmerkelse kunett menneske har fått før henne.

– Dette er overveldende, jeg er helt sattut. Det tok litt tid før det gikk helt opp for meg, men nå i kveld har detkommet noen tårer, sier Aarethun på telefon fra Ramallah, der hun under enseremoni fikk blant annet en medalje og et diplom med følgende begrunnelseunderskrevet av president Mahmoud Abbas: «We are awarding Ms. Venke AarethunThe Palestinian Honorary Citizenship in appreciation to her great anddistinguished role and efforts in supporting the Palestinian people anddecreasing their suffering, and in recognizing her faithful works in supportingthe Palestinian cause, victory for the truth, justice and peace.»

Visste ingenting

President Abbas var forhindret på grunn avreise til Jordan, men utmerkelsen ble delt ut av visepresident dr. Hussein alAraj. Til stede var også politikeren og aktivisten Hanan Ashrawi.

–Jeg har sjelden møtt et menneske medhennes drivkraft, dedikasjon og totale hengivenhet til Palestina, og som harhatt lignende innflytelse, sier Ashrawi om Aarethun i en pressemelding.

– Hun er stort forbilde for meg, det varderfor ekstra flott at hun var til stede, sier Aarethun, som egentlig befantseg i Libanon. De siste ukene hadde hun fått flere telefoner med spørsmål omhun kunne komme til presidentkontoret i Ramallah.

–Jeg fikk ikke vite hvorfor, annet enn atdet var snakk om en gledelig overraskelse, forteller Aarethun.

29 års engasjement

Aarethun er til daglig psykiatrisksykepleier tilknyttet St. Olavs Hospital, men hun er minst like kjent somtidligere leder av Palestinakomiteen og leder for Vennskapsforeningen Trondheim– Ramallah. Hennes engasjement for palestinernes sak ble vekt da hun for 29 årsiden som nyutdannet sykepleier begynte å jobbe i en palestinsk flyktningleir iLibanon. Hun opplevde blant annet beleiringen av Sabra og Shatila i 1986 pånært hold.

– Det jeg så, var skjellsettende. Opinionenhjemme i Norge hadde knapt hørt om palestinerne, og det ble viktig for meg åvære et vitne og stemmen deres ut. Jeg er ingen rebell, men har heller ikkeklart å lukke øynene, forteller Aarethun.

I tillegg til engasjementet i Palestinakomiteeni Norge, har hun vært sterkt involvert i et psykisk helsesamarbeid og undervistmye i Midtøsten.

– Undervisning i mental helse trengs når entenker på de traumatiske forholdene de lever under, sier hun.

Kulturutveksling

De siste 10–15 årene har hun brukt mye tidpå vennskapsbysamarbeidet mellom Trondheim og Ramallah, og bidratt til atkunstnere som Håkon Gullvåg, Trondheim Jazzorkester, TrondheimSolistene ogmange flere har blitt en del av en norsk-palestinsk kulturutveksling.

– Det er ekte grasrotdiplomati. Utmerkelsenviser at arbeidet har vært utrolig viktig, og jeg tror det har vært med på åbevege politiske beslutninger. Å bli hedret på presidentnivå for denne typenarbeid, er både viktig og utrolig hyggelig.

Det er ikke første gang Aarethun mottarheder for sitt arbeid for palestinernes sak, for tre år siden ble hun tildeltTrondheim kommunes kulturpris.

– At arbeidet blir anerkjent gir megdrivkraft, selv om det betyr minst like mye å bli verdsatt av menneskene jegjobber med og møter hver dag, mener Aarethun, som hadde med seg datteren Vilde(21) under seremonien.

– Hun har måttet dele meg med mange underoppveksten, og det har ikke bare vært lett for henne å vokse opp med en mor somhar reist så mye i farlige områder. Det var derfor ekstra flott å ha henne medmeg i dag.