Til sammen 1653 forhåndsstemmer kom for sent frem i posten til å bli med i opptellingen etter stortingsvalget. Kommunal- og regionaldepartementet sier at disse stemmene ikke fikk noen innvirkning på valgresultatet.

Departementet har gjennomført en undersøkelse der de har spurt landets kommuner om hvor mange stemmer som ikke ble telt opp. 376 av landets 428 kommuner svarte på undersøkelsen.

Hordaland med flest sene stemmer

203 kommuner oppgir å ha mottatt sene stemmer. Kommunene i Hordaland fylke oppgir at det kom 212 sene stemmer fra dem, flest av alle i undersøkelsen.

I Sør-Trøndelag var det 69 stemmer som kom for sent, mens i Nord-Trøndelag var det 41 stemmer.

Samtlige kommuner svarer i undersøkelsen at forhåndsstemmer til andre kommuner ble sendt hver dag de dagene kommunen mottok slike stemmer. Alle oppgir å ha sendt forhåndsstemmer med A-post den siste uken.

Flere sene stemmer enn tidligere valg

Departementet opplyser at deres beregninger viser at utfallet av valget ikke hadde blitt et annet om de sene forhåndsstemmene hadde kommet med.

Det ble foretatt lignende spørreundersøkelser etter valgene i 2009 og 2011. Tallene viser at det er flere sene forhåndsstemmer i år enn tidligere. I 2009 var tallet 677 stemmer, mens det i 2011 var rundt 1000.

Må bruke ekspresslevering

Før lokalvalget i 2015 vil departementet vurdere om det bør gjøres endringer i tidspunktet for når forhåndsstemmegivningen skal avsluttet og tidspunktet for når stemmer senest må komme fram for å bli tatt med.

Posten påpeker blant annet viktigheten av at stemmer emballeres og adresseres korrekt. Det er etter departementets vurdering for få kommuner som benytter budløsninger eller ekspresslevering. Slike løsninger kan være nødvendige dersom tidsfristene ved forhåndsstemmegivningen skal holdes som i dag.