Et kompromiss på Ap landsmøtet om denne vanskelige saken er like om hjørnet.

Næringsministeren har lenge vært taus om hva hans holdning til oljevirksomhet i nordområdene. Arbeiderpartiet står spillet i synet på om havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja skal åpnes for konsekvensutredning. Partiets ungdomsorganisasjon er imot, Sør-Trøndelag Ap og fylkeslagene i Oslo og Akershus er også mot.

- Ikke det samme som åpning

Det har lenge vært arbeidet i kulissene i Folkets Hus med et kompromiss som kan samle partiet foran tidenes viktigste valgkamp. Trond Giske er opptatt av å få på plass et slikt forslag, og argumenterer nå ivrig for en løsning.

- Et kompromiss krever at alle beveger seg. Skal vi få til en bred løsning så kan vi ikke ta utgangspunkt i de meningene som ligger i ytterkanten. Jeg mener det er et godt forslag å åpne for konsekvensutredning nå, også sørge for at Arbeiderpartiet på nytt behandler saken før det eventuelt åpnes for oljevirksomhet, sier Giske.

Han er ikke enig  at en konsekvensutredning i virkeligheten betyr det samme som å åpne for oljevirksomhet.

- Nei, jeg kan ikke se at dette har en automatisk sammenheng, sier Giske til adressa.no.

Nå jobbes det i ulike komiteer og korridorer på landsmøtet med å finne formuleringer som kan samle store deler av partiet om et slikt kompromiss. En utfordring er hvilket organ  i Ap som om noen år skal behandle spørsmålet om det skal igangsettes oljevirksomhet, og når dette skal skje.

Etter det Adresseavisen forstår arbeider AUF og deres støttespillere for at en slik behandling ikke skal skje før etter neste stortingsperiode i 2017, mens andre ikke vil knytte noe årstall til en slik behandling.

- Jeg synes forslaget om konsekvensutredning nå og ny behandling før igangsettelse, er det godt forslag. Det vil nok ikke forene alle i partiet. Det er klart at dersom ditt utgangspunkt er varig vern av disse områdene, så stemmer du ikke for en konsekvensutredning. Men det er et forslag som vil samle mange, og som vi kan leve godt med.

Mener forsvarlig utbygging er mulig

Trond Giskes eget fylkesparti, Sør-Trøndelag, arbeider for varig vern av Lofoten, Vesterålen og Senja. De kommer til å tape denne kampen, og møter motbør fra sin egen Trond Giske.

- Det er ikke alle som er for varig vern, men som helst ser at Arbeiderpartiet sørger for en forsiktig og forsvarlig utbygging av oljeressursene våre. Jeg mener et slik forslag er med på å sikre et fornuftig tempo, slik at man i fremtiden kan ha oljevirksomhet i nord samtidig som man tar vare på fiskeriene og reiselivet. Vi har klart det i Nordsjøen, så dette er fullt mulig, sier næringsminister Trond Giske til adressa.no

Forbereder kompromiss

Jens Stoltenberg sier nå i formiddag at han er opptatt av å skille mellom konsekvensutredning og åpning  - og legger dermed til rette for de som nå jobber med et kompromiss.

- Det er viktig for debatten å skille mellom konsekvensutredning og åpning. Dette er to adskilte spørsmål, sier Stoltenberg.

Han likevel legger til at det er logisk at de som er helt mot åpning i Lofoten også er mot å konsekvensutrede.

- Men for oss andre er skrittvis tilnærming viktig. Jeg har i min tid som olje- og energiminister konsekvensutredet flere felt uten at disse er blitt åpent, sier Stoltenberg.

Lang frem i tid

Stoltenberg vil lørdag formiddag ikke vurdere hva landsmøtet kan komme til å vedta i den omstridte saken.

- Uansett hva jeg sier, så blir det feil. Nå får prosessene gå sin gang, sier Stoltenberg - før han gir et nytt kompromiss-argument:

- Det er jo uansett ikke snakk om at det blir aktivitet i disse områdene med det første. En åpning ligger langt frem i tid.

Næringsminister Trond Giske tar blandet fra munnen om hva hans holdning til oljevirksomhet i nordområdene er. Foto: Mari Vold