Hele tolv forskere skal jobbe på heltid med forskning på ubemannede fly, skriver Teknisk Ukeblad.

Testingen skjer hovedsaklig fra flystasjonen i Ørland og der ubemannede fly, såkalt Unmanned aerial vehicle (UAV) flyr over og rundt Trondheimsfjorden.

Millionsatsing

Målet med testingen på Ørland er å fly dronen over lengre distanser for å kvalitetssikre kommunikasjonssystemet.

NTNU har fått tilført millioner gjennom AMOS (Senter for fremragende forskning) for å holde tritt med konkurrentene i den internasjonale forskningen rundt ubemmanede fly.

- Vi ønsker å bygge egne fly og utvikle teknologien slik at det er mulig å gjennomføre målinger fra lufta, i havoverflaten og under vann samtidig. Dette er unikt i verdenssammenheng og vi regner med å være der om noen år, sier professor ved NTNU, Tor Arne Johansen til Teknisk Ukeblad.

Brukes til overvåkning og søk

Testflyet som brukes på Ørland er utviklet av Maritime Robotics, med utstyr fra Radionor Communications.

Dronen veier ikke mer enn 20 kilo. Toppfarten er 100 kilometer i timen og det kan fly sammenhengende i oppimot ett døgn.

Under flyet er det innstallert et infrarødt kamera som kan oppdage oljesøl på havoverflaten. Det er også mulig å bruke flyet til å søk og redning av mennesker eller skip, overvåkning av oljeplattformer i arktiske strøk eller avdekking av tjuvfiske.

– Vi ønsker å bygge egne fly og utvikle teknologien slik at det er mulig å gjennomføre målinger fra lufta, i havoverflaten og under vann samtidig. Dette er unikt i verdenssammenheng og vi regner med å være der om noen år, sier professor ved NTNU, Tor Arne Johansen.