Mange husker kanskje Arne Nævra sitt bilde av isbjørnen som klamrer seg fast på en isklump. Bildet gikk verden rundt og ble et symbol på klimaforandringene som skjer.

- Nå er isklumpen smeltet. Denne isbjørnen svømte på åpent hav, forteller Eirik Grønningsæter.

Sjeldent syn

Bildet og videoen av isbjørnen ble tatt 25. august, da Grønningsæter deltok på det årlige økosystemtoktet sammen med forskere fra Havforskningsinstituttet, HI, og Norsk Institutt for Naturforskning, NINA.

Etter å ha vært lenger nord enn de noen gang har vært - på 82°nord - var forskerne på vei sørover igjen da de plutselig fikk en real overraskelse.

- Vi lå på 81°40 nord, var 116 km fra land og ca 259 km fra nærmeste is, da isbjørnen kom svømmende i det isfrie polhavet, forteller Grønningsæter.

Fortsatte mot isen i nord

- Etter en liten stopp, trolig for å se om det er mulig å få noe hvile på forskningsskipet, snur bjørnen igjen snuten nordover og padler ut i horisonten.

En isbjørn svømmer ca fem km/t. Det betyr at han allerede har svømt i ett eller to døgn når han møter forskningsskipet.

- Det er alltid spennende og artig å se isbjørn, og mange av forskerne ombord hadde lyst til å gi ham mat for å hjelpe ham. Det ville hjulpet, men bare kortsiktig. Dersom isbjørnen fortsatte i samme retning, hadde han enda to døgn i havet for å nå land eller is. Selv i fint vær er dette i lengste laget, og jeg er redd han har druknet, sier den prisbelønte naturfotografen.

Prøver å tilpasse seg

Isbjørn som svømmer i åpent hav er ikke et vanlig syn. Den holder seg helst foran brefrontene, eller den følger drivisen. Noen isbjørner kan følge isen over et område på 600 000 km2, andre beveger seg over et område på bare 100 km2.

Grønningsæter mener at å finne en isbjørn som svømmer midt i det isfrie polhavet er betegnende for utviklingen i Arktis.

- Jeg har jobbet som feltbiolog og fotgraf på Svalbard i 12 sesonger, og ser en tydelig endring. Isbreen trekker seg tilbake år for år. Siden 1970 har 80 prosent av havisen forsvunnet, det meste av den siden 2005.

2012 ble rekordår. Det har aldri før blitt registrert så lite havis i Arktis. Dersom den negative utviklingen fortsetter, vil havisen være borte fra Arktis på sommeren fra 2015.

- Når havisen forsvinner, øker også temperaturen, og orskerne ser at flere dyre-, og fuglearter tilpasset et liv i Arktis begynner å få problemer med å overleve. Isbjørnen er en av dem.

Dyster framtid

Isbjørnen spiser godt om vinteren, men er helt avhengig av å få tak i selen når den føder på isen i perioden februar - april. Det vi ser nå, er at havisen på Svalbard er tynn, og at knapt finnes flerårsis. Både ringsel og grønlandsel er avhengig av denne isen for å føde ungene sine. Ringselen, for eksempel, lager huler inni isen der den føder. Dersom selen tvinges til å føde under vann, klarer ikke isbjørnen å jakte på den.

Etter å ha blitt jaktet hardt på, ble isbjørnen fredet i 1973. Siden har bestanden økt og vært stabil på ca 3000 bjørn, ifølge siste flytelling i 2004.

- Man antar at allerede om 5-10 år vil isbjørnen trolig være utryddet fra Svalbard, pga klimaendringer. Den vil ikke klare å omstille seg fort nok og jakte på land slik isbjørn i Russland og Canada har gjort. Vår isbjørn kan ikke jakte på villrein, den tåler ikke å løpe fordi den blir overopphetet.

Posisjonen til observasjonen av bjørnen var N81 40 E30 00.

Arne Nævras bilde av en ung isbjørn som klamrer seg til en isklump gikk verden over. Bilden ble tatt øst for Edgeøya på Svalbard 10.8.05. Foto: Arne Nævra/Scanpix
isbjørnen ble observert på 81°40 nord, og var da 116 km fra land og 259 km fra nærmeste is. Foto: Grafikk: Inger Sakshaug