Bestanden var på under 100 individer da Regjeringen ga fjellreven egen plass i statsbudsjettet. Etter det er over ti millioner kroner brukt for å redde arten. Nå er det over 300 fjellrev i fjellheimen, og man må minst 50 år tilbake for å finne tilsvarende mengde, skriver Aftenposten.

Ca. 200 valper er født i fangenskap og satt ut i naturen. I tillegg er drøyt 2500 rødrev skutt for å minske presset på fjellreven. Også smågnageråret i 2011 ga et solid løft til den lille gråbrune reven.

- Nå yngler fjellreven i Nord-Trøndelag, noe den ikke har gjort de siste 20 årene, sier seniorforsker Nina E. Eide ved Norsk institutt for naturforskning, Nina. Hun forsker på fjellreven, og følger dens utvikling.

Mangel på smågnagere har vært en utfordring for fjellreven. Når de store lemenårene har uteblitt, er bestanden av fjellrev rammet hardt. Men nå svinger antallet oppover.

Uberørt villmark

Da Børgefjell nasjonalpark på grensen mellom Nordland og Nord-Trøndelag nylig feiret sitt 50 års jubileum, ble nyheten om fjellreven en av de mer spesielle gavene. De uberørte områdene i Børgefjell er fjellrevens bastion i Skandinavia, ca. 70 lever her.

- Vi sier ikke at faren er over. Fjellreven er fortsatt i så lavt antall er til lands at den står på rødlisten. Men utviklingen er svært gledelig, og det skjer raskt, sier Nina E. Eide.

Forskerne regner med at ca. 40 fjellrevvalper er født i den norske fjellheimen i år, mens ca. 60 fjellrev er født i Sverige.

Søt og snill

Sammen med villaksen er fjellreven det dyr i Norge som har fått størst oppmerksomhet, og gjort mest for. Lenge har fjellreven vært det eneste ville pattedyr i Norge med øremerkede midler.

- Overraskende mye positivt har skjedd på kort tid med fjellreven. Tiltakene gir effekt.

- Da vi startet arbeidet var denne revearten i ferd med å dø ut, etter å ha vært tilstede i norske fjell i mange tusen år, sier Nina E. Eide.

Hun avviser at man kommer til å benytte de samme metoder for å sikre bestanden av for eksempel ulv.

- Fjellreven skaper ingen konflikter. Den tar ikke bufe, og er bare sjarmerende og snill, sier forskeren.

-Må ta ansvar

Fjellreven inngår i logoen til Børgefjell nasjonalpark, som i år fyller 50 år. Her får arten være i fred, og det ønsker myndighetene skal fortsette.

- Dette villmarksområdet er viktig for naturmangfoldet, og rikt på truede arter. At fjellreven yngler her og har gode livsbetingelser gleder oss alle, sier miljøvernminister Bård Vegar Solhjell. Han påpeker at naturen har en egenverdi som vi er pålagt å ta ansvar for, dette ansvaret gjelder også fjellreven.

- Situasjonen for fjellreven var svært alvorlig, nå tyder alt på at det går rette veien. Den innsatsen som ble satt inn var avgjørende, sier Solhjell.