Syklister og arrangører håpte i det lengste at årets styrkeprøve mellom Trondheim og Oslo skulle forløpe uten problemer og sabotasje. Slik gikk det ikke.

Lørdag ettermiddag melder nemlig Vestoppland politidistrikt på Twitter at noen har forsøkt å sabotere rittet.

- Sykkelrittet er plaget av at noen kaster tegnestifter ut i vegbanen og forårsaker mange punkteringer. Politi og arrangør ønsker tips! skriver politiets operasjonssentral.

- Prøver å være morsom

Operasjonsleder Bård Christiansen utdyper til tv2.no:

- Det er noen som tydeligvis prøver å ha det morsomt på andres bekostning. Tegnestiftene fører til at en del syklister punkterer, og det kan være farlig når de kommer i den farten de gjør, sier operasjonsleder i Vestoppland politidistrikt.

Han spekulerer også i at det kan dreie seg om flere biler. Oppland Arbeiderblad melder at sabotasjen har funnet sted ved Bråstad nord for Gjøvik, ved Rambekk i Gjøvik, samt på Vennevold.

Dermed gjentar historien seg fra fjorårets ritt. Da fikk et 30-talls syklister sin deltakelse i rittet ødelagt av tegnestifter i veien ved Berkåk.

Store konsekvenser

Adressa.no skrev om tegnestifter i veibanen før årets ritt etter at Rye-syklister opplevde å bli utsatt for sabotasje på treningstur. Syklist Hans Jacob Nordhov uttalte da tegnestifter i veibanen rett og slett er livsfarlig.

- Folk kan havne i veibanen eller kjøre ut av veien. I utforbakkene kan farten komme opp i 70-80 km/t. Da er det lett å tenke seg konsekvensene, uttalte han.

Politiet advarte også mot det som vel kan sies å ha blitt en trend.

- Å kaste tegnestifter i veibanen kan medføre alt fra klekkelig bot til ubetinget fengsel. Dette er helt klart livsfarlig. Ender sabotasjen med dødsfall, kan tiltalen bli uaktsomt drap, uttalte sjef ved trafikkseksjonen i Oslo-politiet Tore Soldal.