Denne påsken har det vært en formidabel priskrig på godteri i løsvekt. Det har ført til at mange dagligvarebutikker tilbyr innhold til påskeegget for 5,90 kroner per hekto. Det er under halv pris av hva det vanligvis koster.

- Når jeg går forbi en dagligvarebutikk med slike priser blir jeg forbanna. Jeg vet hva overvekt gjør med en, sier Jørgen Foss til NRK Sørlandet. Han er leder for Landsforeningen for overvektige.

- Svært uheldig

Adressa.no snakket med flere butikker i forrige uke som fortalte om økende salg av godteri på grunn av den lave prisen. Flere understreket at smågodteriet ikke hadde vært så billig på mange år.

- Priskrigen vi ser nå er svært uheldig. Dette er kanskje en av de største utfordringene man har når det gjelder overvekt. Nemlig at man dumper prisene på sterkt usunne produkter, sier Foss videre.

Han kunne tenke seg å forby prisdumping på godteri for å unngå at barn blir overvektige.

- Når prisene er så lave som de er og vi har så god råd som vi har, er vi inne i en dårlig syklus. Tilgangen på svært usunne produkter har aldri vært enklere. Vi må være ærlig med oss selv å si at dette også har en del av skylden for at ett av fem barn i Norge er overvektige, sier han til NRK.

- Påske bare én gang i året

Helsedirektoratet har ikke mulighet til å bestemme hvilke priser dagligvarebutikkene skal operere med.

- Generelt er vi opptatt av pris som et virkemiddel for å fremme sunne matvaner, slik at usunn mat blir relativt dyrere enn sunn mat, sier fungerende divisjonsdirektør i direktoratet, Henriette Øien til NRK Sørlandet.

Hun tror ikke forbud er løsningen på problemet, og forteller at det er ikke noe de har oppe til vurdering for øyeblikket.

- Det er påske én gang i året og folk må kunne unne seg litt ekstra godteri da. Samtidig er det viktig å tenke på å komme seg ut i godværet og benytte anledningen til å gå på ski, sier Øien.

Tøff konkurranse gir billig pris

Kommunikasjonsrådgiver Ingrid Solberg Gundersen i Norgesgruppen sier at den tøffe konkurransen tvinger butikkene til å skru ned prisene.

- Dette er ikke noe vi ønsker. Men når våre konkurrenter drar i gang priskrig på smågodt er det naturlig at våre kjeder følger etter. For det er skikkelig konkurranse i dagligvaremarkedet, sier Solberg Gundersen til NRK Sørlandet.

Leder i Landsforeningen for overvektige, Jørgen Foss, synes det er unødvendig av butikkene å dumpe prisene på usunne produkter. Foto: LANDSFORENINGEN FOR OVERVEKTIGE