- Vi vet ikke hva som blir den neste monsterarten eller hvilke arter som blir presset ut, sier forsker Dagmar Hagen ved Norsk institutt for naturforskning (NINA).

NINA-forskerne har undersøkt hvilke smådyr som kommer inn i landet som blindpassasjerer ved plateimport. Undersøkelsene viste at flere tusen smådyr kommer inn i landet med planter.

- Den går berserk

Én av artene forskerne fant under sine undersøkelser var den fryktede argentinamauren som har gjort stor skade andre steder i verden.

- Den går berserk og spiser alt fra matrester til bygningsmaterialer. Den fortrenger også andre maurarter, sier Hagen.

Argentinamauren er egentlig fra Sør-Amerika, men har klart å etablere seg i Sør-Europa.

- Hvis den etablerer seg i Norge og det importeres store mengder av den, kan den bli et problem, sier forskeren.

Hagen understreker at det er usikkert om arten kan overleve i Norge.

Importen fortsetter

Forskerne vet ennå lite som hvilken trussel artene er for norsk natur. Hagen mener det er vanskelig å unngå at ukjente arter kommer inn i landet.

- Så lenge folk kjøper importerte plantesorter, fortsetter importen av blindpassasjerer. Betraktninger som forbrukere kan gjøre seg er om norske arter er like bra, sier hun.

Hun understreker at det er systemet med stor import som fører til at blindpassasjerene kommer inn.

- Dette er helt lovlig import. Problemet er at det er vanskelig å innføre strenge regler før skaden allerede har skjedd på norsk natur, sier Hagen.

Gjemmer seg i jorda

Småkrypene som er med plantene og selges på hagesenter og gartneri, er vanskelig å få øye på for forbrukere som tar med plantene hjem.

- Ett av problemene er at det er vanskelig for forbrukerne å finne blindpassasjerene fordi de ligger i jorda som er med plantene, sier Hagen.

Hun oppfordrer folk til å drepe småkryp, som larver og maur, som er synlige på plantene.

Her undersøkes importerte planter. Foto: Anders Endrestøl/NINA